güncel yazılar...
Loading...

Konşimento Kopyası Karşılığı Ödeme

Web sitelerimden birisi üzerinden aşağıdaki soruyu aldım. 

Uluslararası dış ticaret firmasıyız. Sormak istediğimiz iki konu var.
  1. DLC at sight ödeme şekli (copy B/L)
  2. 100% TT at sight ödeme şekli (copy (B/L)
Bunlar satıcı firma açısından güvenli midir ya da satıcı/aracı firma açısından en güvenli ödeme şekli nedir?Ödemeden önce konşimento göndermenin sakıncaları nelerdir?

Soruyu tam olarak anlayamadığım için gelen e-maila cevap yazıp, biraz daha konunun açılmasını talep ettim. 

Gelen ikinci e-postada ise yazılanlar şunlardı:
  • DLC: documentary letter of credit at sight: Müşterimiz bu şekilde gönderdi, ama biz ne olduğunu çözemedik.
  • COPY B/L: konşimento kopyası. Bunu email yoluyla göndermemizin sakıncası var mı? Başka bir müşterimiz konşimento kopyasını aldıktan sonra üç iş günü içinde 100% TT ile ödeme istiyor. Bunun sakıncaları nelerdir.
Son olarak en güvenli ödeme şekilleri nelerdir?


Dilerseniz web sitem üzerinden gelen yukarıdaki soruya, aşağıda olabildiğince detaylı olarak cevap vermeye çalışayım.

Dış Ticarette Ödeme Yöntemleri Risk Değerlendirmesi ve Konşimento Kopyası Karşılığı Ödemenin Açıklaması:

Eğer, broker veya trader olarak dış ticaret ile ilgileniyorsanız, her hangi bir ihracat yapan firmadan veya ithalat yapan firmadan daha detaylı olarak dış ticaret prosedürlerine hakim olmalısınız.

Sorularınıza verebileceğim yanıtlar aşağıdaki gibidir:
  1. En güvenli ödeme şekilleri nelerdir? İhracat ve ithalat işlemlerinde kullanılan ödeme şekillerinin taraflar açısından farklı risk parametreleri bulunmaktadır. Dış ticarette kullanılan ödeme yöntemlerini, olabildiğince açıklamalı olarak, daha önceki yazılarımda açıklamıştım. Size, başta bu yazılar olmak üzere, daha detaylı bir araştırma önerebilirim. İhracatçı açısından en güvenilir ödeme yöntemi peşin ödeme (cash in advance) olup, olası sipariş iptallerine karşı kendinizi koruma altına alabileceğiniz peşin ödeme çeşidi ise "cash with order" peşin ödeme seçeneğidir.
  2. 100% TT at sight ödeme şekli (copy (B/L): Bu şekilde yapılan ödemelerde, önce yüklemeyi yapmanız, daha sonrasında ise konşimento kopyasını e-mail veya faks ile alıcıya ulaştırmanız gerekmektedir. Konşimento kopyasını alan alıcı ise banka havalesi yoluyla size sipariş miktarının tamamını kısa bir süre içerisinde gönderecektir. Bu ödeme şekli, kesinlikle peşin ödeme olarak adlandırılamaz; çünkü peşin ödemelerde havalenin yükleme öncesinde ihracatçıya ulaşması gerekmektedir. Burada taşıyacağınız en temel risk ise alıcının yüklemeden sonra konşimento kopyasını aldıktan sonra ödemeyi gerçekleştirmemesi olacaktır.
  3. Documentary letter of credit at sight: Görüldüğünde ödemeli akreditif kast edilmektedir. Yine, sitemizde akreditifli ödemelerle ilgili yazıları okumanızı öneririm. Alternatif olarak, diğer bir web sitem olan www.akreditif.biz.tr üzerinden konu ile ilgili detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz. Yalnız, akreditifli ödemelerde evraklar bankalar aracılığı ile ithalatçıya ulaştırılır. Yani, konşimento kopyası göndermek suretiyle akreditif altında ödeme almanız mümkün değildir.
  4. Ödemeden önce konşimento göndermenin sakıncaları nelerdir? Ödemeden önce konşimento aslının müşteriye gönderilmesi ile konşimento kopyasının müşteriye gönderilmesi arasında fark bulunmaktadır. Konşimento aslını müşteriye gönderirseniz, mallar üzerindeki hakimiyetinizi kaybedeceğinizden sizin için epey sıkıntılı bir süreç yaşanabilir. Konşimento kopyası ise esasen konşimento hükmünde değildir. Yalnız, emre değil de nama düzenlenmiş konşimentoların kopyasının dahi alıcıya gönderilmesi sıkıntı yaratabilir.
Umarım cevaplarım size yardımcı olmuştur.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.