güncel yazılar...
Loading...

Motosiklet İthalatında İlave Gümrük Vergisi

28.Temmuz.2017 tarihinde yayınlanan Resmi Gazete'de yer alan "2017/10476" sayılı "İthalat Rejimi Kararına Ek Karar" ile birlikte, pek çok ülkeden yapılacak motosiklet ithalatına ilave gümrük vergisi getirilmiştir.

Söz konusu karar incelendiğinde, Türkiye'ye Çin, Hindistan, Japonya, Endonezya, Tayland, Vietnam gibi ülkelerden yapılan motosiklet ithalatlarına ek vergi uygulaması getirildiği görülmektedir.

Türkiye'nin gümrük birliği anlaşması yapmış olduğu ülkeler ile Türkiye ile arasında serbest ticaret anlaşması imzalamış ülkeler menşeli motosikletlerde ise ilave gümrük vergisi uygulamasının olmadığı görülmektedir.

Bugünkü yazımda, 28.Temmuz.2017 tarihli ithalat kararına ilişkin bir analiz çalışması yaparak, motosiklet ithalatı yapan firmalara yardımcı olmaya çalışacağım.
Bu yazı 06.Ağustos.2017 tarihi itibari ile yazılmış olup, sizin okuduğunuz tarihte motosiklet ithalatında yeni düzenlemeler yapılmış olabilir. Lütfen, en güncel yasal mevzuata vakıf olduğunuzdan emin olunuz.

Motosiklet İthalatında İlave Gümrük Vergisi Uygulaması İle İlgili Olarak Bilmeniz Gereken Temel Noktalar:

Dilerseniz, yazımızın hemen başında 28.Temmuz.2017 tarihinde yürürlüğe giren ithalat kararı ile ilgili olarak bilmeniz gereken temel noktaların altını çizelim:

  1. Söz konusu karar ile 8711 tarife pozisyonu altında tanımlanan değişik motor hacmindeki motosikletlere (mopedler dahil) %20 oranında ilave gümrük vergisi uygulaması getirilmiştir.
  2. Avrupa Birliği üyesi ülkeler, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Morityus, Moldova, Güney Kore ve Malezya menşeli motosikletler söz konusu karar kapsamında değildir.
  3. Söz konusu kararın uygulanmasında eşyanın menşeinin doğru beyan edilmesinden ithalatçı firma sorumludur.

Örnek Uygulamalar:

  1. Türkiye'ye Çin'den Çin menşeli scooter motosiklet ithal eden firmanın ürünleri Çin'den 20.Kasım.2017 tarihi itibari ile gemiye yüklenmiştir. Söz konusu ithalat işleminde Çin menşeli ürünlere %20 oranında ilave gümrük vergisi uygulaması olup, malların yükleme işlemi kararın yayım tarihinden önce gerçekleştirilmediği için ithalatçı firma tarafından %20 oranındaki ilave gümrük vergisi ödemesinin yapılması gerekmektedir.
  2. Türkiye'ye Fransa'dan Fransız menşeli motosiklet ithalatı yapan firma ise malların Fransız menşeli olduğunu gümrüğe kanıtlaması durumunda ilave gümrük vergisinden muaf olarak malları ithal edebilecektir.
  3. Güney Kore menşeli motosiklet ithalatı yapan firmalar, ürünlerini uygulama öncesindeki vergilerle ithal etmeye devam edeceklerdir.
Söz konusu ithalat kararına aşağıdaki resimlerden ulaşmanız mümkündür.





Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.