güncel yazılar...
Loading...

Tereyağı İhracatı ve İthalatı

Tereyağı, Resmi Gazete'de yayınlanmış olan "Tereyağı, Diğer Süt Yağı Esaslı Sürülebilir Ürünler ve Sadeyağ Tebliğinde", ağırlıkça en az %80, en fazla %90 oranında süt yağı, en fazla %2 oranında yağsız süt kuru maddesi ve en fazla %16 oranında su içeriğine sahip ürün, olarak tanımlanmıştır.

Tereyağı Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu cetvelinde 040510 numarası altında üretim şekli ve ambalaj biçimine göre aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır.
  • 04051011 Tereyağı (tabii, katı yağ oranı %85'ten az olanlar, ambalajlı =<1 kg)
  • 04051019 Tereyağı (tabii, katı yağ oranı %85'ten az olanlar, diğer)
  • 04051030 Tereyağı (rekombine, katı yağ oranı %85'ten az olanlar)
  • 04051050 Tereyağı (peynir altı suyundan elde edilen, katı yağ oranı %85'ten az olanlar)
  • 04051090 Tereyağı (diğer)
Bugünkü yazımda, tereyağının dış ticaret verilerine yer vereceğim. Dünya'da tereyağı ihracat ve ithalatına baktıktan sonra, Türkiye'nin tereyağı ihracatını ve ithalatını detaylı olarak ele almayı planlamaktayım.


Yazımın son bölümünde ise tereyağı gümrük mevzuatı ile ilgili bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Dünya Tereyağı İhracatı

2014 yılında toplam tereyağı ihracatı 8,34 milyar dolar olmuştur. Söz konusu ihracat tutarına ulaşabilmek için firmalar 1.824.180 ton tereyağı ihraç etmişlerdir. Tereyağının Dünya çapındaki ortalama ihracat fiyatı ise 4.576 USD/ ton'dur.

Aşağıdaki grafikte, Dünya genelinde en fazla tereyağı ihracatı yapan 10 ülkeye yer verilmiştir. Dilerseniz grafikte yer alan tereyağı ihracatçısı ülkeleri detaylı olarak sırasıyla inceleyelim.

Yeni Zelanda: Tam bir tarım ve hayvancılık ülkesi olan Yeni Zelanda, Dünya genelinde en çok tereyağı ihraç eden ülke konumundadır. 2014 yılında Yeni Zelanda'nın tereyağı ihracatı 2,18 milyar dolar olup, söz konusu rakam Dünya toplam tereyağı ihracatının yaklaşık %26'sıdır. Yeni Zelanda, tereyağını Dünya ortalama ihracat fiyatının yaklaşık %10 altında satmaktadır.

Hollanda: Dünya genelinde en fazla tereyağı ihraç eden 2. ülke Hollanda'dır. 2014 yılında Hollanda'nın yapmış olduğu tereyağı ihracatı 975 milyon dolar olup, söz konusu rakam Dünya toplam tereyağı ihracatının yaklaşık %12'sini teşkil etmektedir. Hollanda tereyağı Dünya fiyatlarının üzerinde alıcı bulmaktadır. Hollanda'nın tereyağı ihracat ortalama fiyatı 4.990 USD/Ton'dur.

İrlanda: Yeni Zelanda ve Hollanda'dan sonra en fazla tereyağı ihraç eden ülke İrlanda'dır. 2014 yılında İrlanda 745 milyon dolar tutarında tereyağı ihraç etmiştir. İrlanda tereyağını Dünya fiyatlarının çok az altında ihraç etmektedir.

Almanya: 2014 yılı Almanya tereyağı ihracatı 718 milyon dolardır.  

Belçika: Dünya genelindeki en büyük beşinci tereyağı satıcısı olan Belçika 2014 yılında 682 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşmıştır.

Fransa: 537 milyon dolarlık tereyağı ihraç etmiştir.

Beyaz Rusya: 349 milyon dolarlık tereyağı ihracatına ulaşan Beyaz Rusya'nın, ortalama tereyağı satış fiyatı ise Dünya ortalamasının yaklaşık %10 üzerinde gerçekleşmiştir.

ABD: 286 milyon dolarlık tereyağı ihraç eden ABD, Dünya genelinde en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasında en ucuz tereyağı satan ülkedir.

Birleşik Krallık: 244 milyon dolarlık tereyağı ihracatı yapmıştır.

Danimarka: 224 milyon tereyağı ihracatı yapmıştır.

Dünya Tereyağı İthalatı

Aşağıdaki şekilde Dünya çapında en fazla tereyağı ithal eden 10 ülkesini görmektesiniz.

Fransa: Dünya genelinde en çok tereyağı ithal eden ülke Fransa'dır. 2014 yılında Fransa'nın ithal etmiş olduğu tereyağı miktarı 990 milyon dolardır. Fransa'nin başlıca tereyağı ithal etmiş olduğu ülkeler Hollanda, Belçika, Almanya, İrlanda ve Yeni Zelanda olmuştur.

Rusya Federasyonu: 2014 yılı içerisinde en fazla tereyağı ithal eden ikinci ülke, 727 milyon dolarlık tereyağı ithalatı ile Rusya Federasyonu olmuştur.

Belçika: En fazla tereyağı ithal eden 3. ülke Belçikadır. 2014 yılında Belçika 656 milyon dolarlık tereyağı ithal etmiştir.

Almanya: 2014 yılı içerisinde 627 milyon dolarlık tereyağı ithal eden Almanya, Dünya genelinde en fazla tereyağı ithal eden 4. ülke konumundadır.

Birleşik Krallık: 2014 yılı içerisinde 442 milyon dolarlık tereyağı ithal etmiştir.

Sırası ile Hollanda, Çin, İtalya, Suudi Arabistan ve Mısır diğer önemli tereyağı ithalatçısı ülkelerdir.

Türkiye'nin Tereyağı İhracatı:

Türkiye 418 tonluk tereyağı ihracatı ile Dünya çapında en fazla tereyağı ihraç eden ülkeler arasında 53. konumdadır. Türkiye'nin tereyağı ihracatının parasal karşılığı ise 2014 yılında 2.825.000 dolardır.

Tereyağı ihracatında herhangi bir ihracat iadesi yardımı bulunmamaktadır.

Türkiye'nin Tereyağı İthalatı:

Türkiye Dünya genelinde en çok tereyağı ithal eden 21. ülkedir. 2014 yılı içerisinde Türkiye'nin tereyağı ithalatı miktar olarak 22.481 ton olmuş iken, tutar olarak ise yaklaşık 100 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Türkiye 2014 yılında ithal etmiş olduğu tereyağlarına ortalama 4.443 USD/ton ödeme yapmıştır.

Yukarıdaki grafikte türkiye'nin başlıca tereyağı ithal etmiş olduğu ülkeler yer almaktadır. Şekilden de görüleceği gibi Türkiye en çok tereyağını sırası ile Yeni Zelanda, ABD, Almanya, Fransa ve Portekiz'den ithal etmiştir.

Türkiye'deki Hangi Firmalar Tereyağı İthal Etmektedir?
  1. Ak Gıda Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  2. Alta Plastik Mühendislik Sanayi ve Ticaret Ltd Sti
  3. Baltalı Gıda Hayvancılık Sanayi ve Ticaret Ltd Sti
  4. D.M Gıda Maddeleri Pazarlama Sanayi ve Ticaret Ltd Sti
  5. G.C. Gıda Sanayi ve Ticaret A.S.
  6. Güney Süt Sanayi ve Gıda Maddeleri Ticaret A.Ş.
  7. Oyaş Okyanus Gıda Yatırımı Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  8. Teksüt Süt Mamülleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.
  9. Unilever Sanayi ve Ticaret Türk A.Ş.
  10. Yörsan Gıda Mamulleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.