güncel yazılar...
Loading...

Rusya Krizinin İhracata ve İthalata Etkileri (Güncellenen Haber)

Resim: Business vector designed by Freepik

13.Aralık.2015: Rus tüketicilerinin Türk menşeli ürünleri boykot etmeye başladığına dair haberler gelmeye başlamıştır. Rusya'da Türk mallarına karşı yaşanacak uzun soluklu boykot hareketlerinin, özellikle Türk deri sanayine etkilerinin yıkıcı olabileceği değerlendirilmektedir. Rusya, Türkiye'nin açık ara en büyük deri ihracat pazarı konumundadır. Türkiye, 2014 yılı itibari ile ihraç etmiş olduğu her 100 birim deri mamullerinin yaklaşık 26'sını Rusya'ya ihraç etmiştir.

03.Aralık.2015: Rusya ile Türkiye arasında ilk üst düzey resmi temas, iki ülke dışişleri bakanları arasında Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) 22. Bakanlar Konseyi toplantısı esnasında gerçekleştirildi.

03.Aralık.2015: Putin, Kremlin'de Federal Meclis üyeleri önünde yaptığı açıklamada, Türkiye ile yaşanan siyasi gerginliği daha da tırmandırılacağının işaretlerini verdi. Putin: "Rusya’nın tepkisinin ticari yaptırımlarla sınırlı kalacağı düşünen varsa son derece yanılıyor." dedi.

03.Aralık.2015: Gazprom, Türk Akımı (Turkish Stream) olarak isimlendirilen, Rusya'nın doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması projesinin askıya alındığını açıkladı. Proje ile yılda 63 milyar metreküp Rus doğalgazının Türkiye ve Avrupa'ya taşınması planlanmaktadır.
02.Aralık.2015: Rusya'nın ilan etmiş olduğu listedeki Türk menşeli malların, 2016 için tahmini ticari değerinin 764 milyon dolar olduğu  Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik tarafından açıklandı.

02.Aralık.2015: Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdürlüğü, Rusya'ya yapılmış olan ihracatların bu ülke tarafından gümrüklerden döndürülmesi sebebiyle, geri gelen eşya statüsünde öncelikli olarak tekrar Türkiye'ye ithal edilmesini içeren bir yazıyı tüm birimlerine göndermiştir.

02.Aralık.2015: Rusya'nın, Türk tırlarının ülkesinden transit geçişine izin vermemesi sebebiyle oluşan Kazakistan ve diğer Türki Cumhuriyetler'e ulaşım sorunu, Hazar Denizi (Hazar Gölü) üzerinde yapılan Bakü-Aktau ve Bakü-Türkmenbaşı limanları arasında yapılan Ro-Ro seferleri ile aşılmaya çalışılmaktadır. UND ve Türk hükümetinin yaptığı girişimler ile, söz konusu hatlarda yapılacak taşımalarda, Azerbaycan tarafından önemli indirimlere gidilmiştir. Konu ile ilgili olarak UND'nin açıklamasına buradan ulaşabilirsiniz.

01.Aralık.2015: Rusya Türkiye'ye uygulayacağı ticari yaptırımları resmi olarak açıkladır. Buna göre Rusya, Türk menşeli aşağıdaki ürünlerin alımını durdurmuştur.
1 Ocak 2016 Tarihinden İtibaren Rusya'ya İthalatı Yasaklan Türk Malı Gıda Ürünleri Listesi
0207 14: Horoz ve tavuklar ( "Gallus domesticus" türü): Parça halindeki etler ve sakatat (dondurulmuş)
0207 27: Hindiler: Parça halindeki etler ve sakatat (dondurulmuş)
0603 12: Karanfiller (taze)
0702 00: Domates (taze veya soğutulmuş)
0703 10: Soğanlar ve şalotlar(taze veya soğutulmuş)
0704 10: Karnabaharlar ve başlı brokoli (taze veya soğutulmuş)
0707 00: Hıyarlar ve kornişonlar (taze veya soğutulmuş)
0805 10: Portakal (taze veya kurutulmuş)
0805 20: Mandarin (tanjerin ve satsuma dahil); klemantin,vilking ve benzeri turunçgil melezleri (taze veya kurutulmuş)
0806 10: Üzümler (taze)
0808 10: Elma (taze)
0808 30: Armut (taze)
0809 10: Kayısı (taze)
0809 30: Şeftali (nektarin dahil) (taze)
0809 40: Erik ve çakal eriği(taze)
0810 10: Çilek (taze)
2501 00: Tuz (sofra tuzu ve denature tuz dahil) ve saf sodyum klorür (sulu çözelti halinde veya kalıplaşmaya karşı maddeler veya serbestçe akmayı sağlayan maddeler içersin içermesin); deniz suyu: 
24.Kasım-30.Kasım Arası Yaşanan Önemli Olaylar: 
  • Rusya, el altından gümrüklerine göndermiş olduğu talimatlarla, Türk malı taşıyan tırların ülkeye girişini engellemektedir. Bu yasak resmi olarak duyurulmasa da, nakliyecilerden bu şekilde bilgiler gelmiş, konu ile ilgili olarak UND (Uluslararası Nakliyeciler Derneği) şöyle bir açıklama yapmıştır.
  • Türk malı bazı ürünlere, Rusya'ya ithal sınırlamaları ve yasaklamaları getirileceği açıklanmış, hangi ürünlere yasak konulacağının daha sonra ilan edileceği duyulmuştur.
  • Türkiye'den Rusya'ya yapılacak tarifeli seferler dışındaki uçuşlar (charter uçuşlar) iptal edilmiştir.
  • 1.Ocak.2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşları, Rusya’da çalışma izni alamayacaklardır.
  • Rusya'ya vizesiz seyahat etme şansı ortadan kaldırılmıştır.
  • Türk müteahhitlere yeni iş verilmeyeceği açıklanmış, süre gelen işlerle ilgili olarak ise ödemelerin ve kabullerin ne şekilde devam edeceği muallakta kalmıştır.

24.Kasım.2015: Krizin Gelişimi: 24.Kasım.2015 tarihinde, Türkiye'nin sınırını ihlal eden Rus savaş uçaklarından birisi, yapılan uyarıların rağmen, geldiği yöne dönmeyince Türk savaş uçakları tarafından vurulmuş, olayın akabinde Rus savaş uçağı kırıma uğramış, 2 pilottan birisi sağ olarak kurtarılırken diğeri ise ölmüştür.

Rusya, devletler arasında yaşanan bu olay neticesinde, esasen sivil vatandaşların olayda hiçbir dahli olmamasına rağmen, Türkiye'nin ekonomik çıkarlarını zedeleyici, çoğu maddesi imza atmış olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) anlaşmalarıyla çelişen, ekonomik yaptırım kararları almaya başlamıştır.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.