güncel yazılar...
Loading...

Alibaba.com Üzerinden İhracat Yaparken Nasıl Dolandırılabilirsiniz?

Bundan bir önceki yazımda, ithalat yaparken Alibaba.com üyeleri tarafından nasıl dolandırılabileceğinizi incelemiştim.

Bugünkü yazımda ise durumu diğer yönden, yani ihracat açısından bakarak değerlendirmeye çalışacağım.

İhracat yaparken karşılaşılabilecek dolandırıcılık temel olarak 3 şekilde gerçekleştirilmektedir.
  1. Hackerların, bilgisayar sistemlerine sızması ile e-mailları manipüle ederek gerçekleştirmiş oldukları dolandırıcılık çeşitleri.
  2. Yapılan ihracat karşılığında ödeme alamama.
  3. İthalatçı firmaların, ihracatçı firmalardan çeşitli bahanelerle elde etmiş oldukları ödemeler.
Alibaba.com üzerinden ihracat yaparken karşılaşabileceğiniz dolandırıcılık çeşitleri daha ziyade 2 ve 3 numaralı satırlarda yer alan türden olacaktır. (1. tür dolandırıcılık ile ilgili olarak daha önceden yayınlamış olduğum yazıma ise buradaki linki tıklayarak ulaşabilirsiniz.)


Dilerseniz, yazımın giriş kısmını daha fazla uzatmadan, doğrudan konuya geçelim.

Alibaba.com Üzerinden Bulunan Müşteriye Yapılan İhracat Karşılığında Ödeme Alamama

Alibaba.com veya diğer online platformlardan bulunan müşterilere ihracat yapmadan önce mutlaka bir risk değerlendirmesi yapılması gerekmektedir.

2010 yılında pek çok ülkeyi, bankayı ve global sanayi devini batıran küresel finansal krizi yaşamış, daha bu yazının yazıldığı tarihten 1-2 ay önce en büyük 10 konteyner taşımacılık firmasından birisini iflasın eşiğine getirmiş ekonomik ortamda firmaların, bırakın Alibaba.com üzerinden bulunan müşteriyi, her hangi bir müşteriye, ödemeyi garanti altına almadan yükleme yapmaması gerektiğini düşünüyorum.

Konu ile ilgili olarak "İhracatta en uygun ödeme yöntemi nasıl seçilir?" başlıklı yazımda detaylı bilgileri sizlerle paylaşmıştım. İlgilenen arkadaşların göz atmasında fayda vardır.

Alibaba.com Üzerinden Bulunan İthalatçı Firmaların, İhracatçı Firmalardan Çeşitli Bahanelerle Elde Etmiş Oldukları Ödemeler

Bu çeşit dolandırıcılık esasen, Alibaba.com üzerinden ihracat yapmaya çalışırken karşılaşabileceğiniz ve tecrübeli ihracatçıları bile ilk kez karşılaşmaları halinde zora sokabilecek bir durumdur.

Bu tip dolandırıcılıkla karşılaşan ihracatçı firmaların aktardıkları bilgilerden, özellikle Çin'de bulunan ithalatçı firmaların Alibaba.com üzerinden kendileri ile temasa geçip, akabinde yüksek miktarlı sipariş geçtikleri ve daha sonra da çeşitli bahaneler öne sürerek ihracatçı firmalardan ücret talep ettikleri anlaşılmaktadır.

Bazı ithalatçı firmaların ihracatçı firmaları Çin'e davet edip, daha sonra ithalat için gerekli masrafları öne sürerek ödeme talep etmesi; Çin'li ithalatçıların alınması zorunlu ithal izinleri nedeniyle ihracatçılardan ödeme talep etmesi şu ana kadar yaşanmış bu tarz dolandırıcılık teşebbüslerine örnektir.

Dış ticaret işlemlerinde, ithalatçıların her hangi bir ürünün ithalatı için gerekli olan izinleri alması ve bu amaçla karşılanması zorunlu olan ödemeleri tek başlarına karşılamaları esastır.

Aynı şekilde, ithalatçının yapacağı ticari bir faaliyet için ödemesi gerekli olan her türlü servis ücretinin de ithalatçı tarafından karşılanması esastır.

Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda,

  • Siparişin gerçekten makul olup olmadığını firmanızın çalışma geçmişindeki verileri göz önüne alarak değerlendiriniz,
  • Sipariş aşamalarında size tuhaf gelen bir durum olup olmadığının üzerinde durunuz,
  • Yüklü bir sipariş aldıysanız, üretime başlamadan önce mutlaka ithalatçı firmayı araştırınız. (müşavirlikler bu konuda size yardımcı olabilir.)
  • Ödeme konusunda kendinizi güvenceye alacak şekilde teklif veriniz,
  • Sizden her hangi bir şekilde ödeme talep eden ithalatçılar ile daha fazla iletişim halinde kalıp kalmamaya dair bir karar veriniz.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.