güncel yazılar...
Loading...

FOB mu CIF mi? İthalatta En Avantajlı Teslim Şekli Hangisidir?

Incoterms 2010 kuralları çerçevesinde 11 adet teslim şekli tanımlanmıştır.

Incoterms 2010 içerisinde tanımlanan 11 teslim şekli, normal şartlar altında birbirlerine karşı üstünlüğü olmayan, tarafların işlemin gerektirdiği biçimde ortaklaşa karar alıp, kullanabilecekleri kurallardır.

Fakat, yapılan ihracat ve ithalat işlemlerinde gerçekleştirilen çeşitli işlem süreçleri incelendiğinde, birbirine yakın teslim şekilleri arasında ithalatçılar açısından belirgin maliyet farklılıkları olduğu görülmektedir.

Örneğin, Türkiye'de ithalat yapan kişiler, bazı forum sitelerinde ve kendi bloglarında, FOB ile yapılan ithalatın, CIF ile yapılan ithalattan daha uygun olduğunu açıklamakta, söz konusu açıklamalarını örneklerle savunmaktadırlar.

Gerçekten de, özellikle FOB yüklemeleri daha ziyade büyük montanlı çalışan, profesyonel diye tabir ettiğimiz firmalar kullanırken, CIF teslim şeklini ithalata yeni başlayan firmaların kullandığı görülmektedir.

Acaba gerçekten FOB teslim şeklinin ithalatta CIF teslim şekline karşı bir üstünlüğü bulunmakta mıdır?

Bugünkü yazımda bu sorunun cevabını vermeye çalışacağım.

FOB | CIF | ITHALAT | INCOTERMS 2010 | AVANTAJ | RESIM

Yazımının kalanını okumaya devam etmeden önce "FOB Teslim ile CIF Teslim Arasındaki Farklar Nelerdir?" başlıklı yazımı okuyarak, her iki teslim şekli arasındaki farklılıkları daha iyi anlayabilirsiniz.


FOB mu yoksa CIF mi? İthalatta En Avantajlı Teslim Şekli Hangisidir?

Bugün bir değişiklik yapıp, öncelikle sayfa başlığında sorduğum soruya cevap vererek konuya girmek istemekteyim.

FOB teslim şekli ithalatta CIF teslim şekline göre daha avantajlıdır. Bu yüzden, pek çok kurumsal firma ithalatlarında FOB teslim şeklini tercih etmektedir.

Şimdi gelelim vermiş olduğum cevabın açıklamalarına.

FOB Teslim Şeklini Kullanarak Anlaşmanız Olan Tek Bir Nakliyeci ile Çalışma Fırsatı Yakalayabilirsiniz: 

CIF teslim şeklinde ihracatçılar, genel olarak, 2-3 freight forwarder firmadan fiyat teklifi almakta, en uygun taşıma fiyatı veren firmayla anlaşmaktadırlar.

CIF | ITHALAT | INCOTERMS 2010 | IHRACATCI NAKLIYECI SECIMI

Bu şekilde işleyen bir süreç, aynı ihracatçıdan aynı ürünü satın alsanız bile, 2. veya 3. yüklemede farklı bir nakliyeci ile çalışma olasılığınızın olduğu anlamına gelecektir.

Tedarikçi sayını arttıkça, hele bir de farklı ülkelerden ürün almaya başladığınızda. CIF teslim şekli sizin için kabus senaryosu haline gelebilecektir.

Malların varış takibi, ardiye ve demuraj masraflarının hesaplanması için kritik bir öneme sahipken, birden fazla nakliyeci ile yapılan ithalat yüklemelerinde söz konusu işlemlerin operasyonun zorluk derecesi artacak, firmanız gereksiz yere fazladan ardiye ve demuraj masrafları ödemek zorunda kalabilecektir.

FOB teslim şeklini tercih eden ithalatçılar ise, ne kadar farklı ürünü ne kadar farklı ülkeden ithal ederlerse etsinler, sürekli olarak aynı nakliyeci ile çalışma fırsatı yakalayabileceklerdir.

Yeterince iyi organize olmuş forwarder firmalar, acentaları vasıtası ile Dünya'nın her hangi bir şehrindeki her hangi bir limanından nakliye organize edebilecek kapasitedirler.

FOB | ITHALAT | INCOTERMS 2010 | NAKLIYE ORGANIZASYONU

İthalat işlemlerinde sınırlı sayıda nakliyeci firma ile çalışan firmalar ise aşağıdaki avantajları elde etmektedirler:
  • Yüklemelerin takibinin kolaylıkla yapılabilmesi. Bu sayede ardiye ve demuraj masraflarının en aza indirilmesi.
  • Yükleme ile ilgili net bilgilere zamanında sahip olunabilmesi. Bazı durumlarda ihracatçı firmalar söz verdikleri zamanda ihracat işlemlerini gerçekleştirmeyebilmektedirler. FOB teslim şeklinde nakliyeyi ithalatçı organize edeceği için, yüklemenin zamanında yapılıp yapılmadığına ait bilgi en kısa zamanda ithalatçıya, nakliyecisi tarafından ulaştırılmaktadır.
  • Sürekli çalışılan nakliyeci ile lojistik süreçleri daha kolay ele alınabilmektedir. Hem ithalatçı hem de nakliyeci birbirini tanıdıkları için, ithalat aşamalarında gereksiz kırtasiye minimuma inmektedir.

FOB Teslim Şekli ile, İthalat Aşamasında Karşılaşacağınız Sürpriz Maliyetlerin Önüne Geçebilirsiniz:

Yazımın önceki bölümünde, ihracatçı firmaların CIF teslim şekli altında 2 veya 3 nakliyeciden fiyat teklifi almak suretiyle navlunu oluşturduklarını açıklamıştım.

İhracatçı firmalar yükleme limanı ile tahliye limanı arasındaki süreci kapsayan ana taşımaya ait navlun teklifini alırlarken, ekseriyetle en düşük taşıma bedeli öneren nakliyecileri tercih etmektedirler.

Bu durumu çok iyi bilen uluslararası nakliye firmaları ise, yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlun fiyatını olabildiğince düşürmekte, fakat ithalat aşamasında alıcının ödemesi gereken liman masraflarını olabildiğince şişirme yoluna gitmektedirler.

Oysa ki, FOB teslim şeklini tercih edip, kendi nakliyecisi ile taşımayı organize etme yoluna giden ithalatçı firmalar, yükleme öncesinde hem navlun fiyatını hem de demuraj, ardiye ve tahliye liman masraflarına ait fiyatları önceden aldıkları için, sürpriz maliyetlerle karşılaşma ihtimallerini en aza indirmiş olacaklardır.

FOB Teslim Şekli ile, Nakliyat Sigortasının Şartlarını Kendiniz Belirleyebilirsiniz:

Incoterms 2010 kurallarına göre, CIF teslim şeklinde ihracatçılar minimum tutarlı sigorta bir poliçesi temin etmekle yükümlüdürler.

Minimum tutarlı nakliyat sigorta poliçeleri ise "Dar Teminata" karşılık gelebilmektedir. (Nakliye sigorta poliçeleri ile ilgili olarak "Nakliye Sigortası Nedir? Çeşitleri Nelerdir?" başlıklı yazımdan detayı bilgiye ulaşabilirsiniz.l

Dar teminat ancak taşıma vasıtasının kazaya uğraması durumunda veya malların taşıma esnasında tamamen kullanılamaz duruma gelmesi neticesinde ödeme yapan bir sigorta şekli olup, ithalatçıların ihtiyacı olan pek çok riski kapsamamaktadır.

FOB teslim şeklinde ise ithalatçılar Türkiye'de bulunan, tanıdıkları sigorta firmalarına pek çok ilave riski kapsayan bir "All Risks" nakliye sigorta poliçesi yaptırabileceklerdir.

İthalatçılar sigorta yaptırabilmek için ihracatçıların düzenleyeceği "Shipment Advice" belgelerine ihtiyaç duymaktadır. "Shipment Advice Nedir?" başlıklı yazımdan konu ile ilgili detaylı bilgi alınabilinir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.