güncel yazılar...
Loading...

Freight Collect ve Freight Prepaid Nedir?

"Freight Collect" ve "Freight Prepaid" taşıma belgelerinde yer alan İngilizce nakliye terimleri olup, navlunun yani taşıma bedelinin ithalatçı tarafından mı yoksa ihracatçı tarafından mı ödeneceğini göstermektedir.

"Freight Collect" ibaresi navlunun alıcı yani ithalatçı tarafından ödeneceğini gösterir iken, "Freight Prepaid" ibaresi ise navlunun ihracatçı tarafından ödenmiş olduğunu veya ödeneceğini ve ayrıca esas taşımaya ilişkin olarak alıcının herhangi bir bedel ödemesine gerek olmadığını belirtir.

Bugünkü yazımda "Freight Collect" ve "Freight Prepaid" ibarelerinin hangi taşıma belgeleri ile beraber kullanıldığını açıkladıktan sonra "Freight Prepaid" altında ithalatçının nakliyeciye herhangi bir ödeme yapıp yapmayacağını, eğer ödeme yapacak ise bu ödemenin hangi kalemleri kapsadığını açıklayacağım.


Yazımın son bölümünde ise her iki ibarenin hangi teslim şekilleri (incoterms) ile beraber kullanıldığını açıklamaya çalışacağım.

"Freight Collect" ve "Freight Prepaid" ibareleri hangi taşıma belgeleri ile beraber kullanılır?

Her iki ibare de başta konşimentolar (bill of lading) olmak üzere karayolu taşıma belgeleri (CMR consignment note), havayolu taşıma senetleri (air waybill), multimodal konşimentolar (multimodal bill of lading) gibi taşıma belgelerinin üzerine nakliyeciler tarafından yazılmaktadırlar.

"Freight Prepaid" bir konşimento altında ithalatçının nakliyeciye herhangi bir ödeme yapmasına gerek var mıdır?

"Freight Prepaid" ibaresi ihraç ülkesindeki liman ve yükleme masrafları ile ana taşıma ücretinin nakliyeciye ödendiğini göstermektedir.

Fakat konteyner boşaltma limanında gemiden tahliye edildikten sonra oluşabilecek her türlü masraf alıcıdan alınacaktır.

Dolayısı ile "Freight Prepaid" ibaresinin konşimentoda yazılması ithalatçının nakliyeciye hiçbir ödeme yapmayacağı anlamına gelmez.

Freight Collect ve Freight Prepaid Hangi Teslim Şekilleri İle Kullanılabilirler?

Incoterms 2010 kuralları çerçevesinden bakarsak, CIF, CIP, CFR, CPT, teslim şekillerinde navlun ödemesini ihracatçı firmanın yapması gerektiği için söz konusu teslim şekillerinde "Freight Prepaid" ibaresinin taşıma belgesinde yazması gerekmektedir.

DAP, DAT, DDP teslim şekillerinde ürünler ana taşıma tamamlanmış olarak alıcının ülkesinde ithalatçı firmaya teslim edildiği için, ihracatçı ibraz edeceği taşıma belgesinde navlunun ödenmiş olduğunu göstermelidir. Dolayısı ile bu teslim şekilleri de "Freight Prepaid" ibaresi ile kullanılmalıdır.

Incoterms 2010 kurallarına göre FCA, FOB, FAS teslim şekillerinde ise navlun ödemesinin alıcı yani ithalatçı firma tarafından yapılması öngörüldüğü için bu teslim şekillerinde "Freight Collect" ibaresinin kullanılması gerekmektedir.

EXW teslim şekli doğru kullanıldığında esas itibari ile dış ticaret işlemlerine uygun bir seçenek değildir. Uygulamada EXW teslim şekli ile "Freight Collect" ibaresinin kullanıldığı görülmektedir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.