güncel yazılar...
Loading...

Çin'den İthalat Yaparken Alibaba.com'u En Doğru Biçimde Nasıl Kullanabilirsiniz?

Pek çok ithalatçı firma için, Çin'den ithalat yaparken başvurulacak ilk kaynak Alibaba.com sitesi olmaktadır.

Alibaba.com, Çin'li bir girişimci olan Jack Ma tarafından, yine Çin'li üreticileri uluslararası pazarlara açmak amacıyla 1999 yılında kurulmuş bir B2B web portalıdır.

Zamanla popülerliği artan Alibaba.com, şuanda Dünya çapında en çok ziyaret edilen ithalat ihracat sitesidir. Her gün, milyonlarca alıcı ve satıcı Alibaba.com üzerinden yeni ticari bağlantılar kurma peşinde koşmaktadır.

Daha önceki yazılarımdan birisinde, Alibaba.com hakkında temel bilgilere yer vermiş ve Alibaba.com'un nasıl kullanılabileceği hakkındaki basit bilgileri sizlerle paylaşmıştım.

Resim: Business vector designed by Freepik
Bugünkü yazımda ise biraz daha detaya girerek Alibaba.com'un ithalat aşamasında en doğru biçimde nasıl kullanılabileceğini sizlere açıklamaya çalışacağım.

Alibaba.com'da En Doğru Şekilde Çin'li Üretici Araması Nasıl Yapılır?

Üretici Bazlı Arama:

Pek çok kişi, Alibaba.com'da arama yapmaya ürün ismini arama alanına yazarak başlamaktadır. Kısaca, aramalarını ürün üzerinden gerçekleştirmektedir.

Alibaba.com, ürün bazında aramalarda bazen sizin istemediğiniz ürünleri de listelemekte veya aynı üreticinin birden farklı modelini aynı arama sonucunda birden fazla kez göstermektedir.

Ürün bazlı aramanın bu tip dezavantajları, sizin doğru tedarikçiye ulaşmak için harcayacağınız zamanı arttırmaktadır.

İPUCU 1: ALİBABA:COM ÜZERİNDE SORGUNUZU ÜRÜN BAZLI DEĞİL; ÜRETİCİ BAZLI OLARAK YAPIN.

Ürün bazında değil, üretici bazında sorgu yapın.

Aramanızı Filtreleyin: Ülke, Paralı Üyeler-Ücretsiz Üyeler, Bağımsız Firmalarca Denetlenmiş Firmalar

Alibaba.com, yapacağınız basit bir aramada yüzlerce üretici alternatifini karşınıza çıkarabilmektedir.

Elbette, tek tek tüm bu firmalar ile yazışmak mümkün olmayacağı için, yapılması gereken olabildiğince potansiyel üreticilerin arama filtreleri vasıtası ile elenmesidir.

Ülke Bazında Filtreleme: Almak istediğiniz ürünün potansiyel üreticileri hangi ülkede ise veya bir başka deyişle, hangi ülkeden mal almak istiyorsanız, sayfanın sağında yer alan "Locations" bölümünden o ülkeyi seçip, sorgu sonuçlarını biraz daha daraltabilirsiniz.

Örneğin, Çin'li bir üreticiden "yönetici koltuğu" koltuğu satın almak istediğim için, "Locations" menüsünden "China (Mainland)" seçeneğini işaretledim.

İPUCU 2: ALİBABA:COM ÜZERİNDE SORGUNUZU ÜLKE BAZINDA DARALTIN


Arama filtreleri kullanarak sadece Çin'li üreticilerin listelenmesini sağlıyoruz.
Paralı Üyeler-Ücretsiz Üyeler Bazında Filtreleme: Alibaba.com üzerinde satıcılar için genel olarak iki çeşit üyelik bulunmaktadır.

Bunlardan ilki ücretsiz üyelik olan "Free Member" üyelerdir. İkincisi ise ücretli üyelik sahibi olan "Gold Supplier" üyelerdir.

Ücretsiz olarak Alibaba.com üzerinden hesap açıp, ürünlerinizi sergilemeye başlamanız çok kolaydır. Hiç bir kontrole tabii olmadan, bir e-mail adresi, bir telefon numarası ile Alibaba.com üzerinden ücretsiz üyelik alınabilmektedir.

Ücretli üyeler yani "Gold Supplier" firmalar ise yıllık bazda en az 1300 ABD Doları civarında ödeme yapmaktadırlar. Ayrıca, ücretli üyelerin firma kayıtları bağımsız firmalarca onaylanmaktadır.

Eğer, Alibaba.com üzerinden ve özellikle Çin'den ithalat yapmak istiyorsanız, aramanızı yalnızca ücretli üye firmalar ile sınırlandırmanız olası dolandırıcılık risklerine karşı sizi bir nebze de olsa koruyacaktır.

Önemli Uyarı: Gold üyelerden aldığınız malların kalitesi beklentinizin altında olabilir. Alibaba.com, hiçbir zaman için ürünlerin kalitesi ile ilgili bir taahhüt vermemektedir.

İPUCU 3: ALİBABA:COM ÜZERİNDEKİ ÜCRETSİZ ÜYELERLE VAKİT KAYBETMEYİN


Daha güvenilir olduklarından dolayı, sadece "Gold Supplier" üyelerin listelenmesini sağlıyoruz. 

Sadece Bağımsız Firmalarca Denetlenmiş Firmaları Listeleyin: Alibaba.com üzerindeki ücretli üye firmalardan bazıları, SGS, Bureau Veritas gibi uluslararası bağımsız denetim firmalarınca denetlenmiş olmaktadırlar.

Denetimden geçen firmaların fabrikaları, çalışan sayıları, ciroları ve kalite belgeleri gibi kritik bilgileri bağımsız denetim firmalarınca denetlenip, onaylanmış olmaktadır.

Riskimizi en alt düzeye indirmek ve potansiyel tedarikçi sayımızı makul düzeye indirmek için sadece bağımsız firmalarca denetlenmiş üreticilerin sorgumuzda gözükmesini sağlıyoruz.

Sadece denetimden geçmiş firmaların listelenmesi için, arama sorgusu sayfasında yer alan "Assessed Supplier" seçeneğine tik atıyoruz.

İPUCU 4: ALİBABA:COM ÜZERİNDEKİ DENETLENMİŞ FİRMALARLA ÇALIŞIN.




Potansiyel Tedarikçi Firma Sayısını 5 ile 10 Firma Arasında Sınırlandırın: Alibaba.com'un en büyük avantajı, kısa bir aramayla pek çok üretici firmaya ulaşabilmektir.

Elbette, ithalat yaparken tek bir firmaya bağlı kalmamak, birden fazla firmadan teklif istemek alıcının pazarlık şansını arttıran bir olgudur.

Ayrıca, birden fazla tedarikçi ile iletişime geçilmesi durumunda, tam olarak ithalatı yapılmak istenilen ürünlere ulaşabilme imkanını da artacaktır.

Fakat, haddinden fazla tedarikçi ile aynı anda yazışmaya başlamak, hem kafaların karışmasına, hem de her bir tedarikçinin yeterince değerlendirilememesine sebep olabileceği için, fiyat teklifi isteme aşamasına geçilmeden önce potansiyel tedarikçi sayısı 5 firmaya indirilmeye çalışılmalıdır.

Eğer bu mümkün değilse, maksimum 5-10 firma arasındaki tedarikçi ile fiyat teklifi aşamasına geçilmesi faydalı olacaktır.

İPUCU 5: ALİBABA:COM ÜZERİNDEKİ POTANSİYEL TEDARİKÇİ FİRMA SAYISINI 5 İLE SINIRLANDIRIN


Peki Alibaba.com üzerindeki firma sınırlandırması nasıl yapılmalıdır?

  1. Çin'li üretici firmaların büyüklüklerini baz alarak bir filtreleme yapabilirsiniz. Çin'de özellikle ABD'ye yüklü miktarda üretim yapan büyük ölçekli firmalar bulunmaktadır. Eğer küçük ölçekli bir alıcıysanız, bu şekilde büyük ölçekli çalışan firmalar sizin için en iyi tercih olmayabilir. Bu yüzden, Alibaba.com üzerinde sayfanın solunda bulunan firma büyüklüğü alanından çalışmak istediğiniz firma ölçeğini belirleyebilirisiniz. (Yılda yapacağınız ithalat miktarını baz alarak, en uygun tedarikçi büyüklüğüne ulaşabilirsiniz.)
  2. Çin'li üretici firmaların sahip oldukları kalite belgeleri üzerinden bir elemeye gidebilirsiniz. Örneğin, sadece ISO9001 kalite belgesi ve ISO14001 kalite belgesi sahibi olan firmaların listelenmesini sağlayabilirsiniz.
  3. Çin'li üretici firmaların ihracat pazarlarını baz alarak bir sınırlama yapabilirsiniz. Türkiye'nin Gümrük Mevzuatı, Avrupa Birliği'nin gümrük mevzuatı ile hemen hemen tam uyuma sahiptir. Bu yüzden, özellikle Batı Avrupa'ya ihracat yapan Çin'li firmaların tercih edilmesi, ithalat aşamasında gümrük işlemlerini tamamlarken bizlere yardımcı olabilecektir. Çünkü, Almanya'ya ihracat yapabilen Çin'li bir firmanın, benzer gümrük mevzuatına sahip Türkiye'ye de ihracat yapabiliyor olması beklenen bir durumdur.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.