güncel yazılar...
Loading...

Port of Loading ve Port of Discharge Nedir?

"Port of Loading" İngilizce bir Lojistik terimi olup; "Yükleme Limanı" anlamına gelmektedir.

Yine, İngilizce bir lojistik terimi olan "Port of Discharge" ise "Boşaltma Limanı" veya "Tahliye Limanı" olarak Türkçe karşılık bulmaktadır.

Yükleme ve tahliye limanları, denizyolu taşıma belgesi olan konşimentolarda karşımıza çıkan terimler olup, akreditifli ödemelerde üzerinde önemle durulmaktadır.

Bugünkü yazımda, yükleme limanı ve tahliye limanı kavramları ile ilgili olarak detaylı bilgileri sizlerle paylaşmak amacındayım.



Port of Loading Nedir? Nakliyeci tarafından denizyolu ile taşınmak üzere teslim alınan ürünlerin, taşıma işini yapacak gemiye yüklendiği limana yükleme limanı (port of loading) denilmektedir.

Ürünlerin yükleme limanında taşıma işini yapacak gemiye yüklenmesi ise "shipped on board" terimi ile açıklanmaktadır. Bazı nakliyeciler "shipped on board" yerine "clean on board", "laden onboard" veya sadece "on board" terimlerini kullanmaktadırlar.
Yükleme limanı, denizyolu taşıma belgesi olan konşimentoların en temel yapı taşlarından birisidir. Her konşimentoda mutlaka yükleme limanı kavramına yer verilmelidir.

Konşimentoda yer alan yükleme limanı, yükleme yapılan gemi, yükleme kaydı ve yükleme kayıt tarihi taşımaya taraf olan kurumlar için aşağıdaki anlamlara gelmektedir;
  • Yükleyici: Yükleyici, alıcı ile yapmış olduğu anlaşmaya uygun olarak, anlaşmada belirlenen limandan kalkan bir gemiye, anlaşmada izin verilen süre içerisinde malları yüklediğini kanıtlamaktadır. 
  • Alıcı: Satıcı ile yapmış olduğu anlaşma çerçevesinde, ürünlerinin nakliyeci tarafından taşınmak üzere, satıcı ile yapmış olduğu anlaşmada belirtilen limandan kalkan bir gemiye, yine anlaşmada izin verilen zaman dilimi içerisinde yüklendiğini anlamaktadır.
  • Nakliyeci: Konşimentoda belirtilen taşıma şartlarına uygun olarak gerçekleştirilecek denizyolu taşımasının, konşimentoda belirtilen yükleme limanından yine konşimentoda belirtilen yükleme kaydı tarihi itibari ile başladığını taraflara ilan etmektedir.
Önemli Not: Yukarıda belirtilen sebeplerden ötürü, bir konşimentoda yer alan yükleme limanı, yükleme yapılan gemi, yükleme kaydı ve yükleme kayıt tarihi bilgileri, taşıyıcı (carrier) ile birlikte konşimentodaki en önemli bilgiler arasındadır.  
Sizin İçin Seçtiğimiz Yazı: Konşimento Ne Zaman Düzenlenir?
Port of Discharge Nedir? Yükleme limanında gemiye yüklenen ürünlerin, alıcıya teslim edilmek üzere taşımayı yapan gemiden tahliye edildiği limana boşaltma limanı veya tahliye limanı (port of discharge) denilmektedir.

Transshipment Nedir?: Yükleme limanı ile boşaltma limanı arasında yapılan taşımalarda, ürünlerin her hangi bir üçüncü limanda bir gemiden indirilip, diğer bir gemiye yüklenmesine aktarma (transshipment) denilmektedir.

Limandan Limana Taşımalar (Port to Port Shipments): Limandan limana yapılan yüklemeler, yükleme ve tahliye limanı arasında cereyan etmektedir. Taşıma firmaları, limandan limana yapılan taşımalarda, navlun fiyatına her iki limandaki yerel masrafları dahil etmemektedirler.

Grafik Kaynakları: Free vector art via Vecteezy
Konteynerli denizyolu taşımalarında taşıma ücreti olan navlun ile ilgili detaylara aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Sizin İçin Seçtiğimiz Yazı: Navlun Nedir?

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.