Rusya sahip olduğu çok geniş doğal kaynaklar ile önemli bir ekonomik gücü elinde barındırmaktadır. Özellikle doğalgaz ve petrol ürünlerinde Rusya Dünya'daki sayılı ihracatçılardan birisi konumundadır. Gayri safi yurtiçi hasıla bakımından Rusya Federasyonu Dünya'nın 10. büyük ekonomisi konumundadır. Satın alma paritesi bakımından incelendiğinde ise 6. ülke konumundadır. 2000 yılında 6 milyon kişi olan orta sınıf 2006 yılına gelindiğinde ise 55 milyona çıkmıştır.
- Dil bariyeri Rusya için başlıca sorunlardandır.
- Rusya mevzuatının Türkiye'nin uyumlu olduğu AB mevzuatına göre farklılıklar göstermesi de ikincil bir risk kalemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Rusya'nın yaşamış olduğu sistem değişikliği sonrasında daha yeni yeni ticari kültürünün gelişmeye başlaması ve devlet otoritesinin yanında mafyavari yapılarında bulunması ise üçüncü önemli risk kalemi olarak karşımıza çıkmaktadır.
- Rusya'nın Türkiye'ye olan coğrafi yakınlığı.
- Türkiye'nin üretmiş olduğu sebzze ve meyvelerin Rusya'da iklim koşulları nedeni ile üretilememesi
- Rusya'nın sürekli gelişen ekonomik yapısı ve artan refah düzeyi.
Elimize malesef çok geçen bir uygulamada Rusya'daki bir firmanın aşağıdaki şekilde Türkiye'de yerleşik firmayı dolandırmış olduğunu görmüş durumdayım.
- İngiltere'de yerleşik gözüken bir şirket üzerinden Türkiye'de yerleşik bir ihracatçı firma ile temas kuruluyor. Büyük ihtimal bu bir paravan firma.
- Daha sonra Rusya'dai bir banka araclığı ile Türkiye'deki firmaya akreditif açılıyor. Fakat Rusya'da akreditif açan banka diğer bir Avrupa Bankası gibi göstermiş kendisini ama aslında bu bir göz boyama.
- Daha sonra malların Kazakistan'a gönderilmesi isteniyor.
- Akreditif metninde yapısal hatalar mevcut olmasına rağmen ihbar bankası sadece kendisine gelen swift mesajını doğrulamakla yükümlü olduğu için içerik anaizi yapmaksızın akreditifi ihracatçı firmaya bildiriyor.
- Akreditif metninde ayrıca düzgün ibrazı engelleyici maddeler mevcut olduğundan amir banka belgelere rezerv vurup evrakları geri gönderiyor.
- Ürünler tır ile gönderildiği için ürünler bir şekilde Kazakistan'a sokulup ithalat işlemi tamamlanıyor. Tabi olan yalnızca akreditife güvenerek gerekli kontrolleri yapmadan işleme başlayan Türkiye'deki ihacatçı firmaya oluyor.
Rusya pazarında riskleri fırsata dönüştürmek için nasıl bir yol izlenmelidir.
- Rusya ihracatlarınızda güvenli ödeme yöntemleri ile çalışınız. Örneğin akreditifli ödeme ile çalışmak vesaik mukabili ödemeye göre her zaman çok daha avantajlı olacaktır.
- Risk unsurunun çok iyi değerendirilmesi ilk adımda yapılması gereken konudur. Akreditifte risk konusunun açıklandığı bu sayfadan bir akreditif işlemindeki başlıca riskleri tanıyabilirsiniz.
- Daha sonra riskinizi nasıl düşüreceğiniz üzerinde durmanız gerekmektedir. Akreditif işlemlerinde risk düşürme yollarının açklandığı bu sayfaya bakmanız sizin için faydalı olabilir.
- Son olarak akreditif tebrübe ve bilgi gerektiren bir konu olduğ için bu konuda zaman bir kişiye danışmanızda fayda olabilir.
facebook
twitter
google+
fb share