Türkiye geleneksel olarak Avrupa Birliği ülkeleri ile dış ticaret yapan bir ülke görünümündedir. Fakat son yıllarda Avrupa ile yapmış olduğumuz uluslararası ticaret gitgide düşmektedir.
2008 yılında Avrupa Birliği ülkelerine yapmış olduğumuz ihracat %57 düzeyinde iken bu rakam 2012 yılında %38 düzeyine düşmüştür. Daha önceki yazımızda Avrupa ile olan dış ticaretimize değinmiş ve konuyu detaylı olarak incelemiştik.
İlgilenen arkadaşlar buradan o yazımıza ulaşabilirler.
Zaman alternatif pazarlar arama ve bulma zamanıdır. Japonya ise Türk ihracatçısı için önemli bir alternatif pazar konumundadır.
Japonya'nın gayri safi yurtiçi hasılası $5,98 trilyon dolar olup bu tutar Japonya'yı Dünya'nın en büyük üçüncü ekonomisi yapmaktadır. Japonya'da kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla USD 46,895'dır. Bu rakam Japonya'yı dünya genelinde kişi başına düşen geliri en yüksek 18. ülke yapmaktadır.
Japonya'nın başlıca ithalat yapmış olduğu ürünler : Akaryakıt (%32), Makina ve Ekipman (%19), Gıda (%9), Mamül Ürünler (%9), Kimyasallar (%8), Ham maddeler (%7) ve Tekstil (%4) olarak sıralanmaktadır. Yukarıdaki liste incelendiğinde Japonya'nın önemli bir gıda ithalatçısı olduğu görülmektedir. Japonya Türkiye'deki gıda firmaları için önemli bir alternatif pazar konumundadır.
Japonya Türkiye'deki gıda firmaları için önemli bir alternatif pazar konumundadır. |
![]() |
Foodex Japan 2014 Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarına ihracatçı birliklerince Türkiye milli katılımı organize edilecektir. |
Katılım Ücreti:
- Yer kirası, stand inşaatı ve dekorasyonu,
- Sergilenecek ürünlerin nakliyesi (tek yön (gidiş) taze ve dondurulmuş ürünler hariç),
- Temizlik, aydınlatma giderleri, internet bağlantısı hizmetleri
- Fuar basılı-online kataloğunda ve Genel Sekreterliğimizce hazırlanan katalogta yer alma,
- Reklam ve tanıtım hizmetleri
- Standlarda ikram hizmetleri
Fuar “Para Kredi ve Koordinasyon Kurulu’nun Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesine İlişkin 2009/5 Sayılı Tebliğ”i çerçevesinde devlet desteği kapsamında olup; Türk Ticaret Kanunu hükümleri çerçevesinde kurulmuş İhracatçı Birliklerine üye şirketler 15.000 ABD Dolarını aşmamak kaydıyla katılım bedelinin ve standlarında görevlendireceği en fazla 2 firma temsilcisinin ekonomi sınıfı gidiş-dönüş ulaşım masraflarının %50’si kadar destekten faydalanabileceklerdir.
Fuara katılmak isteyen firmaların 5000 USD tutarındaki katılım payı peşinatı ödeme dekontu ile birlikte aşağıdaki bağlantıda yer alan başvuru formunun online olarak doldurulup, çıktısının her sayfası kaşe-imzalı (Firmayı temsil ve ilzama yetkili kişi veya kişilerce) olarak, en geç 25 Ekim 2013 Cuma günü mesai saati bitimine kadar elimizde olacak şekilde fuarlar@egebirlik.org.tr e-posta adresi ve +902324886100 numaralı faksa göndermeleri gerekmektedir.
İrtibat: Ege İhracatçı Birlikleri / Özlem GÖKKAN VURAL (Fuarlar Şubesi) Tel: 0232 488 60 44
E-Posta: fuarlar@egebirlik.org.tr
NOT: Ege İhracatçı Birlikleri, Ekonomi Bakanlığı tarafından verilen 01/03/2013 tarih, B-2013/2 numaralı fuar organizasyon yetki belgesi sahibidir.
facebook
twitter
google+
fb share