güncel yazılar...
Loading...

Multimodal Bill of Lading Nedir?

Multimodal bill of lading (MMBL) dış ticaret işlemlerinde multimodal transport document veya combined bill of lading olarak da bilinen bir çeşit taşıma belgesidir.

UCP 600, güncel akreditif kuralları kapsamında Türkçe'ye en az iki farklı taşıma şeklini kapsayan bir taşıma belgesi (multimodal veya combined taşıma belgesi) olarak çevrilmiştir.

Bugünkü yazımda kısaca multimodal bill of lading'in tanımını yaptıktan sonra çeşitleri üzerinde durmayı planlıyorum.

Yazımın son kısmında ise bir örnek uygulama üzerinden konuyu pekiştireceğim.



Multimodal Bill of Lading Nedir?

Multimodal bill of lading denildiğinde akla birden fazla taşıma türünü içeren kombine taşımalarda kullanılan bir konşimento veya taşıma belgesi gelmelidir.

Kombine taşımaların büyük çoğunluğunda denizyolu taşıması kullanıldığı için multimodal konşimento (multimodal bill of lading) olarak isimlendirilmektedir.

Multimodal Bill of Lading Çeşitleri Nelerdir?

Multimodal bill of lading temelde iki çeşide ayrılabilir. Bunlardan birincisi taşıyıcı firmaların kendi konşimentolarında iki veya daha fazla taşıma modelinin kullanılmasıyla ortaya çıkan multimodal bill of lading ve forwarder firmaların düzenlemiş oldukları Fiata Multimodal Transport Bill of Lading'dir.

Taşıyıcı firmaların kendi konşimentolarında iki veya daha fazla taşıma modelinin kullanılmasıyla ortaya çıkan multimodal bill of lading:

Hat konşimentolarının sağ üst kısmında aşağıdaki gibi tanımlar yer almaktadır.
  • Bill of lading for combined transport and port-to-port shipments
  • Bill of lading for combined transport shipment or port to port shipment 
Bu tanımlara göre hat konşimentoları sadece yükleme limanı (port of loading) ve boşaltma limanı (port of discharge) belirttiği zaman denizyolu konşimentosu olarak kullanılmaktadır.

Fakat konşimentoda place of receipt (yükleme yeri) veya place of delivery (nihai teslim yeri) kısımlarından birisi veya her ikisi de kullanılmış ise bu durumda multimodal bill of lading veya combined bill of lading söz konusu olmaktadır.
ARKAS KONTEYNER TAŞIMACILIK A.Ş. taşıma sözleşmesinden bir alıntı.
Kombine Taşıma: İş bu konşimentonun ön yüzünde Teslim Alma Yeri ile Nihai Varış Yeri gösterildiğinde Kombine Taşıma söz konusu olur.
Limandan - Limana Taşıma: İş bu konşimentonun ön yüzünde Teslim Alma Yeri ile Nihai Varış Yeri belirtilmeksizin sadece Yükleme Limanı ile Tahliye Limanı gösterildiğinde söz konusu olur.
Multimodal Bill of Lading Olarak da Kullanılabilen Hat Konşimentosu Örneği

Fiata Multimodal Transport Bill of Lading:
Tam İngilizce kullanımı Negotiable Fiata Multimodal Transport Bill of Lading olan ve Türkçe'ye Fiata Multimodal Konşimentosu veya Fiata Forwarder Konşimentosu olarak çevrilen taşıma belgesidir.

Negotiable Fiata Multimodal Transport Bill of Lading İngilizce Fiata Bill of Lading veya FBL olarak kısaltılarak da kullanılmaktadır.

Fiata uluslararası anlamda freight forwarder'ları bir araya getiren bir çatı organizasyondur.

Fiata hemen hemen her ülkede bir yerel nakliye derneği ile birlikte çalışmaktadır. Fiata'yı Türkiye'de "Utikad-Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği" temsil etmektedir.

FBL, Fiata tarafından yayımlanan ilk taşıma belgelerinden birisidir. FBL yalnızca Fiata üyesi forwarder firmalar tarafından kullanılabilir. FBL aynı zamanda ICC tarafından onaylanmış bir taşıma belgesi hüviyetindedir.

FBL, aynı konşimentolarda olduğu gibi limandan limana taşımalarda konşimento (bill of lading); kombine taşımalarda ise multimodal konşimento (multimodal bill of lading) olarak işlev görür.

Negotiable Fiata Multimodal Transport Bill of Lading Örneği

Multimodal Bill of Lading'de Hangi Bölümler Bulunur?

Bir multimodal konşimentoda temel olarak aşağıdaki bölümlerin bulunması beklenir:
  • Consignor: İhracatçı yani satıcı firmayı gösterir.
  • Consignee: Malın alıcısının yazıldığı bölümdür. Emre olarak düzenlenirse ciro edilebilir multimodal konşimentodan söz edilibilir. 
  • Notify Party: Malların boşaltma limanına varması ile beraber yüklemeden haberdar edilecek olan firma veya kişiyi gösterir. Konşimentolarda notify party kısmının mal teslimi ile ilgisi bulunmamaktadır.
  • Place of Receipt: Malların nerede nakliyeci tarafından teslim alındığını gösterir.
  • Port of Loading: Yükleme limanını gösterir.
  • Port of Discharge: Boşaltma limanını gösterir.
  • Place of Delivery: Malların nerede alıcıya teslim edileceğini gösterir.
  • Ocean Vessel: Malların yükleme limanı ile boşaltma limanı arasında hangi gemi ile taşınacağını gösterir.
  • Number and Kind of Packages: Yüklemenin toplam kaç kap olarak yapılacağını ve hangi çeşit paketleme şeklinin kullanıldığını gösterir. Örneğin 21 pallets, 84 drums, 5 cases gibi.
  • Description of Goods: Malların tanımı belirtir. Bu kısım altına akreditifli yüklemelerde akreditif numarası ve amir bankanın adı gibi ticari veriler de eklenebilir.
  • Gross Weight: Brüt ağırlık. Malların brüt ağırlığının miktarını belirtir.
  • Measurement: Ürünlerin kapladığı toplam hacim veya kapların ölçüleri bu bölüme yazılır. Örneğin 87 cbm gibi.
  • Freight Payable At: Navlunun kimin tarafından ödeneceğini belirtir. "Freight Prepaid" ibaresi yazılmış ise navlun ihracatçı tarafından ödenir. "Freight Collect" ibaresi yazılmış ise navlun alıcı tarafından ödenecektir.
  • Place and Date of Issue: Konşimentonun nerede ve ne zaman düzenlendiğini gösterir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.