Söz konusu ödeme yöntemleri peşin ödeme, mal mukabili ödeme, vesaik mukabili ödeme ve akreditifli ödemelerdir.
İhracat Akreditif Danışmanlık Nedir?
İhracat akreditifleri denildiğinde, Türkiye'deki ihracatçılar lehine yurtdışındaki bir banka tarafından açılmış olan akreditifler, akla gelmelidir.Akreditif işleminin başından, ödemenin amir bankadan tahsil edilinceye kadar geçen süreçte, ihracatçı firmalara akreditif uzmanları tarafından verilen danışmanlık hizmetine ise "İhracat Akreditif Danışmanlık Hizmeti" denilmektedir.
İhracat Akreditif Danışmanlık Hizmeti Neden Önemlidir?
Lehine yurtdışından bir akreditif açılan Türkiye'deki ihracatçı firma, bu akreditife güvenerek işleme başlamakta ve yükleme sonrasında evrakları amir bankaya ibraz ederek parasını tahsil etmeyi beklemektedir.Ne var ki; amir bankalar, kendilerine ulaşan akreditif ibrazlarını vesaik üzerinden, akreditif kurallarına ve söz konusu akreditifin şartlarına göre incelemekte ve yalnızca bu vesaiklerin rezervsiz olarak ibraz edildiğinden emin olduklarında ödeme yapmaktadırlar.
Amir bankalar eğer evraklarda rezerv tespit ederlerse; yine akreditif kurallarına göre ihracatçı firmalara rezerv bildirimi gönderip ödemeyi akreditif amirinden alacakları ödeme onayına kadar bekletmektedirler.
Akreditif amirinin onayına kalan bir akreditif işleminin ise çoğu zaman bir vesaik mukabili ödemeden veya mal mukabili ödemeden pek de farkı kalmamaktadır.
Dolayısı ile ihracat akreditiflerinde önemli olan, rezervsiz biçimde evrak ibrazı yaparak, ödemenin amir bankadan akreditif güvencesi ile tahsil edilmesidir.
Ayrıca son yıllarda yaşanan gelişmeler ile alıcı ve satıcılar internet ortamından tanışmakta ve birbirlerini görmeden mal alıp satmaya başlamaktadırlar.
Alıcıları hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan, yalnızca akreditife güvenerek yükleme yapan ihracatçı firmalar görülmektedir. Bu ise ihracat akreditif işlemlerinde riski arttırmaktadır.
facebook
twitter
google+
fb share