güncel yazılar...
Loading...

ETA/ETD Nedir? (Estimated Time of Arrival/Estimated Time of Departure)

ETA ve ETD kısaltmaları hem denizyolu taşımacılığında hem de havayolu yolcu ve yük taşımacılığında kullanılan terimlerdir.

ETA, İngilizce "Estimated Time of Arrival" kelimelerinin ilk harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bir kısaltma olup, Türkçe'ye "Tahmini Varış Zamanı" olarak çevrilmektedir.

ETD ise, İngilizce "Estimated Time of Departure" kelimelerinin ilk harflerinin bir araya getirilmesi ile oluşturulmuş bir kısaltma olup, Türkçe'ye "Tahmini Kalkış Zamanı" olarak çevrilmektedir.

ETA ve ETD terimleri havayolu taşımacılığında kullanıldığında, bir uçağın havalimanına tahmini varış saatini ve tahmini kalkış saatini belirtmektedir.

ETA ve ETD terimleri denizyolu taşımacılığında ise, bir geminin limana tahmini varış gününü ve aynı geminin aynı limandan tahmini kalkış gününü belirtmek amacıyla kullanılmaktadır.


ETA ve ETD terimlerinin açıklamalarını verdikten sonra dilerseniz, örneklerle ETA ve ETD kavramlarını inceleyelim.

Örnek 1 : Arkas Hattına Ait M/V MARTHA A Gemisinin Programı: 

Aşağıdaki grafikte, Arkas taşımacılığa ait M/V MARTHA A gemisinin,  Türkiye-Levant Servisi (TLS) dahilindeki liman programı yer almaktadır.

2478 TEU'luk kapasitesi olan M/V MARTHA A gemisinin, reefer konteyner taşıma kapasitesi ise 420 adettir.
ETA ve ETD Örnekleri | Arkas Gemi Programı
28.Haziran.2016 tarihinde Marport Limanı'nın, Marport terminaline gelmesi beklenen geminin, yine aynı limandan tahmini kalkış tarihi ise 29.Haziran.2016'dır. Söz konusu gemi için Marport Limanı ETA'sı 28.Haziran.2016 iken; Marport ETD'si ise 29.06.2016'dır.

Haydarpaşa, Kocaeli, Gemlik, İzmir, Mersin ve Port Said limanları için M/V MARTHA A gemisinin "Tahmini Varış Zamanı" ve "Tahmini Kalkış Zamanı" yukarıdaki grafikte belirtilmektedir.
Sizin İçin Seçtigimiz Yazı: Demuraj Masrafları Nedir? Neden Oluşur?

Örnek 2 : ETA / ETD İthalat ve İhracat İşlemlerinde Ne İşe Yarar?

İhracat işlemlerinde ETA ve ETD bilgileri, yükleme aşamasında, nakliye planlaması yapılırken kullanılmaktadır.

Genellikle firmalar, stoktan ürün sevk etmedikleri, üretim aşamasını takip eden kısa bir zaman sonra yüklemelerini yaptıkları için, haftalık ve aylık olarak nakliyeciler tarafından ilan edilen gemi programlarından, ETA ve ETD değerleri kendileri için en uygun olanını seçmekte ve o gemiye yükleme yapmaktadırlar.

Bu sayede firmalar ihracat aşamasında ardiye ödemekten de kurtulmuş olmaktadırlar.

Aşağıdaki grafikte, MSC Genova gemisinin FT624 E sefer sayılı gemi programında yer alan Marport Limanı'na ait bilgiler yer almaktadır.

ETA ve ETD Örnekleri | MSC Gemi Programı
Grafikte gösterilen "Marport Geliş" tarihi, "Tahmini Varış Zamanı" olan ETA'yı, "Marport Kalkış" tarihi ise "Tahmini Kalkış Zamanı" 'nı göstermektedir. 

Grafikten de görüleceği üzere, MSC Genova'nın FT624 E seferinde, Marport Limanı'na 19.06.2016 tarihinde gelmesi beklenmektedir. Aynı geminin, 22.Haziran.2016'da Marport Limanın'dan tahmini kalkışı beklenmektedir.

İhracatçı firmalar bu gemiye yükleme yapmak istiyorlar ise aşağıdaki maddelere dikkat etmelidirler:
  1. 15.Haziran.2016'dan itibaren ardiyesiz olarak dolu konteynerlerini limana sokabileceklerdir. En son dolu konteynerin limana giriş tarihi olan "Cut-off" tarihini nakliyecilerinden öğrenmeleri gerekmektedir. Çünkü bu bilgi gemi programında yazmamaktadır.
  2. Konşimento talimatını nakliyecilerine en geç 16.Haziran.2016 saat 12.00'ye kadar iletmeleri gerekmektedir.
  3. İhracat beyannamesi nakliyecinin acentasına en geç 16.Haziran.2016 saat 17.00'ye kadar gümrükçüleri tarafından teslim edilmelidir.
Sizin İçin Seçtigimiz Yazı: Port of Loading, Port of Discharge Nedir?

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.