güncel yazılar...
Loading...

Navlun Nasıl Hesaplanır?

Karayolu, denizyolu ve havayolu taşımalarında navlun nasıl hesaplanır?


Navlun ile İlgili Bilinmesi Gereken Temel Kavramlar Nelerdir

Navlun Nedir? Türk Dil Kurumu'nun Güncel Türkçe Sözlüğüne göre Rumca kökenli bir kelime olan navlun, "taşıyıcı tarafından, taşıma aracında taşınacak yük için istenen ücret" olarak tanımlanmaktadır.

Komple Yük veya Parsiyel Yük Nedir? Dış ticaret işlemlerinde, taşınan ürünler seçilen taşıma moduna ait sevk araçlarının tamamını doldurmakta ise, bu tip yüklere komple tır yükü veya komple konteyner yükü denilmektedir. Tam tır veya konteyneri doldurmayan yükler için ise parsiyel yük terimi kullanılmaktadır.

Havayolu taşımalarında düşük hacimli yüklerin sevkiyatı yapıldığı için genellikle komple ve parsiyel yük kavramları kullanılmaz.

Navlun Ücreti Kimin Tarafından Ödenir? Dış ticarette kullanılan teslim şekline göre navlunu ihracatçı veya ithalatçı firma ödeyebilir. 

Eğer navlun ihracatçı tarafından ödenecek ise taşıma belgesine "Freight Prepaid" yazılır. Eğer, navlun ithalatçı tarafından nakliyeciye ödenecek ise bu durumda taşıma belgesine "Freight Collect" yazılır.

Karayolu Navlunu Nasıl Hesaplanır?


Karayolu navlun hesaplamasına ait açıklamaların, örnek olaylar üzerinden ele alındığı sayfamıza ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız.

Örneklerle Karayolu Navlun Hesaplanması



Denizyolu Navlunu Nasıl Hesaplanır?

Denizyolu navlun hesaplamasına ait açıklamaların, örnek olaylar üzerinden ele alındığı sayfamıza ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız.

Örneklerle Denizyolu Navlun Hesaplanması
Havayolu Navlunu Nasıl Hesaplanır?

Havayolu navlun hesaplamasına ait açıklamaların, örnek olaylar üzerinden ele alındığı sayfamıza ulaşmak için aşağıdaki linki tıklayınız.

Örneklerle Havayolu Navlun Hesaplanması



Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.