Hemen hemen tüm ihracatçılar meslek hayatlarının bir bölümünde akreditif ile çalışırken rezervli bir ibrazla karşılaşmışlardır, çünkü ICC'nin yapmış olduğu çalışmalara göre ibraz edilen akreditif evraklarının yaklaşık %80'i bankalarca ilk ibrazda rezervli olarak tespit edilmektedir.
Peki rezerv nedir? Neden önemlidir ve tam olarak ne anlama gelmektedir? Bu yazımızda kısaca bu konu üzerinde durmaya çalışacağız...
Rezerv Nedir? Nasıl Tanımlanmaktadır?
Rezerv amir bankasının, teyit bankasının veya görevli bankanın kendisine yapılan ibrazı akreditif metni ve güncel akreditif kurallarına göre incelemeleri sonucunda bulmuş oldukları uygunsuzluklar olarak tanımlanabilmektedir.Bankalar İbrazın Rezervli Olup Olmadığına Nasıl Karar Vermektedirler?
Bankalar İbrazın Rezervli Olup Olmadığına Ne Kadar Sürede Karar Vermektedirler?
Bankaların Rezervli İbraz Karşısında Akreditif Lehtarına Karşı Sorumlulukları Nelerdir?
Bankalar rezervli bir ibraz tespit ettiklerinde hemen akreditif lehtarına UCP 600'de açıklanan şekilde bir rezerv bildirim yazısı iletmekle yükümlüdürler.Peki neden rezervli ibrazlar ihracatçılar için korkulu rüya haline gelmektedir? Rezervli ibraz durumunda,
- Bankalar UCP 600 akreditif kurallarında belirtilen şekilde bir rezerv bildirim yazısını ibrazı takip eden 5 iş günü içerisinde akreditif lehtarına iletmekle mükelleftirler.
- Rezerv bildirim yazısını ilettikten sonra bankaların ödeme ile ilgili bir yükümlülükleri kalmamaktadır.
- Bankalar kendilerine ibraz edilen evrakları akreditif lehtarı emrine hazır bulundurulup gelecek talimata göre hareket etmekle mükelleftirler.
Bu da çoğu zaman firmaların mağdur olmaları için yeterli bir sebep durumuna gelmektedir.
facebook
twitter
google+
fb share