güncel yazılar...
Loading...

Reefer Container Nedir? Refrigerated Container Nedir?

Bazı ürünlerin özel sıcaklık ve nem şartları altında nakledilmesi gerekmektedir.

Örneğin Antalya'dan Rusya'ya gönderilen taze domates, biber ve salatalık gibi sebzelerin tazeliklerini korumaları için buzdolabı sıcaklığı olan 0-4 C derecede nakliyesi yapılmaktadır.

Muğla'dan Avrupa ülkelerine satılan taze balıklar 0-4 C derecede, yine bu bölgeden ihraç edilen dondurulmuş balıklar ise -18 C derecedeki konteynerler içerisinde ithalatçıların bulundukları ülkelere taşınmaktadır.

Tüm bu özel sıcaklık gerektiren taşımalar İngilizcesi "Reefer Container" veya "Refrigerated Container" olarak isimlendirilen ve Türkçe'ye soğutuculu konteyner olarak çevrilen taşıma ekipmanları içerisinde yapılmaktadır.

Bugünkü yazımda sizlere soğutuculu konteynerler hakkında detaylı bilgiler vermek istiyorum.

Soğutuculu Konteynerler İle Hangi Ürünler Taşınmaktadır?

Dünya genelinde soğutmalı konteynerler ile en çok taze meyve ve sebze taşınmaktadır. Muz dahil olmak üzere reefer konteynerler ile taşınan malların %51'ini taze meyve ve sebzeler oluşturmaktadır. Daha sonra sırası ile %24'lük oran ile et ve tavuk, %19'luk oran ile balık ve deniz ürünleri gelmektedir. %6'lık kalan kısımda ise diğer ürünler olarak sınıflandırılan ilaç, çiçek gibi ürünler reefer konteynerler ile taşınmaktadır.

Kaynak: Hamburg Süd Reefer Konteyner Kitapçığı

Soğutuculu Konteynerler İle Hangi Ürünler Hangi Sıcaklıklarda Taşınmalıdır?

Soğutuculu konteyner ile yapılan taşımacılık özel bir bilgi ve donanım gerektirmektedir. Bu yüzden eğer reefer yükleme yapacak iseniz mutlaka nakliyecinizin bu konuda uzmanlaşmış yetkilisi ile yükleme öncesinde temasa geçmenizi öneririm.

Yine de genel bilgi olması amacıyla küresel ölçekte önemli bir taşıyıcı olan CMA CGM'nin hazırlamış olduğu grafiği aşağıda bilginize sunmak istiyorum.

Yukarıdaki resme göre en soğuk sıcaklık isteyen ürün dondurma olurken, ilaç, şarap ve muz pozitif sıcaklık değerleri isteyen ürünler olarak gözükmektedir.

Soğutuculu Konteyner Çeşitleri Nelerdir?

Daha önceki yazmış olduğum konteyner çeşitleri nelerdir yazımda soğutmalı konteyner çeşitlerini de açıklamıştım. Dileyen arkadaşlar o yazımdan detaylı bilgilere erişebilirler. Bu yazımda kısaca soğutmalı konteyner çeşitlerine değinmekle yetineceğim.

Soğutmalı konteynerler genelde 20' RF (20 feet reefer container) ve 40' RH (40 feet reefer high cube container) olarak kullanılmaktadır.

Aşağıdaki linklerde en önemli konteyner taşıyıcı firmaların soğutmalı konteyner özelliklerini içeren sayfalara ulaşabilirsiniz:
  • Maersk Line's Reefer Containers : Dünya genelinde en önemli taşıyıcılardan birisi olan Maersk'ün web sitesinden nasıl soğutmalı taşımacılık yaptıkları ile ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz.
  • MSC Reefer Konteynerler: Türkçe olarak hazırlanmış sayfasında MSC soğutmalı taşımacılığın detaylarını açıklamaktadır.
  • CMA CGM Reefer Cargo: İngilizce olarak hazırlanmış detaylı bir reefer taşımacılık sayfasına ulaşabilirsiniz.
Soğutuculu Konteyner İle Taşıma Nasıl Yapılır?

Soğutuculu konteynerler ihracatçının fabrikasından ithalatçının deposuna ulaşana kadar sürekli olarak elektrik kaynağına bağlı olarak hareket etmek zorundadırlar.

Bu yüzden dahili nakliye soğutucu konteyner için özel ekipman taşıyan tırlarla yapılırken, soğutuculu konteynerler liman içindeki terminalde ve gemi içerisinde de sürekli olarak elektrik akımına bağlı olarak muhafaza edilmek zorundadırlar.

Bu yüzden reefer konteyner taşımacılığı standart konteyner taşımacılığından daha pahalı olmaktadır.

Soğutuculu Konteyner İle Yükleme Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Soğutuculu konteynerler ile yapılan yüklemeler standart yüklemelerden daha zordur.

Çünkü bu yüklemelerde aynı zamanda konteyner içerisinde stabil bir hava akımının oluşturulmasına ve bu soğuk havanın tüm konteyner içerisinde düzgün bir biçimde dolaşmasına da dikkat edilmesi gerekmektedir.

Reefer yüklemelerde dikkat edilmesi gereken ilk nokta maksimum yükleme yüksekliğinin geçilmemesidir. İster paletli yükleme olsun, isterse dökme yükleme olsun soğutmalı konteyner yüklemelerinde ürünler konteyner tavanına kadar konulmamalıdır.

Aşağıdaki şekilde soğutuculu konteynerler için maksimum yükleme yüksekliği gösterilmiştir.

Ayrıca soğutuculu konteyner yüklemelerinde paletler arasında soğuk havanın dolaşmasına olanak verecek derecede boşluklar bırakılmalıdır.

Son olarak konteyner içerisinde soğutma ünitesi tarafında veya kapı kısmında kısa devre hava akımına sebep olacak şekilde büyük boşluklar bırakılmamasına özen gösterilmelidir.

Konu ile ilgili olarak Hamburg Süd firmasının hazırlamış olduğu reefer yüklemeler hakkında İngilizce bilgiler veren kitapçığa göz atmanızı tavsiye ederim.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.