güncel yazılar...
Loading...

40' Container ile 40' High Cube Container Arasındaki Farklar Nelerdir?

Konteyner, uluslarası taşımacılık sistemi içinde verimli, güvenli ve hasarsız bir şekilde malzeme taşınması için belirli bir standarta tabii olarak üretilmiş, tekrar tekrar kullanılabilen, çoğu zaman çelikten yapılmış, ürünler ile ortam arasındaki bağlantıyı kesen, kapalı kaplara yapılara verilen isimdir.

Daha önceki yazımda belirtmiş olduğum bazı konteyner çeşitleri her ne kadar yukarıda vermiş olduğum tanıma uymasa da, örneğin platform konteyner, istisnalar kaideyi bozmaz yaklaşımı ile biz yine de bu konteyner tanımında ısrarcı olalım.

Bugünkü yazım yine konteyner ile ilgili olacak.


Sizlere denizyolu yüklemelerinde özellikle son yıllarda kullanılmaya başlanan konteyner çeşitlerinden birisi olan ve İngilizce 40' High Cube Container olarak isimlendirilen, Türkçe'ye ise 40' Yüksek Hacimli Konteyner olarak çevrilebilecek olan konteynerin standart 40' konteynerden ne gibi farkları olduğunu açıklamaya çalışacağım.

40' Standart Container Nedir?

40' standart konteyner 20' standart konteyner ile beraber denizyolu taşımacılığında en çok kullanılan konteyner çeşitlerinden birisidir.

40' standart konteyner basit olarak tanımlamak gerekirse dikdörtgen taban alanına sahip, kapalı kutu şeklinde üretilmiş, çelikten yapılmış bir kaptır. Dış ortam ile ürünler arasında tam bir izalasyon sağlayan 40' standart konteyner, sıcaklık ile ilgili herhangi bir özel aparat taşımamaktadır.

Yüklemeler ve boşaltmalar konteynerin bir yüzünde bulunan kapılardan yapılmaktadır.

40' standart konteyner ile sıcaklığa karşı herhangi bir zaafiyeti olmayan hemen hemen tüm ürünler taşınabilmektedir.

Örnek vermek gerekirse makina ve aksamları, elektronik ürünler, bilgisayar malzemeleri, ev eşyaları, kırtasiye ürünleri, cam veya teneke ambalajdaki konserve gıdalar, tekstil ürünleri ve aklınıza gelebilecek pek çok ürün bu tip konteynerler ile taşınabilmektedir.

40' High Cube Container Nedir?

40' High Cube Container Türkçe'ye 40' Yüksek Hacimli Konteyner olarak çevrilebilir. Reefer konteyner olarak tasarlanmış olanlarını ayrı olarak tutarsak, 40' yüksek hacimli konteyner ile 40' standart konteyner aynı amaçla tasarlanmış ve kullanılmakta olan konteynerlerdir.
Bu iki konteyner arasında sadece hacimsel bir farklılık bulunmaktadır.

40' Container ile 40' High Cube Container Arasındaki Farklar Nelerdir?

40' standart konteyner ile 40' yüksek hacimli konteynerin iç ölçüleri baz alındığında her iki konteynerin de boy ve en uzunluklarının aynı olduğu görülür.

Her iki konteynerin de iç taban ölçüleri şu şekildedir: Boy (12.024mm) ve en (2.352mm).

Buradan iki konteyner arasında asıl farkı yaratan unsurun yükseklikleri olduğu anlaşılmaktadır.

40' standart konteynerin iç kısmının yüksekliği 2.390 mm iken; 40' HC konteynerin iç kısmının yüksekliği ise 2.697 mm'dir.

İki konteyner arasındaki yükseklik farkı aynı zamanda hacimsel bir farklılığa da yol açmaktadır. 40' standart konteyneri 67,7 m3 hacminde ürün alabiliryor iken, 40' HC konteyner ise 76 m3 hacminde ürün almaktadır.

Not: İki konteyner arasında ihracatçılar ve ithalatçılar açısından maliyete yansıyan herhangi bir farklılık bulunmadığı için seçim konusunda nakliyecilere herhangi bir prüz çıkarmanın pratik bir faydası olmayabilir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.