güncel yazılar...
Loading...

Zeytinyağı İhracat Teşvikleri

Şuana kadar sitemde zeytinyağı ile ilgili olarak, Dünya çapında zeytinyağı ihracat istatistiklerini incelediğim "Zeytinyağı İhracatı" başlıklı yazımın yanı sıra, Türkiye'nin Zeytinyağı İhracatı'nı da çeşitli yönlerden irdeleyen bir diğer yazıyı daha kaleme almıştım.

Konu ile ilgili önemli bilgiler verdiği için yukarıda linklerden ilgili sayfalarımı okumanızı tavsiye ederim.

Türkiye, zeytinyağı üretimini desteklemek amacıyla zeytinyağı ihracatına ihracat teşvikleri vermektedir.

Söz konusu teşvikler her sene yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında tespit edilmekte, buna istinaden de  Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulunca, Resmi Gazete'de "Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımları" başlığı altında yayınlanmaktadır.

Güncel olarak yürürlükte olan zeytinyağı ihracat teşvikleri, 14.Şubat.2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmış olan teşvikleri içermektedir.

Söz konusu kararda pek çok tarımsal ürünle ilgili ihracat teşvikleri belirlenmiş olup, zeytinyağı ihracatına uygulanacak olan ihracat teşvikleri aşağıdaki gibidir.
  • Madde Adı: Zeytinyağı
  • Armonize GTİP: 15.09
  • İhracat İade Miktarı: 30TL/ Ton
  • Miktar Barajı: %100
  • Azami Ödeme Oranı: %2
Kararda zeytinyağına uygulanacak ihracat teşvikinin ancak  zeytinyağının azami net ağırlığı 5 kg’a kadar (5 kg dahil) ambalajlarda ihraç edilmesi halinde geçerli olacağı belirtilmektedir.

Buna göre 5kg'ın üzerindeki ambalajlar ile yapılan zeytinyağı ihracatında herhangi bir ihracat teşviki söz konusu değildir.

Resmi Gazete'de yayınlanan kararda bazı ambalaj çeşitleri için ise daha geniş teşvikler verilmiştir.
  • 1509.90.00.00.16 ve 1509.10.90.00.13 GTİP numarasında yer alan yemeklik zeytinyağlarının, net ağırlığı 2-5 kg arasında (5 kg dahil) olan ambalajlarda, “tescilli Türk Markaları” ve “Made in Turkey” ibaresi ile ihraç edilmesi durumunda, ihracat iadesi miktarı 360 Türk Lirası /ton, miktar barajı % 100, azami ödeme oranı %5 olarak uygulanır.
  • 1509.90.00.00.15 ve 1509.10.90.00.12 GTİP numarasında yer alan yemeklik zeytinyağlarının, net ağırlığı 1-2 kg arasında (2 kg dahil) olan ambalajlarda, “tescilli Türk Markaları” ve “Made in Turkey” ibaresi ile ihraç edilmesi durumunda, ihracat iadesi miktarı 675 Türk Lirası /ton, miktar barajı % 100, azami ödeme oranı %10 olarak uygulanır.
  • 1509.90.00.00.14 ve 1509.10.90.00.11 GTİP numarasında yer alan yemeklik zeytinyağlarının, net ağırlığı 1 kg’a kadar (1 kg dahil) ambalajlarda, “tescilli Türk Markaları” ve “Made in Turkey” ibaresi ile ihraç edilmesi durumunda, ihracat iadesi miktarı 1300 Türk Lirası /ton, miktar barajı % 100, azami ödeme oranı %15 olarak uygulanır.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.