güncel yazılar...
Loading...

FCL/FCL, LCL/LCL veya FCL/LCL Ne Demektir?

Uluslararası ticarette taşımaların büyük çoğunluğu denizyolu ile yapılırken; denizyolu taşımalarının da büyük çoğunluğu konteyner taşımacılığı ile yapılmaktadır.

Konteyner taşımacılığı 1970'li yıllardan itibaren uluslararası taşımacılığa damgasını vurmaya başlamış ve getirmiş olduğu standardizasyon sayesinde kısa sürede kullanım alanı hızla artmıştır.

Günümüzde yaş sebze meyveden tutun makina ekipmanlarına, tüketici elektroniğinden tekstile, kimyasal maddelerden gıda maddelerine kadar pek çok ürünün taşınmasında konteynerler kullanılmaktadır.



Bugünkü yazımda konteyner taşımacılığında kullanılan terimlerin en önemlilerinden olan FCL (Full Container Load) ve LCL (Less Container Load) üzerinde duracağız.


FCL Ne Demektir?

FCL İngilizce "Full Container Load" olarak kullanılan ve "Tam Konteyner Yükü" olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz terimin kısaltılmış halidir.

FCL bir konteyner içerisindeki tüm yükün aynı yük sahibine (shipper) veya alıcıya (consignee) ait olduğunu göstermektedir.

Konteyner (container) ister 20ft isterse de 40ft olsun eğer konşimentoda FCL terimi geçmekte ise buradan tüm malın aynı yük sahibine veya alıcıya ait olduğu anlaşılır.

LCL Ne Demektir?

LCL İngilizce "Less Container Load" olarak kullanılan ve "Parsiyel Konteyner Yükü" olarak Türkçe'ye çevirebileceğimiz terimin kısaltılmış halidir.

LCL bir konteyner içerisindeki yükün birden fazla yük sahibine (shipper) veya alıcıya (consignee) ait olduğunu göstermektedir.

Konteyner (container) ister 20ft isterse de 40ft olsun eğer konşimentoda LCL terimi geçmekte ise buradan malın birden fazla yük sahibine veya alıcıya ait olduğu anlaşılır.

FCL/FCL Ne Demektir?

Eğer konşimentoda FCL/FCL terimini görmekte iseniz ürünlerin tek bir yükleyici tarafından yüklendiğini ve yine tek bir alıcıya sevk edileceğini anlamanız gerekmektedir.

LCL/LCL Ne Demektir?

Eğer konşimentoda LCL/LCL terimini görmekte iseniz ürünlerin birden çok yükleyici tarafından yüklendiğini ve yine birden fazla sayıdaki alıcıya sevk edileceğini anlamanız gerekmektedir.

FCL/LCL Ne Demektir?

Eğer konşimentoda FCL/LCL terimini görmekte iseniz ürünlerin tek bir yükleyici tarafından yüklendiğini ama birden fazla alıcıya sevk edileceğini anlamanız gerekmektedir.

LCL/FCL Ne Demektir?

Eğer konşimentoda LCL/FCL terimini görmekte iseniz ürünlerin birden çok yükleyici tarafından yüklendiğini ama sadece bir alıcıya sevk edileceğini anlamanız gerekmektedir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.