güncel yazılar...
Loading...

İhracat Havayolu Navlunu Nasıl Hesaplanır?

Havayolu ihracat taşımalarında navlun nasıl hesaplanmaktadır?



İster gümrüksüz hava kargo gönderileri olsun; isterse de gümrüklü havayolu taşımaları olsun, ihracat havayolu navlun fiyatının hesaplanması için ilk önce Hacimsel Ağırlığın hesaplanması gerekmektedir.

Hacimsel ağırlığın, ürünlerin brüt ağırlığı ile karşılaştırılması sonrasında ise Navlun Fiyatlandırmasında Uygulanacak Ağırlık (Chargeable Weight) ortaya çıkmakta ve bu ağırlık navlun fiyatının hesaplanmasında kullanılmaktadır.

Bugünkü yazımda örnek uygulama üzerinden havayolu ihracat navlun hesaplamasının nasıl yapıldığını açıklamaya çalışacağım.

İhracat Havayolu Navlunu Nasıl Hesaplanır?

Örnek Uygulama: İstanbul Atatürk Havalimanın'dan, Japonya'nın Tokyo şehrinde yer alan Narita Havalimanı'na, 10 kolilik bir ihracat gerçekleştirmek isteyen, İstanbul'da yerleşik ihracatçı firma ihracata konu ürünlerin yükleme bilgilerini aşağıdaki gibi hazırlamıştır. 

1 Koli Ölçüsü : 100cm x 90cm x 80cm (yükseklik)
1 Kolinin Brüt Ağırlığı : 100kgs
Yük Miktarı : 10 Koli

Adım 1: Yüklemenin Toplam Brüt Ağırlığı Hesaplanır
  1. 10 koli x 100 kgs = 1000 kgs
Adım 2: Yüklemenin Hacmi Hesaplanır
  1. Bir kolinin kapladığı hacim: 100cm x 90cm x 80cm => 1metre x 0,9metre x 0,8metre =>0,72 cbm
  2. Yükün kapladığı toplam hacim: 0,72 cbm x 10 => 7,2 cbm
Adım 3: Yüklemenin Hacimsel Ağırlığı Hesaplanır: Yükün toplam hacmi ile havayolu hacimsel ağırlık sabiti olan 167 kgs / cbm çarpılarak bulunur.
  1. 7,2 cbm x 167 kgs/cbm => 1202,4 kgs
Adım 4: Navlun Fiyatlandırmasında Uygulanacak Ağırlık (Chargeable Weight) Hesaplanır: Hacimsel ağırlık, brüt ağırlıktan fazla olduğu için navluna baz teşkil edecek olan ağırlık, 3. adımda hesaplamış olduğumuz hacimsel ağırlıktır. Yani 1202,4 kgs'dir. 

Adım 5: Navlun Teklifinin Hazırlanması: Nakliye firması, söz konusu yükleme için 1202,4 kgs üzerinden spot fiyatlarla İstanbul Havalimanı-Narita Havalimanı ihracat havayolu navlun teklifini hesaplayacaktır.
Önemli Not: Dikkat edilirse navlun teklifi ürünlerin toplam brüt ağırlığı olan 1000 kgs üzerinden değil, hesaplama sonrası bulunan hacimsel ağırlık olan 1202,4 kgs kullanılarak hesaplanmıştır. Eğer, brüt ağırlık hacimsel ağırlıktan fazla çıksaydı, bu durumda navlun brüt ağırlık üzerinden hesaplanacaktı.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.