güncel yazılar...
Loading...

Bir Palete Kaç Karton Yüklenebilir?

Daha önce bir konteynere kaç palet yüklenebileceğine dair yazılar yazmıştım. Söz konusu yazılarımda 20 ft'lik ve 40 ft'lik konteynerlere kaçar adet euro palet ve standart palet sığdığını konteyner yerleşim planları vasıtası ile göstermiştim.

İsteyen arkadaşlar, "Konteyner ve Tır Palet Yükleme Adetleri" başlıklı yazımdan hem konteynerler için, hem de tenteli tırlar için yapmış olduğum yükleme planlarına ulaşabilirler.

Bugün ise biraz daha farklı bir açıdan uluslararası taşımalar için yükleme süreçlerine yaklaşmak istiyorum. Her bir palete kaç adet karton koli yerleştirebiliriz sorusuna yanıt arayacağım.

Bugünkü yazımda online ve ücretsiz bir yükleme aracıyla, bir palete kaç koli yüklenebileceğini göstereceğim.

Kullanacağım palet yükleme aracı online olarak çalışmakta ve tamamen ücretsiz olarak faydalanabileceğiniz bir web sitesidir. Söz konusu siteye ücretsiz kayıt olma zorunluluğunuz da yok, ama eğer ücretsiz üye olursanız yaptığınız palet yükleme planlarını kaydetme şansına sahip oluyorsunuz.

Kullandığım web sitesinin sanırım tek kusuru İngilizce olması, fakat dış ticaret ile uğraşan kişilerin en azından temel düzey İngilizce bilgisine sahip olduğunu varsayarsak, bu durumun da fazla bir sorun teşkil etmeyeceğini öngörebiliriz.

Dilerseniz ön bilgilendirmeyi burada bırakıp, yazımın konusunu teşkil eden web sitesini sizlere tanıtmaya başlayayım.

Ücretsiz Online Palet Yükleme Aracı 

Sizlere sözünü etmiş olduğum site www.onpallet.com. Sitenin linkine tıklayıp açılış sayfasına eriştiğiniz anda karşınıza aşağıdaki resimdeki gibi bir sayfa gelecektir.


Sayfanın sol tarafında yükleme yapacağımız koli ambalaj ölçülerine dair bilgileri gireceğimiz bir veri giriş ekranı yer almaktadır.

Koli hacim ölçülerinin sisteme girilmesi

Söz konusu ekrana ilk önce kolinin hacim ölçülerini milimetre cinsinden yazıyoruz. Koli ölçüleri, en (width), boy (length), yükseklik (height) isimli alanlara sırası ile milimetre cinsinden girilir.

Koli ağırlığının sisteme girilmesi

Koli ağırlığını hemen hacim ölçülerinin altındaki alana kilogram cinsinden yazıyoruz. Koli ağırlığını (package weight in kg) kısmına kilogram cinsinden yazılır.

Palet cinsinin seçilmesi

Koli hacmini ve koli ağırlığını ekrandaki uygun bölümlere girdikten sonra, yüklemede kullanacağımız palet ölçülerinin girişini yapmamız gerekmektedir.

Türkiye'de yapılan yüklemelerde en sık kullanılan iki palet çeşidi olan euro palet ve endüstri paletler program tarafından bize verilen iki standart yükleme paletleridir.

Eğer bu iki palet haricinde kullanmak istediğiniz paletler varsa "Custom" seçeneğini seçip, palet ölçülerini girerek, söz konusu paletleri sisteme tanıtmanız mümkündür.

Yükleme yüksekliğinin sisteme girilmesi

Yüklemede kullanacağımız paleti de seçtikten sonra, son aşamada yükleme yüksekliğini sisteme tanıtmamız gerekmektedir.

Güvenli yüklemeler için genellikle 150cm veya 160cm'lik palet yükseklikleri tercih edilmekte ise de, bazı durumlarda müşterilerin talepleri doğrultusunda daha yüksek paletler tercih edilebilmektedir.

Yükleme yapacağımız palet yüksekliğini milimetre cinsinden yükleme yüksekliği (loading weight) yazan kısma giriyoruz.

Yalnızca Bir Sıra İçin Koli Yükleme Hesaplamasının Yapılması

Tüm verileri girdikten sonra hesapla (calculate) düğmesine tıklayıp, sistemden seçtiğimiz değerler için koli yükleme planlamasının yapılmasını talep ediyoruz.

Sistem sol taraftaki ekranın yanına bir diğer alan yaratarak, tek bir sıra için koli yükleme planını göstermektedir.



Eğer sistemin göstermiş olduğu tek sıralık koli yüklemesi sizce uygun ise, seç (select) düğmesine tıklayarak tüm palet için koli yükleme miktarına ulaşmaktayız.



Örnek Uygulama

Yukarıdaki resimde en x boy x yüksekliği 20cm x 25 cm x 15cm olan kolilerden kaç tanesinin 80 cm x 120 cm'lik bir euro palete yüklenebileceğinin hesaplanması gösterilmektedir.

Bir euro palete 20cm x 25 cm x 15cm'lik kolilerden toplam 190 adet konulabilmektedir.

Palet yüksekliğini 150cm olarak girdiğimiz için, toplam 10 sıra olarak yükleme yapılmakta ve palet üzerindeki ağırlık ise 1140kg olmaktadır.

Yine yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi tüm bu veriler bize otomatik olarak, online koli yükleme hesaplama aracı tarafından sunulmaktadır.

Önemli not: Hesaplamalar için verileri girerken cm (santimetre) olarak değil de, mm (milimetre) olarak giriş yaptığımızı unutmayalım.

Alternatif Ücretsiz Online Koli Yükleme Programları:

  • Packer3d.com: Online palet üzerine ücretsiz koli yüklemek için kullanabileceğiniz ilk alternatif web sitesi www.packer3d.com'dur. Yukarıdaki örnekte yer lan ebatlar için aynı şekilde palet yükleme hesaplaması yaptığımızda, bir palete 180 koli yüklenebileceğine dair bir hesaplama karşımıza çıkmaktadır. (www.onpallet.com aynı ölçüler için 190 kolilik yükleme hesaplamıştı.)


  • Csiportal.com: Online palet üzerine ücretsiz koli yüklemek için kullanabileceğiniz ikinci alternatif web sitesi www.csiportal.com'dur. Yukarıdaki örnekte yer lan ebatlar için aynı şekilde palet yükleme hesaplaması yaptığımızda, bir palete 190 koli yüklenebileceğine dair bir hesaplama karşımıza çıkmaktadır. Bu veri onpallet.com'da yer alan yükleme adedi ile birebir aynıdır. Bu alternatifin tek dezavantajı ise kaç sıra yükleme yapacağımızı kullanıcıların kendilerinin seçmesidir.


Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.