güncel yazılar...
Loading...

Filipinler'e Yapılan Un İhracatında Maya Problemi

İstanbul İhracatçi Birlikleri Genel Sekreterliği, Hububat Birliği Koordinasyon Şubesi web sitesinde yayınlamış olduğu duyuru ile Filipinler'e ihraç edilen Türk menşeli un ürünlerinde izin verilen limitin üzerinde maya oranı tespit edilmiş olduğunu duyurmuştur.

Söz konusu duyuruya göre; Filipin Un Üreticileri Birliği (PAFMIL) tarafından Türkiye menşeli unlarda yaptırılan analiz neticesinde, "maya” oranı izin verilen limitin üzerinde çıkmış ve Filipinler Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) piyasadaki Türkiye menşeli unları inceleme altına almıştır.

Resim: Summer vector designed by Freepik
Ayrıca; PAFMIL'in, FDA'ya başvurarak inceleme sonuçlarına kadar ülkemizden buğday unu ithalatının durdurulmasını ve bundan sonra yapılacak tüm un ithalatlarının mikrobiyolojik teste tabi tutulmasını talep ettiği söz konusu duyuruda açıklanmaktadır.
Konu ile ilgili olarak İstanbul İhracatçi Birlikleri Genel Sekreterliği, Hububat Birliği Koordinasyon Şubesi'ne ait duyuruya buradaki linkten ulaşılabilir.

Dünya Buğday İthalatı: Dünya Ticaret Örgütü verilerine göre, 2014 yılında 5 milyar 141 milyon dolarlık buğday unu ithalatı yapılmıştır.

498 milyon dolarlık ithalat ile Afganistan, 2014 yılında en fazla buğday unu ithal eden ülke konumundadır. Afganistan'ı 481 milyon dolar ile Irak, 253 milyon dolar ile Hollanda, 232 milyon dolar ile Özbekistan takip etmektedir.
2014 yılında en fazla buğday unu ithal eden 10 ülke
Filipinlerin Buğday İthalatı: Filipinler, 2014 yılında 95 milyon dolarlık buğday unu ithalatı ile Dünya çapında en fazla buğday ithalatı yapan 12. ülke olmuştur.

Filipinler, 2014 yılında buğday ithalatının %55'ini Türkiye'den gerçekleştirmiştir. Türkiye'nin Filipinler'e yapmış olduğu buğday unu ihracatının değeri ise 2014 yılı için 52 milyon 644 bin dolardır.

Filipinler Türkiye'nin yanı sıra Endonezya ve Vietnam'dan da önemli miktarlarda buğday unu ithal etmektedir.

Filipinler Türk menşeli buğday un ithalatında anti-damping vergisi uygulamaktadır. 

Konu ile ilgili olarak Ekonomi Bakanlığı sitesindeki habere göre "Filipinler tarafından ülkemiz menşeli “Buğday Unu” ithalatına karşı açılan anti - damping soruşturması kapsamında 17 Kasım 2014 tarihli ve 10 sayılı Filipinler Tarım Bakanlığı bildirimi çerçevesinde ihracatçılarımız için % 2,87 ile % 16,19 oranları arasında değişen anti-damping vergileri (5 yıl süreyle) uygulanmasına hükmedilmiştir.

Bununla beraber, 4 ihracatçı firmamızın herhangi bir önleme tabi olmaması kararlaştırılmıştır.

Filipinler Tarım Bakanlığı’nın bahse konu bildirimine istinaden Filipinler Maliye Bakanlığı tarafından 9 Ocak 2015 tarihinde Filipin gümrüklerine iletilen memorandumla mezkûr vergilerin yürürlüğe konulması talimatlandırılmıştır." (Kaynak: Filipinler Tarafından Ülkemiz Menşeli “Buğday Unu” İthalatina Karşi Nihai Anti-Damping Önlemleri Uygulanmasına Karar Verilmiştir. - 15.01.2015)

Bugünkü haberimize konu olan yaptırımların, anti-damping vergisi ile beraber düşünüldüğünde, Türkiye'nin Filipinler'e olan buğday unu ihracatına ne şekilde etki edeceğini zaman gösterecektir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.