güncel yazılar...
Loading...

Hangi Akreditif Çeşitlerinde Poliçe Düzenlenmektedir?

Dış ticaret işlemlerinde kullanılan bir ödeme yöntemi olan akreditif, büyük montanlı işlemlerde veya tarafların birbirlerine yeterince güven duymadığı durumlarda tercih edilmektedir.

ICC tarafından oluştutulmuş, UCP olarak isimlendirilen Dünya genelinde geçerli kurallar çerçevesinde, bankalar tarafından yürütülen akreditifli işlemler, belgelerin ibrazında ödeme (sight payment), vadeli ödeme (deferred payment), poliçe kabulü (acceptance) veya iştira (negotiation) ödeme yöntemlerinden birisi kullanılarak açılmaktadır.

Akreditif kurallarında tanımlanmamasına rağmen, swift altyapısında izin verilen bir diğer akreditif ödeme seçeneği ise karışık ödemeli akreditiflerdir (mixed paymet letters of credit).

Bugünkü yazımda, yukarıda isimlerini vermiş olduğum hangi akreditif çeşitlerinde poliçe düzenlenip, diğer belgelerle birlikte ibraz edildiğini açıklayacağım.

Hangi Akreditiflerde Poliçe Kullanılır? | Poliçe | Akreditif

Yazımın devamını okumaya başlamadan önce, poliçe ile ilgili olarak daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız "Poliçe Nedir?" ve "Poliçede Taraflar Kimlerdir?" konulu yazılarımı okumanızı tavsiye ediyorum.

Hangi Akreditif Çeşitlerinde Poliçe Düzenlenmektedir?

Belge İbrazında Ödemeli Akreditiflerde Poliçe Kullanımı: 

Amir bankalar, at sight akreditiflerde ödemeyi evrakların kabul edilmesi ile beraber, vakit kaybedilmekisizin yapmaktadırlar. Görüldüğünde ödemeli akreditiflerde poliçe kullanımı opsiyonel olup, amir bankanın insiyatifindedir.

Vadeli Ödemeli Akreditiflerde Poliçe Kullanımı:

Vadeli ödemeli akreditiflerde ödeme evrak babulünde değil, belirli bir vade sonrasında yapılmaktadır. Örneğin, konşimento tarihinden itibaren 60 gün sonra ödemeli akreditiflerde olduğu gibi. Vadeli akreditiflerde poliçe kullanımı akreditif kurallarına göre mümkün değildir.

Poliçe Kabullü Akreditiflerde Poliçe Kullanımı:

İsminden de anlaşılacağı üzere, poliçe kabullü (acceptance) olarak açılmış akreditiflerde poliçe kullanımı zorunludur.

İştira ile Ödemeli (Negotiation) Akreditiflerde Poliçe Kullanımı:

İstira ile kullanımda olan akreditiflerde poliçe kullanımı opsiyoneldir.

Aşağıdaki grafikte, hangi akreditif çeşitleri ile poliçenin ne şekilde kullanılabildiği açıklanmıştır.

Hangi Akreditiflerde Poliçe Kullanılır? | Poliçe | Akreditif | Tablo | Resim

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.