güncel yazılar...
Loading...

FCA ve FOB Teslim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Incoterms 2010 içerisinde yer alan en esnek teslim şekillerinden birisi FCA olmasına rağmen, FCA teslim şeklinin ihracat ve ithalat işlemlerinde yaygın olarak kullanıldığını söylemek zordur.

Dış ticaret uygulayıcılarının genellikle FCA teslim şekli yerine FOB veya Ex Works seçeneklerini kullandıkları görülmektedir.

Oysa FCA teslim şeklinin diğer teslim şekilleri ile arasındaki farklar daha iyi anlaşılsa, dış ticaret uygulayıcılarının da zamanla daha doğru kullanımlara yönelip bu teslim şeklini satış sözleşmelerinde daha sık kullanmaya başlayacakları beklenebilir.


Bugünkü yazımda Incoterms 2010 içerisinde tanımlanmış FCA (Free Carrier) teslim şekli ile FOB (Free on Board) teslim şekli arasındaki farkları açıklamaya çalışacağım.

FOB (Free on Board) Nedir?

FOB teslim şekli Incoterms 2010 kuralları içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe'ye Gemi Bordasında Teslim olarak çevrilmektedir.

Incoterms 2010 kurallarına göre FOB teslim şekli yalnızca denizyolu yüklemelerinde kullanılabilmektedir. Karayolu, havayolu, demiryolu veya multimodal taşımalarda FOB teslim şekli kullanılmamalıdır.

FCA (Free Carrier) Nedir?

FCA teslim şekli Incoterms 2010 kuralları içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden bir diğeridir. Türkçe'ye Taşıyıcıya Masrafsız Teslim olarak çevrilmektedir.

Incoterms 2010 kurallarına göre FCA teslim şekli tüm taşıma yöntemleri ile kullanılabilmektedir. Denizyolu taşımaların yanı sıra karayolu, havayolu, demiryolu veya multimodal taşımalarda FCA teslim şekli kullanılmaktadır.

FOB ve FCA Teslim Şeklinin Temel Noktaları Nelerdir?

Her iki teslim şekli arasındaki farkları açıklamaya geçmeden önce dilerseniz Incoterms 2010'da yer alan FCA ve FOB teslim şekillerine ait tanımları vererek konumuza devam edelim.

FCA Teslim Şeklinin Incoterms 2010'daki Tanımı: 
  • “Free Carrier” means that the seller delivers the goods to the carrier or another person nominated by the buyer at the seller’s premises or another named place. FCA requires the seller to clear the goods for export, where applicable.
FOB Teslim Şeklinin Incoterms 2010'daki Tanımı: 
  • “Free on Board” means that the seller delivers the goods on board the vessel nominated by the buyer at the named port of shipment or procures the goods already so delivered.

FOB ve FCA Teslim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yazımın son bölümünde FOB ve FCA teslim şekilleri arasındaki farkları kısaca belirtmek istiyorum.

FOB ve FCA Teslim Arasındaki Farklar

Taşıma Şekli 
  • FOB teslim şekli sadece denizyolu taşımaları ile kullanılabilir.
  • FCA teslim şekli denizyolu taşımaları da dahil olmak üzere tüm taşıma şekilleri ile kullanılabilir.
Teslimat Yeri
  • FOB teslim şeklinde mallar gemiye yüklendiğinde risk satıcıdan alıcıya geçer ve bu noktada mallar alıcıya teslim edilmiş sayılır.
  • FCA teslim şeklinde satıcı kendi fabrikasında veya ihracat ülkesinde belirlenen bir noktada malları ithalatçının belirleyeceği nakliyeciye teslim ederek teslim sorumluluğunu yerine getirmiş olmaktadır.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.