güncel yazılar...
Loading...

FOB ve CIF Teslim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Günümüzde satış sözleşmelerinde veya satış sözleşmeleri yerine kullanılan proforma faturalarda temel olarak kullanılan teslim şekilleri ICC tarafından hazırlanmış olan INCOTERMS'lerdir.

ICC (International Chamber of Commerce) teslim şekillerini oluşturmakla kalmayıp, teslim şekillerini düzenli olarak revize etmekte ve böylece teslim şekillerinin değişen şartlara uyum sağlamalarını temin etmektedir.

İhracat ithalat işlemlerinde kullanılan güncel teslim şekilleri Incoterms 2010'dur. Ayrıca bilmekte fayda vardır ki önceki teslim şekilleri sürümleri de eğer taraflar tarafından istenirse satış sözleşmelerinde kullanılabilmektedir.


Bugünkü yazımda dış ticarette en sık kullanılan 2 teslim şekli olan FOB (Free on Board) teslim şekli ile CIF (Cost Insurance and Freight) teslim şekli arasındaki farkları irdelemeye çalışacağım.

FOB (Free on Board) Nedir?

FOB teslim şekli Incoterms 2010 kuralları içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe'ye "Gemi Bordasında Teslim" olarak çevrilmektedir.

Incoterms 2010 kurallarına göre FOB teslim şekli yalnızca denizyolu yüklemelerinde kullanılabilmektedir. Karayolu, havayolu, demiryolu veya multimodal taşımalarda FOB teslim şekli kullanılmamalıdır.
Sizin Için Seçtigimiz Yazı: Free on Board Nedir?

CIF (Cost Insurance and Freight) Nedir?

CIF teslim şekli Incoterms 2010 kuralları içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden bir diğeridir. Türkçe'ye Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun Ödenmiş Teslim olarak çevrilmektedir.

Incoterms 2010 kurallarına göre CIF teslim şekli yalnızca deniz yüklemelerinde kullanılabilmektedir. Karayolu, havayolu, demiryolu veya multimodal taşımalarda CIF teslim şekli kullanılmamalıdır.
Sizin Için Seçtigimiz Yazı: Cost, Insurance and Freight Nedir?

FOB ve CIF Teslim Şeklinin Temel Noktaları Nelerdir?

Her iki teslim şekli arasındaki farkları açıklamaya geçmeden önce dilerseniz Incoterms 2010'da yer alan FOB ve CIF teslim şekillerine ait tanımları vererek konumuza devam edelim.
FOB Teslim Şeklinin Incoterms 2010'daki Tanımı: “Free on Board” means that the seller delivers the goods on board the vessel nominated by the buyer at the named port of shipment or procures the goods already so delivered.
CIF Teslim Şeklinin Incoterms 2010'daki Tanımı: “Cost, Insurance and Freight” means that the seller delivers the goods on board the vessel or procures the goods already so delivered.
Yukarıdaki tanımlardan görüleceği gibi her iki teslim şeklinde de satıcılar yükleme limanında mallar gemiye yüklendiği anda riski alıcılara devretmektedirler.

Aslında bu nokta Türkiye'de hep karıştırılmaktadır. Çoğu ihracatçı veya ithalatçı CIF teslim şeklinde mallara ait teslimin boşaltma limanında yapıldığını düşünmektedir. 


Fakat gerçekte CIF teslim şeklinde de mallara ait riskler satıcıdan alıcıya yükleme limanında geçmekte yani teslimat yükleme limanında gerçekleşmektedir. 

FOB ve CIF Teslim Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yazımın son bölümünde FOB ve CIF teslim şekilleri arasındaki farkları kısaca belirtmek istiyorum.

FOB ve CIF Teslim Arasındaki Farklar

Konteyner Rezervasyonu
  • FOB teslim şeklinde konteyner rezervasyonunu alıcı yapar.
  • CIF teslim şeklinde konteyner rezervasyonunu satıcı yapar.
Navlun
  • FOB teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu alıcı öder.
  • CIF teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu satıcı öder.
Sigorta
  • FOB teslim şeklinde alıcının veya satıcının bir nakliye sigortası yapma sorumluluğu bulunmamaktadır.
  • CIF teslim şeklinde satıcı minimum tutarda bir nakliye sigortası yapmak ve sigorta primini ödemekle yükümlüdür.
Sizin Için Seçtigimiz Yazi: Incoterms 2010 Nasıl Kullanılır?

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.