güncel yazılar...
Loading...

Freight Forwarder Nedir? Çeşitleri Nelerdir? Ne iş Yaparlar?

Bugün ihracat veya ithalat yapıyor iseniz mutlaka bir "freight forwarder" firması ile çalışıyorsunuz olmalısınız.

Çoğu zaman kendilerini lojistik firması, nakliyeci olarak tanıtan forwarder firmalar aslında herhangi bir taşıma aracına sahip olmaksızın, komisyon üzerinden işlemlerini yürüten kurumlardır.

Bazı forwarder firmalar tek ofisten oluşan küçük ölçekli firmalar iken, bazı freight forwarder firmalar ise uluslararası ölçekte sağlam finansal yapıları ve pek çok ülkede yer alan yerel ofisleri ile devasa küresel firmalardır.

Fakat ölçeklerinden bağımsız olarak temel anlamda freight forwarder firmaların vermiş oldukları hizmetler aynı mantığa dayanmaktadır.


Bugünkü yazımda freight forwarder olarak bilinen yük komisyoncularının uluslararası ticarette hangi görevleri ifa ettiklerini açıklamaya çalışacağım. 

Dilerseniz ilk aşamada freight forwarder tanımıyla konuyu ele almaya başlayalım.

Freight Forwarder Nedir?

Freight forwarder İngilizce teriminin Türkçe karşılığı taşıma işi komisyoncusu veya yük komisyoncusu olarak tanımlanmaktadır.

Forwarder firmalar belirli bir komisyon karşılığında taşıyıcılar ile yük sahipleri arasında aracılık eden firmalardır.

Freight Forwarder Çeşitleri Nelerdir?

Yük komisyoncuları genellikle 3 grup altında incelenebilirler:

  • Küçük Ölçekli Firmalar: Bu tip firmalar genellikle yeni kurulmuş ve kurumsallaşmanın başlangıcındaki firmalardır. Mali yapıları zayıftır ve bir veya birkaç kişiden oluşurlar. Genellikle herhangi bir taşımacılık organizasyona üye değildirler. "Bir masa, bir sandalye" firmaları olarak tanınırlar.
  • Orta Ölçekli Firmalar: Kurumsallaşma açısından bazı adımları atmış, finansal olarak belirli bir rahatlığa ulaşmış firmalardır. Yerel taşımacılık organizasyonlarına üye olabilirler.
  • Büyük Ölçekli Firmalar: Büyük ölçekli yük komisyoncuları finansal açıdan sağlam kurumsal firmalardır. Yurtiçinde birden fazla ilde ofisleri olduğu gibi uluslararası acentaları gelişmiştir. Hatta bu gruba giren firmalardan bazıları küresel anlamda örgütlenmiş firmalar olup Dünya'nın pek çok ülkesinde kendi ofisleri vasıtası ile hizmet vermektedirler. Fiata üyesidirler.

Freight Forwarder Ne İş Yapar?

Forwarder Firmalar Nakliye İşinizi Kolaylaştır:

Forwarder firmaların en temel işlemi uluslararası taşımacılıkta hem yük sahipleri hem de taşıyıcılar açısından işleri kolaylaştırmalarıdır. 

Bugün herhangi bir taşıyıcı firmayı aradığınızda çok basit bir problemi firma yetkilisi ile görüşmek için bile dakikalarca telefonda beklemeniz gerekebilmektedir.

Özellikle ihracatçı firmalarda çalışan arkadaşlar çok iyi bilmektedir ki yükleme programları bir yükün üretimden çıkıp yüklemeye hazır olması, ödemenin gelip gelmemesi, alıcının aciliyeti gibi pek çok konudan etkilenmektedir.

Yapılan yükleme planları son dakikada değişebileceği gibi bazı durumlarda da son ana kadar bir malın o haftaki gemiye yüklenip yüklenmeyeceği belli olmamaktadır.

Bu gibi hızlı karar verilmesi gereken durumlarda sağlam servis hizmeti veren forwarder firmalar ile çalışmak ihracatçı ve ithalatçı firmalara büyük operasyonel rahatlık sağlayacaktır.

Forwarder Firmalar Parsiyel Yükleme Yapmanızı Sağlar:

Daha önceki yazılarımdan birisinde parsiyel yükleme (less container load) ile ilgili bilgi vermiştim. 

Eğer konu ile ilgili eksiğiniz varsa o yazıma göz atabilirsiniz diyor ve yük komisyoncularının parsiyel yüklemeler ile ilgili sağladıkları faydayı açıklamaya başlıyorum.

Forwarder firmaların uluslararası taşımacılıktaki bir diğer fonksiyonu da parsiyel yüklemelere olanak sağlamaları ve böylece ihracatçı ve ithalatçı firmalara maliyet avantajı sunmalarıdır.

Örneğin ihracatçı firma olarak Tunus Limanı'na 5 paletlik bir yükünüz olsun. 20ft konteynerler 10 veya 11 palet yük alırlar. (Bu rakam kullanılan palet çeşidine göre değişmektedir.) Eğer siz doğrudan taşıyıcı ile bu yükü göndermek isterseniz 1x 20ft FCL (full container load) kullanmanız gerekecektir. 

Fakat bir forwarder firma ile çalışırsanız parsiyel yükleme yapma şansınız yakalayıp daha az maliyetle yükünüzü alıcınıza teslim etme olanağını yakalayabilirsiniz.

Çoğu zaman forwarder firmalar 40ft'lik konteynerleri parsiyel yüklemeye açarlar. 40ft konteyner ise palet çeşidine göre 21 veya 24 palet yük alabilir.

Örneğimize dönersek 5 paletlik yükü sizden alan forwarder firma, geriye kalan yaklaşık 15 paletlik boşluğu diğer firma veya firmalardan bulacağı yükler ile doldurup tüm firmaların maliyet avantajı elde etmesini sağlayabilmektedir.

Burada ihracatçı firmaların fayda sağladığı maliyetler navlun ve liman masrafları olmaktadır.

Freight Forwarder Firmaların Diğer Faydaları:
  • Forwarder firmalar özel ihtisas gerektiren proje taşıması yapabilmektedirler.
  • Forwarder firmalar ihracatçı ve ithalatçılara gümrük, depolama ve danışmanlık hizmeti verebilmektedirler.
  • Forwarder firmalar kapıdan kapıya (door-to-door) nakliye hizmeti verebilmektedirler.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.