güncel yazılar...
Loading...

Peşin Ödeme Nedir? Nasıl İşler?

Uluslararası ticarette peşin ödeme denildiğinde, akla, alıcıların sevkiyat öncesinde mal bedeline ait ödemeyi yapmış oldukları durumlar gelmelidir.

Peşin ödeme ihracatçı için en avantajlı ödeme yöntemidir. Peşin ödemede mallar alıcıya sevk edilmeden önce ödeme ihracatçı tarafından alınmaktadır.

Hatta bazı durumlarda ihracatçı siparişe başlamadan peşin ödemenin bir kısmını veya tamamını almakta ve böylece kendisini sipariş iptali riskine karşı da güvence altına alabilmektedir. (Cash with Order)

Peşin ödemeler genellikle elektronik havale (wire transfer) ile ithalatçının bankasından ihracatçının bankasına ulaştırılmaktadır. 


Peşin ödemeler ithalatçılar açısından ise en dezavantajlı ödeme yöntemidir.
Peşin ödemede ısrar eden ihracatçıların müşterilerini daha esnek ödeme yöntemleri öneren rakiplerine kaptırma riski bulunmaktadır.

Dış Ticaret İşlemlerinde Peşin Ödeme Nasıl İşler?

İhracat ve ithalat işlemlerinde kullanılan peşin ödemenin işleyişi aşağıdaki şekilde gösterildiği gibidir.

Adım adım dış ticarette kullanılan peşin ödeme nasıl işler isterseniz aşağıda birlikte inceleyelim:
  1. Tüm ödeme yöntemlerinde olduğu gibi peşin ödemede de ilk adımda ihracatçı firma ile ithalatçı firmanın satış sözleşmesinin imzalaması yer almaktadır. Uluslararası satış sözleşmesinde ödeme yöntemi olarak peşin ödemenin seçildiği belirtilmeli, mümkünse peşin ödemenin hangi zamanlarda alınacağı açıklanmalıdır. (örneğin sipariş ile beraber peşin ödeme alınacaksa bu belirtilmelidir.)
  2. İkinci adımda ihracatçı firmanın ihracatçı firmanın hesabına ödemeyi göndermesi gelmektedir. Peşin ödeme yönteminde ödeme genellikle T/T veya wire transfer olarak bilinen uluslararası elektronik havale ile yapılmaktadır. Bazı durumlarda kredi kartı kullanılmakta olup çok seyrek olarak da çek kullanılmaktadır.
  3. Üçüncü aşamada ithalatçının bankası ödemeyi ihracatçının bankasına ulaştırmaktadır.
  4. Dördüncü aşamada ise ihracatçının bankası gelen ödemeyi ihracatçıya bildirmektedir.
  5. Mal bedelinin hesabına düştüğünü gören ihracatçı ise yüklemeyi yapıp, en kısa sürede yükleme evraklarını ithalatçıya hava kargo ile göndermektedir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.