güncel yazılar...
Loading...

Türkiye'nin Almanya'dan İthalatı

Dış ticaret üzerine bir web sitesi yazma fikri, 2009 yılı sonu 2010 yılı başlarında aklımda şekillenmeye başlamıştı.

O yıllarda, CDCS sertifikamı ilk kez almış, yüksek lisansımı tamamlamış ve Akreditif Danışmanlık Hizmetleri adı altında Alsancak, İzmir'deki ofisimde akreditif üzerine çalışıyordum.

Müşterilerim beni hazırlamış olduğum akreditif sitem üzerinden buluyorlardı. Mevcut durumda www.akreditif.biz.tr üzerinden yayın yapan sitemin 2010 yıllarındaki ilk hallerinden birisi ise şuradaki linkte mevcuttur. (akreditif sitemin ilk tasarımı, 2010 yılı)
Dış ticaret sitemi yazmaya başladığımda, en temel bilgilerden yazılarıma başlamıştım. İhracatçı nedir, nasıl ihracatçı olunur, ihracat ve ithalat ile ilgili devlet kuruluşları nelerdir (o zamanlar İgeme ve DTM mevcuttu, daha sonra bir gecede bu kurumlar kapatıldı), gümrük tarife istatistik pozisyonu nedir, gibi yazılardı bunlar.

Harita Kaynağı
Dış ticaretin en temel konuları ile ilgili yazılarımı bir nebze de olsa tamamladıktan sonra, Türkiye'nin en çok dış ticaret yaptığı ülkelerle olan ithalat ve ihracat ilişkilerini inceleyen yazılar yazmaya başlamıştım.

Bu yazılarımın başında da Türkiye'nin Almanya ile ihracat ve ithalatını irdeleyen yazılarım gelmekteydi, çünkü 2009-2010 yıllarında Türkiye en çok Almanya ile dış ticaret yapmaktaydı.

Dün okuyucularımdan birisinden, 2010 yılının Aralık ayında yazdığım "Türkiye'nin Almanya'dan İthalatı" başlıklı yazımla ilgili aşağıdaki yorumu aldım.

"çok güzel sayfa, keşke alt grup detayları da olsa...."

İşte gelen bu yorum üzerine, 6 sene önce yazmış olduğum bu yazımı güncelleme gereği duyup, ilave ve güncel bilgilerle tekrar sizlerin beğenisine sunmaya karar verdim.

Türkiye'nin Almanya'dan İthalatı (2008 -2015 Yılları Arasındaki İthalat Verileri)

Aşağıdaki grafikte, 2008 ile 2015 yılları arasında Türkiye'nin Almanya'dan yapmış olduğu toplam ithalat verileri yer almaktadır.
2008 yılında 18,6 milyar dolar olarak gerçekleşen Türkiye'nin Almanya'dan yapmış olduğu ithalat, 2009 senesinde küresel finansal krizin etkileri ile 14 milyar dolar bandına gerilemiştir. (Yaşanan kayıp yaklaşık %25)

2010 yılı ile beraber tekrar artış trendine giren Almanya'dan yapılan ithalat, 2010 senesinde 17,5 milyar dolar, 2011 senesinde ise 22,9 milyar dolara yükselmiştir.

2012 senesinde yaşanan hafif düşüşün ardından 21,4 milyar dolara gerilen Almanya ithalatı, 2013 senesinde yaşanan artışla tavan yapmış ve 24,1 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

2014 ve 2015 yıllarında azar azar düşen Türkiye'nin Almanya'dan yapmış olduğu ithalat, sırası ile 2014 yılında 22,3 milyar dolar, 2015 yılında ise 21,3 milyar dolar olarak açıklanmıştır.

Türkiye'nin Almanya'dan yaptığı 2012 yılı ithalatı ile 2015 yılı ithalatı hemen hemen aynı düzeylerde seyretmiştir.

2015 Yılında Türkiye Almanya'dan En Çok Hangi Ürünleri İthal Etmiştir?

Aşağıdaki tabloda, Türkiye'nin 2015 yılında Almanya'dan en fazla ithal ettiği 25 ürünün Gtip numarası, açıklaması ve ayrı ayrı her bir kalemin 2015 yılı ithalat tutarı yer almaktadır.

Türkiye Almanya'dan En Çok Hangi ürünleri İthal Ediyor

2009 Yılında Türkiye Almanya'dan En Çok Hangi Ürünleri İthal Etmiştir?

Aşağıdaki tabloda, Türkiye'nin 2009 yılında Almanya'dan en fazla ithal ettiği 25 ürünün Gtip numarası, açıklaması ve ayrı ayrı her bir kalemin 2009 yılı ithalat tutarı yer almaktadır.

Türkiye'nin Almanya'dan Ürün Bazında 2009 Yılı İthalatı
Sonuç: Yukarıdaki tablolar incelendiğinde, Türkiye'nin Almanya'dan katma değeri yüksek ürünler ithal ettiği görülmektedir.

Binek otomobiller ve otomobil yedek parçaları her iki yılda da Türkiye'nin Almanya'dan en fazla ithal ettiği ürün grubu durumundadır.

2009 yılında ilaçlar, Türkiye'nin Almanya'dan en çok ithal ettiği 3. ürün grubu iken, 2015 yılında 3.'lüğe hava araçları (Helikopterler, uçaklar vb; uzay araçları (uydular dahil), uzay araçlarını fırlatıcı araçlar ve yörüngealtı araçları) yerleşmiş ve ilaçları 4. sıraya indirmiştir.

İçten yanmalı motorlar (dizel ve yarı dizel), kendine özgü bir fonksiyonu olan makinalar, motorların aksam ve parçaları, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, altın, elektrik enerjisi üretim (elektrojen) grupları Türkiye'nin 2015 yılı itibari ile Almanya'dan en fazla ithal ettiği 10 ürün grubunun diğer sıralarında yer almaktadır.

Türkiye'nin 2009 ve 2015 yılları ithalatı incelendiğinde, 2009 yılında 25 kalemde yer alan Almanya'dan yapılan "Buğday İthalatının", 2015 yılında listeye giremediği görülmektedir.

Tam tersi bir durum ise altın ithalatında yaşanmıştır. 2009 yılında Türkiye'nin Almanya'dan altın ithalatı yok denecek kadar az iken, 2015 yılında Türkiye'nin Almanya'dan yaptığı altın ithalatı yaklaşık 275 milyon dolarlık değer ile 9. sıraya yükselmiştir.

Bundan önceki yazılarımızda, Türkiye'nin Almanya ile dış ticaretini incelerken, Almanya'nın uzun yıllardır Türkiye'nin en çok ihracat ve ithalat yaptığı ülkeler arasında olduğunu belirtmiştik. Bir önceki yazımızda ise Türkiye'nin Almanya'ya olan ihracatını ürün fasılları bazında açıklamıştık.

Bugün ise Türkiye'nin Almanya'dan yapmış olduğu ithalatı fasıllar bazında inceledik. Diğer yazılarımızda görüşmek üzere, şimdilik hoşçakalın.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.