Ayrıca FCA ile FOB teslim şekilleri arasında ne gibi farklılıklar olduğuna da yine önceki yazılarımda değinmiştim.
Bugün ise yine Incoterms 2010 kuralları çerçevesinde çok kullanılan 2 teslim şekli arasındaki temel farklılıkları açıklamaya çalışacağım.
Yazımın başlığından da anlayabileceğiniz gibi bugünkü yazımın konusunu EXW teslim ile FCA teslim arasındaki farklar oluşturmaktadır.
İlk bölümde EXW ile FCA teslim şekillerini tanımladıktan ve her iki teslim şeklinin temel özelliklerini belirttikten sonra yazımın son bölümünde ise iki ticari terim arasındaki farkları belirtmeye çalışacağım.
EXW (Ex Works) Nedir?
EXW teslim şekli Incoterms 2010 kuralları içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden birisidir. Türkçe'ye İşyerinde Teslim veya Fabrikada Teslim olarak çevrilmektedir.
Incoterms 2010 kurallarına göre EXW teslim şekli tüm taşıma şekilleri ile birlikte kullanılabilmektedir. Denizyolu taşımalar dahil olmak üzere karayolu, havayolu, demiryolu veya multimodal taşımalarda EXW teslim şekli kullanılabilmektedir.
FCA (Free Carrier) Nedir?
FCA teslim şekli Incoterms 2010 kuralları içerisinde tanımlanmış olan 11 teslim şeklinden bir diğeridir. Türkçe'ye Taşıyıcıya Masrafsız Teslim olarak çevrilmektedir.
Incoterms 2010 kurallarına göre FCA teslim şekli tüm taşıma yöntemleri ile kullanılabilmektedir. Denizyolu taşımaların yanı sıra karayolu, havayolu, demiryolu veya multimodal taşımalarda FCA teslim şekli kullanılmaktadır.
FOB ve FCA Teslim Şeklinin Temel Noktaları Nelerdir?
Her iki teslim şekli arasındaki farkları açıklamaya geçmeden önce dilerseniz Incoterms 2010'da yer alan EXW ve FCA teslim şekillerine ait tanımları vererek konumuza devam edelim.
EXW Teslim Şeklinin Incoterms 2010'daki Tanımı:
FCA Teslim Şeklinin Incoterms 2010'daki Tanımı:
EXW ve FCA Teslim Şekilleri Arasındaki Farklar Nelerdir?
Yazımın son bölümünde EXW ve FCA teslim şekilleri arasındaki farkları kısaca belirtmek istiyorum.
EXW ve FCA Teslim Arasındaki Farklar
İhracat Gümrük İşlemleri
- EXW teslim şeklinde ihracat gümrük işlemlerini ithalatçı firmalar yapmaktadır.
- FCA teslim şeklinde ise ihracat gümrük işlemlerini ihracatçı firmalar yapmaktadır.
- EXW teslim şeklinde ihracatçılar malları nakliye aracına yüklemek zorunda değildirler. İthalatçı firmalar hem nakliye aracını göndermekle hem de malları nakliye aracına yüklemek ile sorumludurlar.
- FCA teslim şeklinde ihracatçı eğer teslimatı kendi fabrikasında veya kendi deposunda yapmakta ise bu durumda malları gelen nakliye aracına yüklemekle mükelleftir. Eğer teslimat ihracatçının mülkü haricindeki bir depoda veya yerde yapılıyor ise bu durumda ihracatçı teslimat yerinde malları araçta alıcının nakliyecisinin emrine hazır bulundurmakla teslimat görevini yerine getirmiş olmaktadır.
- EXW teslim şekli daha ziyade iç ticaret işlemleri ile Avrupa Birliği gibi gümrüklerin kaldırılmış olduğu ekonomik birliktelikler arasında kullanılmaya uygundur.
- FCA teslim şekli daha ziyade ihracat ve ithalat işlemlerini kapsayan dış ticaret uygulamalarında kullanılmaya uygun bir teslim şeklidir.
facebook
twitter
google+
fb share