güncel yazılar...
Loading...

Makarna İhracatı

Makarna, temel olarak karbonhidrat içeren bir besindir. Makarnanın besin değerleri incelendiğimizde A, B1, B2 vitaminleri, demir, kalsiyum, fosfor, potasyum ve proteinler açısından da zengin olduğunu görürüz.

Yaygın inancın aksine makarna buğday unundan üretilmez. Makarna saf durum buğdayından elde edilen irmik ve sudan üretilmektedir.

Makarna, bünyesinde bulundurduğu bol miktarda karbonhidrat sonucunda çok çabuk parçalanır ve hemen enerjiye dönüşür. Bu yüzden makarnanın sindirimi çok kolaydır. 

Acil enerjiye ihtiyaç duyan sporcular, sanatçılar kısaca fiziksel güç gerektiren işlerle uğraşanlar yemek olarak makarnayı tercih ederler.

Makarna, glisemik indeksi düşük bir gıdadır. Glisemik indeks, gıdaların kan şekerini yükseltme hızı olarak tanımlanmaktadır. Glisemik indeksi düşük gıdalar kan şekerini daha yavaş hızda yükseltirler ve vücuda düzenli enerji sağlarlar. Buna bağlı olarak, vücutta şeker ve yağ depolanması kısıtlanır.

Pişirmesi kolay, hem başlangıç yemeği hem de ana yemek olarak kullanılabilen, ucuz bir gıda olan makarnaya yalnızca az gelişmiş ülkelerden değil, aynı zamanda gelişmiş ülkelerden de talep gelmektedir.

Dünya makarna pazarı, 2015 yılı istatistiklerine göre toplam 8 milyar 242 milyon dolar büyüklüğündedir.

Dünya Çapında En Fazla Makarna İthal ve İhraç Eden Ülkeler,  Türkiye'nin Yıllara Göre Makarna İhracatı

Bugünkü yazımda makarna ihracatı ile ilgili olarak sizlere bilgiler vermeye çalışacağım.

Bundan bir önceki "Makarna Üreticileri ve İhracatçıları" başlıklı yazımda sizlere Türkiye'deki makarna üretimi ve ihracatı yapan firmaların bir listesini hazırlamıştım. Dileyen arkadaşlar söz konusu yazımı okuyup, konu ile ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirler.

Dünya Çapında En Çok Makarna İthalatı Yapan Ülkeler Hangileridir?

Aşağıdaki grafikte, Dünya çapında en çok makarna ithalatı yapan 14 ülkeye yer verilmiştir.

Dünya Çapında En Çok Makarna İthalatı Yapan Ülkeler Hangileridir? (2015 Yılı Verileri)

Grafik incelendiğinde, Dünya çapında en fazla makarna ithalatı yapan ülkenin ABD olduğu görülmektedir. ABD, 2015 yılı içerisinde yaklaşık 916 milyon dolarlık makarna ithal etmiştir.

ABD'yi 741 milyon dolarlık makarna ithalatı ile Almanya, 609 milyon dolarlık makarna ithalatı ile Fransa, 588 milyon dolarlık makarna ithalatı ile İngiltere takip etmektedir.

Dünya çapında en fazla makarna ithal eden 5. ülke olan Kanada'nın makarna ithalatı ise 421 milyon dolardır.

Japonya, Hong Kong, Hollanda, Belçika, Avustralya, İspanya, Güney Kore, Avustralya ve Malezya sırası ile diğer en fazla makarna ithalatı gerçekleştiren ülkelerdir.

Dünya Çapında En Çok Makarna İhracatı Yapan Ülkeler Hangileridir?

Aşağıdaki grafikte, Dünya çapında en çok makarna ihracatı yapan 15 ülkeye yer verilmiştir.

Dünya Çapında En Çok Makarna İthalatı Yapan Ülkeler Hangileridir?

Grafik incelendiğinde, Dünya çapında en fazla makarna ihracatı yapan ülkenin İtalya olduğu görülmektedir.

İtalya 2015 yılı içerisinde 2 milyar 635 milyon dolarlık makarna ihraç etmiştir. İtalya ülke olarak tek başına Dünya çapında ihraç edilen toplam makarna tutarının yaklaşık %30'unun ihracatını yapmaktadır.

İtalya'nın ardından en fazla makarna ihracatı yapan 2. ülke ise Çin'dir. Çin'in 2015 yılı toplam makarna ihracatı ise 820 milyon dolar civarındadır.

Türkiye ise İtalya ve Çin'in ardından en fazla makarna ihraç eden 3. ülke konumundadır. Türkiye'nin 2015 yılı makarna ihracat tutarı ise 418 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.

Tayland (394 milyon dolar), ABD (388 milyon dolar), Güney Kore (330 milyon dolar), Belçika (273 milyon dolar), Almanya (224 milyon dolar), Fransa (217 milyon dolar), Endonezya (191 milyon dolar), Kanada (179 milyon dolar), Hollanda (178 milyon dolar), Vietnam (172 milyon dolar), Avusturya (140 milyon dolar), İspanya (122 milyon dolar) dolar ile en çok makarna ihraç eden diğer ülkelerdir.

Türkiye'nin Yıllara Göre Makarna İhracatı

Aşağıdaki grafikte, Türkiye'nin 2007 ile 2016 yılları arasında yapmış olduğu toplam makarna ihracatı yer almaktadır.

Türkiye 2007 yılında yaklaşık 107 milyon dolarlık makarna ihraç etmiştir. 2008 yılında söz konusu rakam 181 milyon dolara çıkmıştır. 2009 yılında yaşanan küresel ekonomik krizin etkisiyle Türkiye'nin makarna ihracatı 149 milyon dolara düşmüştür.

2010 yılı ile 2014 yılları arasında ise Türkiye'nin makarna ihracatı sürekli bir yükseliş trendine girmiştir. 2014 yılı itibari ile Türkiye'nin makarna ihracatı 507 milyon dolara çıkmıştır. Söz konusu rakam aynı zamanda 2007 ile 2016 yılları arasındaki tepe noktasıdır.

2015 ve 2016 yıllarında ise Türkiye'nin makarna ihracatının 420 milyon dolar seviyelerinde yatay olarak seyrettiği görülmektedir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.