güncel yazılar...
Loading...

Ekim 2015'de ihracat arttı mı, azaldı mı?

Bugün aylık bazda ihracat rakamlarını incelerken tuhaf bir durum dikkatimi çekti.

TUİK verilerine göre Ekim.2015'de Türkiye'nin ihracatı geçen yılın aynı ayına göre %3,1 artmış iken, TİM'in verilerine göre %1,5 azalmış gözükmektedir.

Türkiye'de İhracat İstatistiklerini Hazırlayan Kurumlar: TUIK ve TIM

Türkiye'de iki kurum dış ticaret istatistikleri üretmektedir. Bunlardan birincisi Türkiye İstatistik Kurumu (TUIK) olup, Türkiye'nin resmi dış ticaret istatistiklerini yayınlamaktadır.

TUIK'in yayınlamış olduğu veriler fiili ihracat ve ithalat rakamlarını yansıtmakta olup, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TUİK'in ortak çalışması ile hazırlanmaktadır.

TIM, yani Türkiye İhracatçılar Meclisi, tarafından yayınlanan ihracat istatistikleri ise ihracatçıların ihracatçı birliklerine onaylatmış oldukları gümrük beyannameleri baz alınarak hazırlanan verileri kapsamaktadır.

Resim: Business vector designed by Freepik
TIM, hemen hemen her ayın başında, bir önceki aya ait ihracat istatistiklerini yayınlamaktadır.

TUIK'in yayınlamış olduğu aylık istatistikler ise TİM'den yaklaşık 30 gün sonra yayınlanmaktadır.

Ekim Ayına Ait Dış Ticaret İstatistikleri:

TİM Verileri:

Ekim 2015'e ait ihracat rakamları, TİM tarafından 1.Kasım.2015 tarahinde yayınlanmıştır. TİM, ayrıca twitter üzerinden de konu ile ilgili açıklamalar yapmıştır.

Aşağıdaki tweet, TIM'in resmi hesabı üzerinden atılmıştır. Tweet'de "Ekim ayında ihracat geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 1,5 düşerek 12 milyar 351 milyon dolar oldu" denilmektedir.
Aşağıda aynı zamanda söz konusu tweete ait ekran görüntüsü de yer almaktadır.


TUİK Verileri:

Ekim.2015'e ait TUİK istatistikleri ise 30.Kasım.2015 tarihinde kurumun web sitesinde ilan edilmiştir.

TUIK yayınlamış olduğu bültende "Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2015 yılı Ekim ayında, 2014 yılının aynı ayına göre %3,1 artarak 13 milyar 290 milyon dolar, ithalat %11,9 azalarak 16 milyar 911 milyon dolar olarak gerçekleşti." demiştir.

Veriler Arasındaki Farklılık:
  • TIM verilerine göre Ekim.2015 ihracatı: 12 milyar 351 milyon dolar, geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 1,5 düşüş
  • TUİK verilerine göre Ekim.2015 ihracatı: 13 milyar 290 milyon dolar, geçen yılın aynı ayına göre aynı %3,1 artış
Farklılıkların Olası Nedenleri Nelerdir?

TÜİK ve TİM tarafından açıklanan ihracat verileri arasında aşağıdaki farklılıklar bulunmaktadır.
  1. TÜİK tarafından açıklanan dış ticaret verileri fiilen gerçekleşen ihracat ve ithalat işlemlerine aittir. TİM ise sadece tescil edilen ihracat kayıtlarını derlemektedir.
  2. Beyannamelerin TİM tarafından kaydı ile ihracatın gerçekleşmesi arasında geçen süre nedeniyle aynı işlem 2 veri setinde ayrı dönemlerde yer alabilmektedir.
  3. TİM ihracat bilgileri içerisinde Türkiye liman ve havalimanlarında yabancı uçak ve gemilere satılan yakıt ve kumanya kayıtları, altın ve diğer değerli taşların ihracat bilgileri yer almamaktadır.
  4. İçeriğinde dahilde işleme rejimi altında ithal edilen hammadde bulunup özel fatura ile ihraç edilen mallar TİM verilerinde kapsanırken, TÜİK tarafından açıklanan verilerde yer almamaktadır.
Buraya kadar hiçbir yorum yapmadan, Türkiye'de ihracat verilerini yayınlayan kurumların Ekim.2015'e ait verilerini sizlerle paylaştım.

Bu yazımı her iki kuruma e-mail ile gönderip, aradaki farkın neden kaynaklandığını öğrenmeye çalışacağım. Bakalım sağlıklı bir cevap alabilecek miyim?

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.