güncel yazılar...
Loading...

İhracat Denizyolu Navlunu Nasıl Hesaplanır?

Full konteyner ve parsiyel konteyner taşımacılığında navlun nasıl hesaplanmaktadır?


Bugünkü yazımda teorik olarak ihracat denizyolu navlun hesaplanmasının nasıl yapıldığını sizlerle paylaşmak istiyorum.

İhracat Denizyolu Navlunu Nasıl Hesaplanır?

Komple Konteyner Yükü Navlun Fiyatının Hesaplanması: Belirli limanlar arasında taşınacak komple konteyner yükleri için, freight forwarder firmalar ve taşıyıcı acentaları ellerindeki güncel navlun tekliflerini müşterilerine iletmektedirler.

Örneğin, İstanbul Nemport Limanı ile Avustralya'nın Sydney Limanı arasında yapılacak 20ft, 40ft konteynerler için taşıyıcı firmalar rezervasyon yapılan gemi için spot full konteyner navlun tekliflerini rahatlıkla müşterilerine vermektedirler.

Söz konusu navlun teklifine, aksi belirtilmediği sürece, ihracatçının fabrikası ile yükleme limanı arasında yapılacak olan lokal taşıma masrafları, Türkiye'deki liman masrafları ve ithalat ülkesindeki liman masrafları dahil edilmemektedir.

Konu ile ilgili olarak daha detaylı bilgilere ulaşmak için, bir ihracat taşımasında oluşan masrafları grafik yardımı ile açıkladığım "Navlun Nedir?" başlıklı yazımı okuyabilirsiniz.

Parsiyel Konteyner Yükü Navlun Fiyatının Hesaplanması: Parsiyel konteyner yükü navlun teklifi almak için, alıcı ve satıcı adreslerini ile yükleme yapılacak tarihin yanı sıra Navlun Fiyatlandırmasında Uygulanacak Ağırlık (Chargeable Weight) bilgisinin de nakliyecilere bildirilmesi gerekmektedir.

Dilerseniz örnek uygulama üzerinden parsiyel tır yükü için navlun hesaplamasının nasıl yapıldığını beraber inceleyelim.

Örnek Uygulama: İngiltere'nin Felixstowe limanına 5 euro paletlik bir ihracat yapmak isteyen Mersin'de yerleşik bir ihracatçı firma ihracata konu ürünlerin yükleme bilgilerini aşağıdaki gibi hazırlamıştır. (Önemli Not: Paletlerin üzerine yük konulamamaktadır)

1 Palet Ölçüsü : 80cm x 120cm x 150cm (yükseklik)
1 Paletin Brüt Ağırlığı : 800kgs
Yük Miktarı : 5 Palet

Adım 1: Yüklemenin Toplam Brüt Ağırlığı Hesaplanır

5 palet x 800 kgs = 4000 kgs

Adım 2: Yüklemenin Hacmi Hesaplanır
  1. Bir paletin kapladığı hacim: 80cm x 120cm x 240cm => 0,8metre x 1,2metre x 2,4metre =>2,30 cbm
  2. Yükün kapladığı toplam hacim: 2,30 cbm x 5 => 11,5 cbm
Önemli Not: Paletlerin üzerine eşya konulamadığı için yükseklik yaklaşık konteyner yüksekliği olarak alınır.
Adım 3: Yüklemenin Hacimsel Ağırlığı Hesaplanır: Yükün toplam hacmi ile denizyolu hacimsel ağırlık sabiti olan 1000 kgs / cbm çarpılarak bulunur.
  1. 11,52 cbm x 1000 kgs/cbm => 11520 kgs
Adım 4: Navlun Fiyatlandırmasında Uygulanacak Ağırlık (Chargeable Weight) Hesaplanır: Hacimsel ağırlık, brüt ağırlıktan fazla olduğu için navluna baz teşkil edecek olan ağırlık, 3. adımda hesaplamış olduğumuz hacimsel ağırlıktır. Yani 11520 kgs'dir. 

Adım 5: Navlun Teklifinin Hazırlanması: Nakliye firması, söz konusu yükleme için 11520 kgs üzerinden spot fiyatlarla Mersin-Felixstowe ihracat parsiyel denizyolu navlun teklifini hesaplayacaktır.
Önemli Not: Dikkat edilirse navlun teklifi ürünlerin toplam brüt ağırlığı olan 4000 kgs üzerinden değil, hesaplama sonrası bulunan hacimsel ağırlık olan 11520 kgs kullanılarak hesaplanmıştır. Eğer, brüt ağırlık hacimsel ağırlıktan fazla çıksaydı, bu durumda navlun brüt ağırlık üzerinden hesaplanacaktı. 

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.