güncel yazılar...
Loading...

Dünya Zeytinyağı İthalatı

Şuana kadar zeytinyağı ihracatı ile ilgili önemli bilgiler içeren bir kaç sayfa hazırlayıp web sitemde yayınladım.

Hazırlamış olduğum ve piyasada fazla bulunmayan verileri de içeren zeytinyağı ihracatı ile ilgili sayfalarım şunlardır:
  • Zeytinyağı ihracatı: Zeytinyağı hakkında genel bilgiler, zeytinyağı çeşitleri, en çok zeytinyağı ihraç eden ülkeler, yıllık bazda toplam zeytinyağı ihracatı, yıllık bazda küresel zeytinyağı ihracat fiyatları, Dünya zeytinyağı fiyatlarının Türkiye'nin zeytinyağı ihracatına etkisi gibi başlıklara bu yazımdan ulaşabilirsiniz.
  • Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı: Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı ne kadardır, Türkiye en çok hangi ülkelere zeytinyağı ihraç etmektedir gibi sorulara bu sayfamda cevap verdim.
  • Zeytinyağı ihracat teşvikleri: Zeytinyağı ihracatında verilen teşviklerin hangi koşullarda sağlandığını, bu yazımı okuyarak anlayabilirsiniz.
Bugün ise zeytinyağı dış ticaretinin farklı bir yüzene, ithalat alanı ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşmak istiyorum.



Dünya Zeytinyağı İthalatı:

Ülkeler Bazında Zeytinyağı İthalatı:

Aşağıdaki grafikte Dünya genelinde en çok zeytinyağı ithalatı yapan ülkelere yer verilmiştir. Dilerseniz sırası ile en fazla zeytinyağı ithalatçısı olan ülkeleri tek tek inceleyelim.
İtalya: 2014 yılı içerisinde en fazla zeytinyağı ithal eden ülke İtalya olmuştur.

Esas itibari ile, İtalya ihraç etmiş olduğu zeytinyağının önemli bir kısmını dökme olarak ithal edip, daha sonra küçük şişelere ve ambalajlara koyduktan sonra tekrar ihraç etmektedir.

Dünya zeytinyağı ithalatının İtalyan kökenli firmalar tarafından yapıldığı düşünüldüğünde buna pek de şaşırmamak gerekmektedir.

Örneğin, ABD'de yer alan zeytinyağı ithal eden firmaların büyük bir çoğunluğu yıllar önce ABD'ye göç etmiş İtalyan vatandaşlarının kurduğu firmalardır. Yine Avustralya ve Kanada'da yer alan önemli akdeniz mutfağı ürünleri ithal eden firmalar İtalyan kökenlidir.

İtalya 2014 yılında, 1,94 milyar dolarlık zeytinyağı ithal etmiştir. İtaya'nın zeytinyağı ithalatının yaklaşık %80'i İspanya menşelidir. İtalya'nın diğer önemli zeytinyağı tedarikçileri Yunanistan (%7), Tunus (%5) ve Portekiz (%5)'dir.

İtalya özellikle İspanya'dan ucuz fiyatlı zeytinyağı ithal edebilmektedir.

Örnek vermek gerekirse İtalyan firmaları İspanyol zeytinyağına 2014 yılında ortalama 2900USD/ton fiyat vermişlerdir. İtalyan firmaların zeytinyağı ihracat fiyatları ise yine 2014 yılında ortalama 4583 USD/ton olmuştur.

ABD: Dünya genelinde en fazla zeytinyağı ithal eden ikinci ülke Amerika Birleşik Devletleri'dir. ABD, 2014 yılında 1,13 milyar dolarlık zeytinyağı ithal etmiştir. ABD'nin zeytinyağına ödemiş olduğu fiyat Dünya ortalamasının üzerinde olup, 2014 yılı için 3816 USD/Ton olarak gerçekleşmiştir.

Fransa: Üçüncü en büyük zeytinyağı ithalatçısı olan Fransa, 2014 yılında 431 milyon dolarlık zeytinyağı ithalatı gerçekleştirmiştir.

Brezilya: 353 milyon dolarlık ithalat rakamı ile en büyük 4. zeytinyağı ithalatçısı konumunda olan Brezilya, aynı zamanda zeytinyağının tonuna en çok para veren ülkelerden birisidir. 2014 yılı ortalamasında Brazilya'lı ithalatçılar zeytinyağına ortalama 4825USD/ton ödeme yapmışlardır.

Portekiz: 2014 yılında 308 milyon dolarlık zeytinyağı ithalatı yapmıştır.

Almanya: 2014 yılı zeytinyağı ithalatı 306 milyon dolardır.

Japonya: 2014 yılı süresince 275 milyon dolarlık zeytinyağı ithalatı yapan Japonya, zeytinyağına en çok para ödeyen ülkelerden birisi olmuştur. Japonya'daki ithalatçılar 2014 yılında yapmış oldukları zeytinyağını ithalatının tonuna 5018 USD ödemişlerdir.

Diğer önemli zeytinyağı ithalatçı ülkeler sırası ile Birleşik Krallık, Kanada ve İspanya'dır.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.