güncel yazılar...
Loading...

Freight Payable At Destination Nedir?

Konşimentolarda taşıma bedelinin yani navlunun kimin tarafından ödeneceğini göstermek amacıyla genellikle "Freight Collect" veya "Freight Prepaid" ibareleri kullanılmaktadır.

"Freight Collect" ibaresi navlunun alıcı tarafından ödeneceğini göstermekte iken, "Freight Prepaid" ibaresi ise navlunun satıcı tarafından ödenmiş olduğunu veya ödeneceğini göstermektedir.

"Freight Payable At Destination" terimi "Freight Collect" terimi yerine kullanılabilen ve birebir bu terimin vermiş olduğu anlamı veren bir dış ticaret terimidir.


Freight Payable At Destination, navlunun alıcı tarafından ödeneceğini gösterir.

Freight Payable At Destination İbaresi Hangi Teslim Şekilleri ile Kullanılabilir?

Incoterms 2010 kurallarına göre FCA, FOB, FAS teslim şekillerinde ise navlun ödemesinin alıcı yani ithalatçı firma tarafından yapılması öngörüldüğü için bu teslim şekillerinde "Freight Collect" ibaresinin kullanılması gerekmektedir.

EXW teslim şekli doğru kullanıldığında esas itibari ile dış ticaret işlemlerine uygun bir seçenek değildir. Uygulamada EXW teslim şekli ile "Freight Collect" ibaresinin kullanıldığı görülmektedir.

Akreditifli Ödemelerde "Freight Payable At Destination" veya "Freight Collect" İbaresinin Kullanılması Fark Eder mi?

Akreditifli ödemelerde rezerve düşmemek için akreditif metninde istenilen ibareyi birebir aynısı ile taşıma belgelerine yazmakta fayda vardır.

Dolayısı ile eğer akreditif metninde "Freight Collect" geçmekte ise taşıma belgesine "Freight Collect" yazılmalıdır.

Aksi halde yani akreditif metninde "Freight Payable At Destination" yazılmış ise taşıma belgesinde aynen bu ifade kullanılmalıdır.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.