güncel yazılar...
Loading...

Çin'in ABD'nin Dış Ticaret Açığına Etkisi

Bugünlerde yabancı basında, ABD Başkanı Donald Trump'ın Çin'e karşı ekonomik yaptırımlar ve yeni gümrük vergileri talep ettiğine dair yazılar yayınlanmakta.

Başkan olmadan önce de sık sık Çin'in ABD'de ekonomisine büyük bir tehdit olduğunu iddia eden Trump, başkanlık seçimlerinde de başkan olması durumunda Çin'e karşı ekonomik tedbirler alacağını pek çok yerde açık açık söylemişti.

Peki, Çin gerçekten ABD'nin dış ticaret açığı vermesinde belirleyici bir ülke midir? ABD'nin vermiş olduğu dış ticaret açığının ne kadarlık bir bölümü ABD'nin Çin ile yapmış olduğu ticaretin neticesinde gerçekleşmektedir?

İşte bugünkü yazımda kısaca bu soruların cevaplarını arayacağım.

Çin'in ABD Dış Ticaret Açığına Etkisi

Yazımı okumaya başlamadan, bir önceki yazımda tablolar yardımıyla açıklamış olduğum ABD ile Çin'in ihracat ve ithalat verilerini, ABD'nin dış ticaret açığı ve Çin'in dış ticaret fazlası ile ilgili istatistikleri de incelemenizde büyük fayda olacaktır.

Çin'in ABD'nin Dış Ticaret Açığına Etkisi

Aşağıdaki grafikte, 2012 ile 2016 yılları arasında ABD'nin yıllık bazda toplam dış ticaret açığı ile ABD'nin aynı yıllar içerisinde sadece Çin'e karşı vermiş olduğu dış ticaret açığı gösterilmiştir.

ABD Dış Ticaret Açığı / ABD'nin Çin'e Vermiş Olduğu Dış Ticaret Açığı
Özgür Eker tarafından http://www.trademap.org/ adresindeki veriler kullanılarak hazırlanmıştır. İzinsiz kullanılamaz.
2012 yılında ABD toplam 789 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermiş iken, aynı yıl içerisinde sadece Çin'e karşı vermiş olduğu dış ticaret açığı ise 333 milyar dolardır.

2013 ile 2016 yılları arasında da tablo ABD ve Çin için fazla değişmemiştir. 2013 yılında ABD 749 milyar dolar toplam dış ticaret açığı vermiş, bunun 337 milyar doları Çin'e karşı yapmış olduğu ticaret neticesinde gerçekleşmiştir.

2014, 2015 ve 2016 yılları arasında ise ABD'nin toplam dış ticaret açığı sırası ile 791 milyar dolar, 811 milyar dolar ve 796 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Söz konusu yıllarda ABD'nin yalnızca Çin'e vermiş olduğu dış ticaret açıkları ise 362 milyar dolar, 387 milyar dolar ve 365 milyar dolardır.

ABD'nin Çin'e Verdiği Dış Ticaret Açığının ABD'nin Toplam Dış Ticaret Açığına Oranı

Yukarıdaki grafikte ise bir önceki grafikteki veriler kullanılarak ABD'nin Çin'e verdiği dış ticaret açığının ABD'nin toplam dış ticaret açığına oranı hesaplanmıştır.

2012 yılında ABD'nin Çin'e verdiği dış ticaret açığının ABD'nin toplam dış ticaret açığına oranı %42, 2013 yılında %45, 2014 yılında %46, 2015 yılında %48 ve 2016 yılında %46 olarak gerçekleşmiştir.

Sonuç ve Değerlendirme:

ABD, Dünya genelinde en fazla dış ticaret açığı veren ülkedir. ABD'nin Çin ile yapmış olduğu ihracat ve ithalat verileri incelendiğinde ABD'nin vermiş olduğu dış ticaret açığının yaklaşık %45'lik bölümünün sadece Çin kaynaklı olduğu görülmektedir.

Dolayısı ile ABD ile Çin arasındaki dış ticaret dengesizliği ABD'nin vermiş olduğu dış ticaret açığında belirleyici bir rol üstlenmektedir.

Bu durum ABD'de popülist söylemler kullanan siyasetçilerin halk nezninde karşılık bulmasına sebebiyet vermektedir. Öyle ki ABD Başkanı Donald Trump vermiş olduğu yetkilendirme ile ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer Çin'e karşı haksız dış ticaret politikaları uyguladığı gerekçesiyle 18.Ağustos.2017 tarihinde bir soruşturma başlatmış bulunmaktadır.

ABD'nin başlatmış olduğu söz konusu soruşturmanın gerekçesi ise Çin'in ABD'li şirketlerin fikri mülkiyet haklarına saygı göstermemesidir. ABD'nin açmış olduğu soruşturma ABD'nin iç hukuk yasaları baz alınarak başlatılmış olup, yaklaşık 1 yıl sürmesi beklenmektedir.

Soruşturma neticesinde Çin'in haksız bulunması durumunda ABD'nin Çin'e karşı ilave gümrük vergileri uygulamaya başlayacağı öngörülmektedir.

İlginizi Çekebilecek Yazılar:

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.