güncel yazılar...
Loading...

Irak İhracatlarında Zorunlu Yükleme Öncesi İnceleme Uygulaması

Mevcut yapısal şartları nedeniyle, ithalat aşamasında kendi laboratuvarlarında malların kalitesini kontrol edemeyen ülkeler, uluslararası gümrük anlaşmasının şartları gereğince, ülkelerine ithal edilecek pek çok ürünün zorunlu olarak sevk öncesi incelemeye tabii tutulmasını şart koşmaktadırlar.

Bu şekilde zorunlu sevk öncesi inceleme talep eden ülkelerden birisi de Türkiye'nin güneydoğu komşusu olan Irak'tır.

Irak'a yapılan pek çok ürün ihracatı halihazırda sevk öncesi incelemeye tabiidir. Söz konusu incelemeleri yapması için Irak tarafından yetkilendirilmiş az sayıda uluslararası gözetim firması bulunmaktadır.

Bugünkü yazımda, Irak ve Kuzey Irak'a yapılan ihracatlarda zorunlu Yükleme Öncesi İnceleme hakkında bilgiler verip, 2016 yılı itibari ile hangi firmaların bu işlemleri yapabildiklerini sizlerle paylaşacağım.

Irak İhracatlarında Zorunlu Yükleme Öncesi İnceleme Uygulaması

Sevk Öncesi İnceleme Nedir? 

Sevk Öncesi İnceleme, ayrıca "Sevkiyat Öncesi Kontrol" veya "Yükleme Öncesi Kontrol" olarak da bilinmektedir. İngilizce karşılığı ise genellikle "Pre-shipment Inspection" olarak isimlendirilmektedir.

Daha önceki yazılarımda, "Sevk Öncesi İnceleme" ile ilgili detaylı bilgiler vermiştim. Konu ile ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen arkadaşlar, bu yazımı okumaya devam etmeden önce söz konusu yazımı okuyabilirler.

Sevk öncesi inceleme, ihracatçı ve ithalatçı firmaların aralarında anlaşmaları neticesinde gönüllü olarak yapılabileceği gibi; bazı ülkeler için bir zorunlu da olabilmektedir.

Örneğin, Çin'den mal ithal eden firmalar, her hangi bir yasal zorunluluk olmamasına rağmen, malların kalitesinden emin olmak için genellikle sevk öncesi inceleme yaptırmaktadırlar. (Çin'den ithalat yaparken malların kalitesinden nasıl emin olabilirsiniz?)

Gönüllü olarak, ticari kaygılar neticesinde yapılan sevk öncesi incelemelerin yanı sıra, bazı ülkelere yapılacak ihracatlarda zorunlu sevk öncesi inceleme uygulamaları da mevcuttur.

Söz konusu ülkelere ihracat yapmak isteyen firmalar, yükleme öncesinde, adı geçen ülkeler tarafından yetkilendirilmiş denetim şirketleri ile temasa geçerek, "Sevk Öncesi İnceleme" yaptırmak ve Gözetim Sertifikası'nı (Pre-Shipment Inspection Certificate) da diğer yükleme evrakları ile beraber ithalat aşamasında ibraz etmek durumundadırlar.

Zorunlu Sevk Öncesi İnceleme Neden Yapılmaktadır?

Zorunlu sevk öncesi inceleme ile malların kalitesi ve fatura tutarı bağımsız bir gözetim firması tarafından onaylanmış olmaktadır.

Zorunlu sevk öncesi incelemenin ithalatçı ülkenin devleti tarafından yaptırılmasının nedenleri ise;
  1. Fatura tutarında yapılacak oynamaların önüne geçip, olası ithalat vergi gelirlerinde yaşanacak düşüşün önlenmesi
  2. Ülkenin düşük kaliteli ürünler tarafından istila edilmesinin engellenmesi olarak açıklanmaktadır.

Irak İhracatlarında Zorunlu Yükleme Öncesi İnceleme Uygulaması Ne Zaman Başlamıştır ve Nasıl İşlemektedir?

Merkezi Irak Hükümeti almış olduğu karar ile, 1.Temmuz.2011 tarihinden itibaren Irak'a yapılacak ihracatlarda "zorunlu ‘sevk öncesi inceleme" uygulamasına geçmiştir. Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi (KIBY) de 12.Mayıs.2012 tarihi itibari ile söz konusu uygulamayı yürürlüğe koymuştur.

Zorunlu sevk öncesi inceleme uygulamaları ise Irak Hükümeti tarafından yetkilendirilmiş "Bağımsız Gözetim Firmaları'nca" yürütülmektedir.

Irak'a ihracat yapmak isteyen firmalar, Irak Hükümeti tarafından yetkilendirilmiş bağımsız denetim firmalarına başvurmakta ve ilk olarak ihraç etmiş oldukları ürün için zorunlu sevk öncesi inceleme uygulaması olup olmadığını öğrenmektedirler.

Eğer ihracat ürünleri incelemeye tabii ise, bu durumda bağımsız denetim firmasının yönlendirmesi ile denetim süreci başlamaktadır.

Ürünlerin kalite standartlarına uygunluğu tespit edilirse, işlem sonunda firmaya sadece geçerli ihracat için sertifika verilmektedir.

Yetkilendirilmiş Gözetim Firmaları Hangileridir?

Aşağıda, Irak Merkezi Hükümeti ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi tarafından zorunlu sevk öncesi inceleme yapma yetkisi verilmiş gözetim firmalarının listesi bulunmaktadır.

Bazı firmalar hem Irak geneli için, hem de Kuzey Irak için inceleme yetkisine sahipken, bazı firmaların yetkisi ise sadece Kuzey Irak ile sınırlandırılmıştır.

Firma listesi 2016 Nisan ayı itibari ile güncellenmiştir.



Adres: Centrum İş Merkezi Aydınevler Sanayi Cad. No:3 34854 Küçükyalı – Maltepe / İSTANBUL
Tel: (0216) 5198585 - (0216) 5874000 
Fax: (0216) 518 38 74 
Yetkilendirildiği Yer: Kuzey Irak ve Merkezi Irak 
e-mail: vitor.santos@tr.bureauveritas.com




Adres: Bağlar Mah. Osmanpaşa Caddesi No: 95 A Girişi İş İstanbul Plaza, 34209 Güneşli / İSTANBUL
Tel: (0212) 518 40 00 / 3801, (0212) 368 40 94
Faks: (0212) 296 47 82
Yetkilendirildiği Yer: Kuzey Irak 
e-mail: esin.bender@sgs.com



Adres: Kozyatağı Mah. Saniye Ermutlu Sok. No: 12 Çolakoğlu Plaza B-Blok, Kadıköy / İSTANBUL
Tel:    (0216) 6653200 
Faks: (0216) 665 32 99 
Yetkilendirildiği Yer: Kuzey Irak ve Merkezi Irak
e-mail: info@tr.tuv.com



Adres: Bankalar Caddesi, Teğmen Hüseyin Sofu Sokak Beyli Houriet Han No: 4 Kat: 1 34420 Karaköy  /İSTANBUL
Tel: (0212) 244 12 55
Faks: (0212) 243 60 00 
Yetkilendirildiği Yer: Kuzey Irak 
e-mail: Cotecna.turkey@cotecna.com.tr



Yetkilendirildiği Yer: Kuzey Irak 

Hangi Ürünler İçin Zorunlu Sevk Öncesi İnceleme Uygulaması Mevcuttur?

Zorunlu sevk öncesi uygulamaya tabii ürünler düzenli aralıklarla güncellenmektedir. Bunun için, ürün bazında bir liste vermek çok zordur.

Yine de sadece fikir vermek amacıyla, Irak Merkezi Yönetimi ve Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi için söz konusu uygulamaya tabii ürünler aşağıdaki linklerde ayrı ayrı verilmiştir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.