güncel yazılar...
Loading...

Cep Telefonu Kılıfı ve Cep Telefonu Kapağı İthalatı

Cep telefonu kılıfları ve cep telefonu kapakları, Türkiye Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu altında en az üç farklı alanda gösterilmektedir.

Bunlardan ilki 420232100000 Gtip numarası ile belirtilen ve "dış yüzü plastik madde yapraklarından mamul, cep telefonu muhafazası" olarak adlandırılan üründür. (gtb'nın resmi sitesindeki temsili ürün resmine buradan ulaşabilirsiniz.)

İlk ürün cep telefonunun tamamen içine konulan kılıfı tasvir etmektedir.

İkinci ürün ise 392690979018 Gtip numarası altında sınıflandırılmış olan, "cep telefonu için kullanılan ve bu telefonların sadece arka kısmını darbe ve çizilmelere karşı koruyan plastikten mamul koruyucu kapak"tır.  (gtb'nın resmi sitesindeki temsili ürün resmine buradan ulaşabilirsiniz.)
cep telefonu kılıfı ve cep telefonu kapağı ithalatı
Resim: Futuristic Glass Phone | Free vector by Great
Üçüncü olarak ise yine cep telefonları kılıfları için kullanılan 420292190000 numaralı Gtip mevcuttur. (Ben yazımda son Gtip numarasını incelemeden sadece 420232100000 ve  392690979018 üzerinde duracağım.)

Bugünkü yazımda, cep telefonu kılıfı ve cep telefonu kapağı ithalatına değinmek istiyorum.

Yazımda, cep telefonu kılıfı ve cep telefonu kapağı en çok hangi ülkelerden ithal edilmektedir, cep telefonu kılıfında gümrük mevzuatı nasıldır ve gümrük vergileri ne kadardır gibi sorulara yanıt vermeye çalışacağım.

Türkiye'nin Cep Telefonu Kılıfı İthalatı ve Cep Telefonu Kapağı İthalatı Ne Kadardır?

Cep Telefonu Kılıfı İthalat İstatistikleri:

Aşağıdaki şekilde, Türkiye'nin 2014 ve 2015 yıllarında 420232100000 Gtip numaralı ürünlerin ithalatı için ödemiş olduğu toplam meblağ gösterilmektedir.
cep telefonu kılıfı ithalat istatistikleri
Yazımızın başında da belirtmiş olduğum gibi 420232100000 numaralı Gtip altında cep telefonu kılıfları yer almaktadır. Fakat, bu Gtip altında cepte veya el çantasında taşınabilen diğer plastikten çanta ve kılıflar da yer aldığı için; tüm rakamın cep telefonu kılıflarını yansıttığı düşünülmemelidir.

Örneğin, kartvizitlikler, su geçirmez spor cüzdan, araç ruhsatı, ehliyet vb taşımak için imal edilmiş kılıf gibi ürünler de 420232100000 numaralı Gtip altında ithalata tabii tutulmaktadır.

Yine de söz konusu Gümrük Tarife Pozisyonu altında ithal edilen ürünlerin ekseriyetinin cep telefonu kılıfı olduğunu kabul etmemiz bizi yanlışa götürmeyecektir diye umut etmekteyim.

Yanlış anlaşılmaların önüne geçecek bilgileri verdikten sonra; dilerseniz şeklimizi yorumlamaya başlayalım.

Türkiye, 2014 yılında yaklaşık olarak 58 milyon dolarlık cep telefonu kılıfı ithal etmiştir. 2015 yılında ise ithal edilen cep telefonu kılıfında önemli bir düşüş yaşanmış ve toplam miktar yaklaşık olarak 38 milyon dolara gerilemiştir.

Türkiye'nin en çok cep telefonu kılıfı ithal etmiş olduğu ülke Çin Halk Cumhuriyeti'dir. Çin Halk Cumhuriyeti'ni Vietnam ve Kore Cumhuriyeti izlemektedir. Diğer ülkelerden yapılan ithalat ise sınırlı düzeyde kalmıştır.

Cep Telefonu Kılıfı İthalatında Gümrük Vergileri Ne Kadardır?

Cep telefonu kılıfı ithalatında gümrük vergileri, ithalatın yapıldığı ülkeye göre değişmektedir. 2016 yılı cep telefonu kılıfları için güncel olarak kullanımda olan gümrük vergileri aşağıdaki gibidir.

cep telefonu kılıfı ithalat gümrük vergileri

Örneğin, AB ülkelerinden veya Türkiye'nin serbest ticaret anlaşması imzaladığı Mısır, İsrail, Tunus gibi ülkelerden gümrüksüz olarak ithal edilebilecek iken, Güney Kore'den %3.2'lik gümrük vergisi ile, Gelişme Yolundaki ülke olarak kabul edilen Vietnam'dan gümrüksüz olarak ve Çin'den de %9,7'lik gümrük vergisi ile ithal edilebilmektedir.

Yukarıdaki tabloda cep telefonu kılıfı ithalatında uygulanacak gümrük vergilerine yer verilmiştir.

Cep Telefonu Kılıfı İthalatında İlave Gümrük Vergisi Uygulaması:

Yukarıdaki tabloda gösterilen 6, 7, 8 ve 9. bölmelerdeki ülkelerden yapılan cep telefonu ithalatında ilave %30'luk gümrük vergisi uygulaması bulunmaktadır.

Örneğin AB, EFTA ve Serbest Ticaret Anlaşmamız bulunan ülkelerden her hangi bir ek gümrük vergisi alınmaz iken, Çin, Vietnam gibi ülkelerden %30 oranında ilave gümrük vergisi alınmaktadır.

Cep telefonu kılıfından ilave gümrük vergisi alınmasına yönelik olarak yayınlanan tebliğe buradan ulaşabilirsiniz.

Cep Telefonu Kılıfı İthalatında Gözetim Uygulaması:

Cep telefonu kılıfı ithalatında ayrıca gözetim uygulaması bulunmaktadır. 

Buna göre, yazının yazıldığı tarih itibari ile cep telefonu kılıfları ithalatında ürünün CIF kıymeti 18 ABD Doları/Kg (Brüt) geçmesi durumunda ithalatta her hangi bir sorun yaşanmaksızın işlemler sonuçlandırılabilmektedir.

Aksi halde ise; Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğün'den "Gözetim Belgesi" belgesi düzenlenecektir (ki alınması pek olanaklı değildir), ya da ürünlerin vergileri 18 ABD Doları/Kg (Brüt) üzerinden hesaplanarak işlemler sonuçlandırılabilecektir.

Cep Telefonu Kılıfı İthalatında Korunma Önlemleri:

Cep telefonu kılıflarını da içine alan 4202 Gtip numaralı ürün grubunda korunma önlemleri uygulaması 07.Nisan.2016 tarihi itibari ile sona ermiştir. Yazının yazıldığı 20.Nisan.2016 itibari ile her hangi bir tebliğ yayınlanmamıştır.

İthalat aşamasında bu noktanın kontrol edilmesi tarafınızın yararına olacaktır.

Cep Telefonu Kılıfı İthalatında Diğer Gümrük Uygulamaları:

Cep telefonu ithalatında yukarıdaki bilgilere ek olarak ürün güvenliği denetimi uygulaması mevcut olup, 420232100000, 392690979018 ve 420292190000 Gtip numaralı ürünler "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" kapsamında Kadmiyum bileşikleri testine tabiidir.

Cep Telefonu Kapağı İthalat İstatistikleri:

Aşağıdaki şekilde, Türkiye'nin 2014 ve 2015 yıllarında 392690979018 Gtip numaralı ürünlerin ithalatı için ödemiş olduğu toplam meblağ gösterilmektedir.
Cep Telefonu Kapağı İthalat İstatistikleri

392690979018 numaralı Gtip altında cep telefonu kapaklarının yanı sıra mini tablet kapakları, araçlarda kullanılan cep telefonu tutucu, bisikletler için cep telefonu tutucu, laminasyon filmi, ipad ekran koruyucu kapak gibi değişik ürünler de yer almaktadır.

392690979018 numaralı Gtip altında yapılan ithalatın tam olarak ne kadarının cep telefonu kapağına ait olduğunun bilinmesi mümkün olmadığından, söz konusu Gümrük Tarife Pozisyonu altında ithal edilen ürünlerin yaklaşık yarısının cep telefonu kapağına ait ithalatı kapsadığını kabul edeceğim.

2014 yılında Türkiye yaklaşık olarak 350 milyon dolarlık cep telefonu kapağı ithal etmiştir. 2015 yılında ise cep telefonu kapağı ithalatı düşüş yaşamış ve yaklaşık olarak 320 milyon dolara gerilemiştir.

Türkiye'nin başlıca cep telefonu kapağı ithal ettiği ülkeler sırası ile Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, İtalya, Fransa, ABD, Kore Cumhuriyeti, Japonya, İngiltere, İspanya ve Polonya olmuştur.

Cep Telefonu Kapağı İthalatında Gümrük Vergileri Ne Kadardır?

Cep telefonu kapağı ithalatında da gümrük vergileri, ithalatın yapıldığı ülkeye göre değişmektedir. 2016 yılı cep telefonları için güncel olarak kullanımda olan gümrük vergileri aşağıdaki gibidir.

Cep Telefonu Kapağı İthalat Gümrük Vergileri

Cep telefonu kapağı ithalatında sadece diğer ülkeler olarak sınıflandırılan ülkelerden yapılan ithalatlarda %6,5'lik gümrük vergisi alınmakta olup, diğer ülke gruplarından cep telefonu kapakları gümrüksüz olarak getirilebilmektedir.

Yukarıdaki tabloda cep telefonu kapağı ithalatında uygulanacak gümrük vergilerine yer verilmiştir.

Cep Telefonu Kapağı İthalatında İlana Gümrük Vergisi Uygulaması Var Mıdır?

392690979018 Gtip altında ithal edilecek cep telefonu kapağı için her hangi bir ilave gümrük vergisi uygulaması yazının yazıldığı tarih itibari ile bulunmamaktadır.

Güncel uygulamaları takip etmeniz, her hangi bir ticari zarar görmemeniz açısından önem arz etmektedir.

Cep Telefonu Kapağı İthalatında Gözetim Uygulaması:

Cep telefonu kapağı ithalatında ayrıca gözetim uygulaması bulunmaktadır.

Buna göre, yazının yazıldığı tarih itibari ile cep telefonu kılıfları ithalatında ürünün CIF kıymeti 3000 ABD Doları/Ton (Brüt) geçmesi durumunda ithalatta her hangi bir sorun yaşanmaksızın işlemler sonuçlandırılabilmektedir.

Aksi halde ise; Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğün'den "Gözetim Belgesi" belgesi düzenlenecektir (ki alınması pek olanaklı değildir), ya da ürünlerin vergileri 3000 ABD Doları/Ton (Brüt) üzerinden hesaplanarak işlemler sonuçlandırılabilecektir.

Cep Telefonu Kapağı İthalatında Diğer Gümrük Uygulamaları:

Cep telefonu ithalatında yukarıdaki bilgilere ek olarak ürün güvenliği denetimi uygulaması mevcut olup, 420232100000, 392690979018 ve 420292190000 Gtip numaralı ürünler "Bazı Tüketici Ürünlerinin Tehlikeli Kimyasal Madde İçeriğine Yönelik Piyasa Gözetimi ve Denetimine İlişkin Tebliğ" kapsamında Kadmiyum bileşikleri testine tabiidir.

Yazı fikir verme amaçlı olup, uygulama değişikliklerine karşı güncel mevzuatı takip etmeniz yararınıza olacaktır.

Cep Telefonu Kılıfı ve Cep Telefonu Kapağı İthal Edebileceğiniz Yurtdışındaki Firmalar:


Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.