güncel yazılar...
Loading...

Akreditiflerle İlgili En Fazla Yanlış Bilinen 5 Durum

Akreditifli ödemeler ihracatçı ve ithalatçı firmaların kullanmaktan imtina ettiği bir ödeme yöntemi olup, genellikle firmalar bu ödeme yöntemini ancak mecbur kaldıklarında uygulamaktadırlar. Akreditifli ödemelerden firmaların uzak durmasındaki en önemli sebeplerden birisi uygulayıcıların akreditif hakkında yeterli bilgiye sahip olmamasıdır.

Bugünkü yazımda özellikle ihracatçı ve ithalatçı firmalar tarafından sıklıkla sorulan ve akreditif ile ilgili doğru bilindiği zannedilen 5 nokta hakkında bilgi vermek istiyorum.

Akreditifte Ödemem Mallar Karşı Gümrüğe Vardığında Elime Geçsin

Akreditifli ödemelerle ilgili olarak en sık yapılan hatalardan birisi akreditifli ödeme ile gümrük işlemlerinin birbiri ile ilişkilendirilmesinden geçmektedir. 

Akreditifli ödemelerde ödeme garantisini veren kurum amir bankadır (issuing bank). Amir banka akreditif altında ödeme yapıp yapmamaya yalnızca ihracatçının ibraz etmiş olduğu belgeleri inceleyerek karar vermektedir. 

Dolayısı ile gümrük işlemleri ile akreditif altında yapılacak ödemenin bir bağlantısı bulunmamaktadır.

Örneğin siz bir ithalatçı olarak peşin ödeme ile Çin'den mal getirseniz fakat gelen malların gümrüğünü Türkiye'de yapamasanız, bunun yapmış olduğunuz peşin ödeme ile ilgisi olur mu? Elbette olmaz. Aynı durum akreditifli ödeme için de geçerlidir. Akreditif dış ticarette kullanılan bir ödeme yöntemi olup, doğrudan gümrük işlemleri ile ilgisi bulunmamaktadır.

Bankam bana akreditifi garanti etti

Bu ibare genellikle ihracatçılar tarafından teyitli akreditiflerde kullanılıyor. Bir banka akreditife teyidini eklemek ile uygun evrak ibrazında ihracatçıya ödeme yapmayı taahhüt etmektedir. Buradaki kritik nokta uygun evrak ibrazıdır.

Unutulmamalıdır ki teyitli akreditiflerde teyit bankaları akreditif evraklarını oldukça detaylı incelemektedirler ve çoğu zaman da risk almamak adına en küçük detayları rezerv olarak yansıtmaktadırlar. Maalesef Türkiye'de teyitli akreditiflerde ihracatçıların uygun evrak ibraz edemedikleri için mağduriyetleri söz konusu olmaktadır.

Unutmayın, rezervli evrak ibraz ederseniz teyit akreditiften düşer.

Akreditifi yükleme öncesi kırdırmak istiyorum

Akreditifler çek değildir. Şartlı bir ödeme yöntemidir. Akreditif altında paranızı almanız ancak ve ancak sizden istenilen malları akreditifte tanımlanan son yükleme tarihinden önce yüklemek ve evrakları akreditif şartlarına uygun olarak ibraz süresi içerisinde ibraz etmeniz ile mümkün olmaktadır.

Siz tarafınıza açılmış olan bir akreditifi kullanmayabilirsiniz veya o akreditif altında rezerve düşüp alacağınızı akreditif bankasından tahsil edemeyebilirsiniz.

Bu yüzden akreditifi kırdırmak denildiğinde, yükleme sonrasında amir bankanın evrakları uygun bulması sonrasında görevli bankaya veya teyit bankasına vade bildirimi yapmasından sonra olabilmektedir. Eğer yükleme öncesi finansal desteğe ihtiyacınız varsa bankanızla özellikle eximbank ihracat kredileri için görüşmenizde fayda vardır.

Daha önce hep böyle yapmıştık, hiç sorunla karşılaşmamıştık

Devamında da bu sefer neden böyle oldu anlamadık şeklinde kurulan bir cümle şeklidir. Evet akreditif altında 100 yükleme yapsanız ve herhangi bir sorunla karşılaşmasanız dahi 101. işlemde sıkıntı yaşamanız mümkündür.

Her akreditif işleminde risk değerlendirmesi yapılmalı, ülke, banka ve müşteri risk değerlendirmesinden bahsediyorum, akreditif metni incelenmeli ve ancak kesinlikle sorun olmadığı anlaşıldığı anda işleme başlanılmalıdır.

Her akreditif metni özgündür. akreditifler karşılıklı sözleşme niteliğinde olduğu için amir bankaların açtıkları her akreditif metninde istedikleri gibi düzenlemeler yapabileceği, bazı maddeleri ekleyip bazılarını çıkartabileceğiniz aklınızdan uzak tutmamalısınız.

Bir şekilde hallederiz, sorun olmaz

Peşin ödeme, mal mukabili ödeme veya vesaik mukabili ödeme ile akreditifli ödeme birbirinden oldukça farklıdır. Diğer ödeme yöntemlerinde bir şekilde halledebileceğiniz konular akreditif altında size sorun ve sıkıntı olarak dönebilir. 

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.