güncel yazılar...
Loading...

Türkiye'nin Zeytinyağı İhracatı

Daha önceki yazılarımda Dünya zeytinyağı ihracatına ilişkin istatistikleri sizlerle paylaşmış, Dünya'nın önde gelen zeytinyağı ihracatçı ülkelerinin zeytinyağı ihracatına ait verilerini sizlerle aktarmıştım.

Bugünkü yazımda ise Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı üzerinde duracağım. Cevaplandırmaya çalışacağım başlıca sorular şunlar olacaktır:
  1. Türkiye zeytinyağı ihracatı ne kadardır?
  2. Türkiye en çok hangi ülkelere zeytinyağı ihraç etmektedir?
  3. Türkiye hangi ambalajlarda ve hangi fiyatlar dahilinde zeytinyağı ihracatı yapmaktadır?

Türkiye zeytinyağı ihracatı ne kadardır?

Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı, küresel piyasada oluşan fiyatlara göre değişkenlik göstermektedir. 

Eğer küresel zeytinyağı fiyatları, İspanya ve İtalya gibi büyük üretici ülkelerde yaşanan olumsuzluklar neticesinde artmış ise, Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı o sene için artmaktadır.

Aksi halde Türkiye'Nin zeytinyağı ihracatı düşük seyretmektedir.


Yukarıdaki grafikte Türkiye'nin yıllık bazda zeytinyağı ihracatına ait veriler yer almaktadır. 2010 yılında 18.341 ton zeytinyağı ihracatı yapan Türkiye, bu ihracatından dolayı 64,2 milyon dolarlık bir gelir elde etmiştir.

2011 yılında ise Türkiye'nin ihracatı 12.662 ton olurken, ihracat geliri ise 49,4 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmiştir.

2012 yılına gelindiğinde Türkiye zeytinyağı ihracatı 23.654 ton olarak gerçekleşmiş, bunun karşılığında ülkeye 76,7 milyon dolarlık döviz girişi olmuştur.

2013 yılında, küresel bazda yaşanan zeytinyağı fiyat artışı sonucunda, Türkiye'nin zeytinyağı ihracatı artmıştır. 2013 yılında 92.094 ton zeytinyağı ihraç edilmiş, 294,5 milyon dolar gelir elde edilmiştir.

2014 yılında tekrar zeytinyağı ihracatımız düşmüş ve 22.696 ton ve 87,9 milyon dolar seviyelerine gerilemiştir.

Türkiye en çok hangi ülkelere zeytinyağı ihraç etmektedir?

2014 yılında Türkiye'nin en çok zeytinyağı ihracatı yapmış olduğu ülkeler ABD, Suudi Arabistan, Japonya, Irak, İran, Çin, Suriye, Yemen, Birleşik Arap Emirlikleri ve Almanya olmuştur.

Türkiye hangi ambalajlarda ve hangi fiyatlar dahilinde zeytinyağı ihracatı yapmaktadır?

Türkiye genelde küçük ambalajlar içerisinde zeytinyağı ihracatı yapan bir ülkedir. Küçük ambalajlar denildiğinde akla cam şişeler ve teneke ambalajlar gelmelidir.

Zeytinyağı ihracatında büyük ambalajlar varillerdir. Ayrıca zeytinyağının hiçbir ambalaja konulmadan dökme olarak ihraç edilmesi de mümkündür.


Yukarıdaki grafikte ise, Türkiye'nin 2013 yılı zeytinyağı ihracatının ambalaj şekillerine göre sınıflandırılması yer almaktadır.

2013 yılında Türkiye 48.461 ton zeytinyağını dökme olarak ihraç etmiştir. Bu satıştan, Türkiye'deki ihracatçı firmalar 145.696.582 dolarlık gelir elde etmişlerdir.

Yine 2013 yılı içerisinde variller içerisinde ihraç edilen zeytinyağı miktarı 14.723 ton olurken, bu ambalaj çeşidi altında yapılan ihracattan 45.5 milyon dolarlık ihracat geliri temin edilmiştir.

Kutulu ambalajlar ile yapılan zeytinyağı ihracatı ise 28.945 ton olup, bu şekilde ambalajlanmış ürünlerin ihracatı dolayısı ile sağlanan gelir ise 101,5 milyon dolardır.

2013 yılında zeytinyağı ihracatında yakalanan birim fiyatlar ise ambalaj cinsine göre şu şekilde gerçekleşmiştir:
  • Dökme ambalajda zeytinyağı ihracatı : 3,01 USD/kg
  • Varilli zeytinyağı ihracatı: 3,09 USD/kg
  • Kutulu ambalajda zeytinyağı ihracatı: 3,50 USD/kg

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.