güncel yazılar...
Loading...

Place of Receipt ve Place of Delivery Nedir?

"Place of Receipt", İngilizce lojistik terimi olup, konteynerli denizyolu taşımacılığında, yükün nakliyeci tarafından teslim alındığı yeri tanımlamak için kullanılmaktadır.

"Place of Receipt" terimi konşimentoda kullanıldığında, nakliyecinin yükleme limanından daha önceki evrelerde yükü, yükleyiciden (shipper) teslim aldığı anlaşılmalıdır.

"Place of Delivery" veya "Final Destination", aynı anlama gelen İngilizce lojistik terimleri olup, konteynerli denizyolu taşımacılığında, yükün nakliyeci tarafından alıcıya teslim edildiği yeri tanımlamak için kullanılmaktadır.

place of receipt ve place of delivery kavramları resim

"Place of Delivery" veya "Final Destination" terimi konşimentoda kullanıldığında, nakliyecinin tahliye limanından daha sonraki evrelerde yükü alıcıya (consignee) teslim ettiği anlaşılmalıdır.

Dilerseniz, "Place of Receipt" ve "Place of Delivery" terimlerini açıkladıktan sonra, bu iki kavramın dış ticaret uygulamalarında ne şekilde kullanıldığını detaylı biçimde anlamaya çalışalım.

Örnek Uygulama Üzerinden "Place of Receipt" ve "Place of Delivery" Terimlerinin Açıklaması

"Place of Receipt" ve "Place of Delivery" terimlerini anlamanın en kolay yolu, söz konusu terimleri bir örnek yardımıyla açıklamaktan geçmektedir.

Place of receipt ve place of delivery kavramlarının grafik yardımı ile açıklanması.
Grafik Kaynakları: Free vector art via Vecteezy
"Place of Receipt" Açıklaması: Limandan limana yapılan yüklemelerde, konteyner taşıyıcıları yükleri yükleme limanında (port of loading) taşıyıcılardan teslim almaktadırlar.

Bazı durumlarda ise yükleyici firmalar, nakliye firmalarından dahili nakliyeyi organize etmelerini talep edebilmektedirler.

Örneğin, yukarıdaki grafikte taşıyıcı ürünleri ihracatçının fabrikasında teslim almıştır.

Bu durumda konşimentodaki "Place of Receipt" alanına ihracatçı firmanın fabrikasının bulunduğu ilin ismi yazılabilmektedir.

"Place of Delivery" Açıklaması: Konteyner taşıma firmaları, yükleri alıcılara tahliye limanından daha sonraki safhalarda teslim ediyorlarsa, bu durumda konşimentolardaki "Place of Delivery" kutucuğunun doldurulması gerekmektedir.

Örneğin, yukarıdaki grafikte, taşıyıcı firma alıcıya yükleri alıcının deposunda teslim etmektedir. Bu durumda, alıcının deposunun bulunduğu şehir konşimentodaki "Place of Delivery" kutucuğuna yazılmalıdır.

Sizin Için Seçtigimiz Yazı: Port of Loading ve Port of Discharge Nedir?
Taşıma Belgelerinde Place of Receipt veya Place of Delivery Alanlarının Doldurulmuş Olmasının Sonuçları Nelerdir?
  • Taşıma belgelerinde sadece yükleme limanı (port of loading) ve tahliye limanı (port of discharge) belirtilmiş ise, söz konusu taşıma belgesi limandan limana yapılan denizyolu taşımasını kanıtlayan, denizyolu taşıma belgesi olan "Konşimento" (Bill of Lading) olarak isimlendirilmektedir.   
  • Konşimento üzerinde "Place of Receipt" veya "Place of Delivery" alanlarından birisinin veya her ikisinin birden doldurulması durumunda ise kullanılan taşıma belgesi "En Az İki Farklı Taşıma Şeklini Kapsayan Taşıma Belgesi" "Multimodal Bill of Lading" veya "Combined Transport Bill of Lading" olarak isimlendirilmektedir.
Sizin Için Seçtigimiz Yazı: Navlun Nedir?

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.