güncel yazılar...
Loading...

Çin'den İthalat Yaparken, Malların Kalitesinden Nasıl Emin Olabilirsiniz?

Çin'den ürün ithal eden hemen hemen tüm ithalatçılar, malların kalitesi üzerinde bir soru işareti taşımaktadırlar. Böyle bir imajın oluşmasında en önemli etken, düşük kaliteli Çin mallarının yaratmış olduğu kötü izlenimdir.

Japonya'nın 1960 yıllarda yaşamış olduğu düşük kaliteli ürün problemini, Çin 2000'li yılların başında ve ortasında yaşamıştır. Japonya, toplam kalite yönetimi vasıtası ile yaşamış olduğu sorunları aşarken, Çin'in kalitesini yükseltmesinde, canı yanan ithalatçı firmaların almış olduğu tedbirler öne çıkmaktadır.

Bugünkü yazımda, Çin'den ithalat yaparken, ithal ettiğiniz malların kalitesinin satış sözleşmesinde yazan değerlere göre üretildiğinden nasıl emin olabileceğinizi size açıklamaya çalışacağım.


Dilerseniz yazımın başlangıç kısmını burada noktalayıp, konumuzu irdelemeye başlayalım.

Çin'den İthalat Yaparken Karşılaşacağım Ödeme Opsiyonları Neler Olacaktır?

Çin'den ithalat yapan firmaların çoğu akreditifli ödemeyi seçmektedirler. Bu duruma sebebiyet veren en önemli neden ise Türkiye'deki firmaların aksine, Çin'li firmaların ihracatlarında ödeme yöntemi olarak akreditifi daha sık kullanmalarıdır.

Örneğin, alibaba.com üzerinden Çin'li bir firmadan mal talebinde bulunursanız, Çin'li firmanın size göndereceği fiyat  teklifinde iki veya üç ödeme seçeneğinin olduğunu göreceksiniz. Bunlar,
  • at sight letter of credit (görüldüğünde ödemeli akreditif)
  • %100 T/T payment on confirmation of the order (sipariş onayını takiben uluslararası eft ile peşin ödeme)
  • %30 T/T payment on confirmation, %70 against copy of bill of lading e-mail or fax (%30 sipariş onayını takiben uluslararası eft ie peşin ödeme, 
Bilgi Notu: Türkiye yapmış olduğu ihracatlarda ekseriyetle mal mukabili ödemeyi kullanırken, Çin, Hindistan, Viet Nam gibi ülkeler ise daha garantili ödeme yöntemlerini tercih etmektedirler.
Yukarıdaki ödeme seçeneklerini alan Türkiye'deki ithalatçı firmalar, kendileri için daha az riskli olduğunu düşündükleri akreditifli ödemeyi seçmektedirler.

Peki akreditifli ödeme malların kalitesini güvence altına alır mı?

Bu sorunun yanıtı hem evet, hem de hayır olarak verilebilir.

Akreditifli ödemelerde işlemler bankalar aracılığı ile gerçekleştirilmektedir. Yine akreditif kurallarına göre bankalar akreditif altında ödeme yapıp yapmamaya, sadece evrakları inceleyerek karar vermektedirler.

Yani kısaca akreditif, sadece evraklar üzerinden yürüyen bir ödeme şeklidir.

Bankalar, akreditifli ödemelerde malların kalitesi, gümrüğün yapılıp yapılmadığı, geminin zamanında boşaltma limanına varıp varmadığı gibi gerçek hayatta ithalatçı ve ihracatçıların ilgilendikleri sorunlarla ilgilenmezler.

Bankalar akreditif altında ödeme yapmaya veya ödeme yapmamaya sadece ve sadece evrakları inceleyerek karar verirler.

Siz, ithalatçı olarak akreditif altında hangi evrakların ibraz edilmesini talep ettiyseniz, bankalar ancak ve ancak o kadarlık bir inceleme yapabileceklerdir.

Dolayısı ile akreditifli ithalatlarda, malların kalitesinden şüphe eden ithalatçıların, akreditif altında ibraz edilmesi gereken evrakları seçerken daha dikkatli olmaları ve ihracatçılardan mutlaka bağımsız firmalar tarafından düzenlenecek bir gözetim sertifikası (pre-shipment inspection certificate) talep etmeleri gerekmektedir.

Pre-shipment Inspection Certificate (Gözetim Sertifikası) Nedir?

Pre-shipment inspection, yükleme öncesinde bağımsız bir firma tarafından malların kalitesinin kontrol edilmesi işlemidir.

Yapılan denetim sonucunda mallar istenilen kalitede çıkmış ise olumlu rapor düzenlenmektedir. Olumlu çıkan rapora İngilizce, "Clean Report of Findings (CRF)" denilmektedir.

Eğer malların kalitesi satış sözleşmesinde yazan kriterlere uymuyor ise bu durumda, denetimi yapan firmalar olumsuz rapor vermektedirler.
Gözetim Sertifikası (Pre-shipment Inspection Certificate) ile ilgili bilmeniz gerekenler:
*Denetim konu ile ilgili uzmanlığı olan, bağımsız denetim firmalarınca yapılmalıdır,
*Yükleme öncesinde, malların en az %80'inin üretiminin tamamlanmasından sonra yapılmaktadır.
*Yapılan denetim malların tamamı üzerinden değil, rastgele seçilen numuneler üzerinden yapılmaktadır,
*Pek çok denetim firmasına online olarak başvuru mümkün olup, yine pek çok denetim firması rapor sonuçlarını da online olarak müşterileri ile hızlı bir şekilde payaşmaktadırlar.
Gözetim Sertifikası (Pre-shipment Inspection Certificate) Akreditiflerde Nasıl Kullanılır?

Gözetim sertifikası, ithalatçı firma tarafından, akreditif açılırken akreditif metnine eklenmelidir. Böylece ihracatçı firmanın alacağı ödeme için ibraz edeceği belgelerden birisi gözetim sertifikası olacaktır.
Gözetim Sertifikası İçin Örnek Akreditif Metni:
46A-Documents Required:
  • Pre-shipment inspection certificate issued, signed and stamped by an authourized inspector of an SGS company, must be dated within 5 days period prior to the on board date of the bill of lading, certifying that the merchandise was inspected and the quality met the specifications stated on the sales contract.
47A-Additional Condititions
  • Preshipment inspection certificate must show container number and seal no, as stated on the bill of lading.
Önemli Not: Gözetim sertifikası da, Çin'den yapılan ithalatlarda %100 kalite güvencesi sağlamayabilir. Başlıca riskli noktalar ise ihracatçı firmanın denetmeni rüşvetle satın alıp sahte bir rapor yazdırması, ihracatçı firmanın sahte bir gözetim belgesi ibraz etmesi ve ihracatçı firmanın denetimden geçen ürünleri değil de, diğer bir partiyi sevk etmesidir.

Akreditif Danışmanlık Hizmetleri

Dünya genelinde korumacılık artmakta, politik, ticari ve finansal riskler buna paralel olarak yükselmektedir.

İhracat ve ithalat işlemlerinizde akreditif başta olmak üzere güvenli ödeme ödeme yöntemlerini etkin kullanarak pazar payınızı arttırabilirsiniz.

Detaylı bilgi için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Akreditif, vesaik mukabili ve diğer ödeme yöntemleri ile ilgili detaylı bilgiler ve danışmanlık bilgileri sitemizdedir.